Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil Iversen overrasket over Petter Northugs feiltrening

Avslører: Drømmen om Sundby felte Northug. - Hadde jeg gjort det samme, hadde jeg ligget i gravgården

Fantasiene om å slå Martin Johnsrud Sundby på trening, ble for virkelighetsnære for Petter Northug. De intense drømmene om å bli best igjen, ble hans bane.

KLAR: Emil Iversen er trygg på at VM-formen vil være på topp i Lahti. Han er mer usikker på kompisen Petter Northug. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR: Emil Iversen er trygg på at VM-formen vil være på topp i Lahti. Han er mer usikker på kompisen Petter Northug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): Ryktene om at Petter Northug har trent for lite, stemmer ikke ifølge Emil Iversen. 25-åringen fra Meråker forteller nå hva han tror felte Northug rett før sesongstarten.

- Den som tror Petter ikke var seriøs nok, tar feil. Han var besatt av å ta igjen forspranget til Martin Johnsrud Sundby. Petter ville litt for mye, forteller Iversen til Dagbladet.

Gladgutten kom inn i verdenstoppen som et slags speilbilde av Northug i fjor. Duoen har vært gode venner i fire-fem år og ofte delt rom på samlinger. Iversen har flere av de samme kvalitetene som Northug, både i form av spisskompetansen på ski, spurtstyrken og humoren.

Når det gjelder treningsmetoder og -prinsipper, finner vi imidlertid noen ulikheter. Det er trolig de ulikhetene som gjør at Iversen nå er bedre enn sin læremester og at Northug gikk på en gedigen smell før sesongen.

USIKKER: Ingen vet hvilken form Petter Northug vil være i i VM i Lahti. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
USIKKER: Ingen vet hvilken form Petter Northug vil være i i VM i Lahti. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Northugs fantasitabbe

Det overrasker Iversen, i visshet om at Northug i en årrekke har blitt omtalt som «Petter Smart» på treningsfronten og ofte har kritisert andres treningsmetoder.

- Hvis jeg hadde trent like hardt som Petter, hadde jeg nok ligget på Meråker kirkegård nå. Han trener ekstremt hardt. Jeg kjører et mer safe opplegg. Det er en av mine styrker. Jeg har mer overskudd og kommer til å fortsette med det ut karrieren, forteller Iversen til Dagbladet.

- Hva gjør Northug annerledes?

- Petter trener på en spesiell måte. Han er et enormt konkurransemenneske og lever seg ekstremt inn i treningen. Han fantaserer seg bort slik at en rolig langtur blir en femmil i Lahti. Plutselig går han en time for raskt. Å gå en time for raskt på en tretimersøkt, er veldig mye.

Overrasket over Northug

Iversen tror Northugs fantasier har tatt overhånd og fremprovosert for høy belastning.

- Han har nok hatt en bra treningsplan, men mistet hodet på enkelte økter. Det er derfor han har gått på en smell. Han har nok tenkt for mye på å slå Martin. Neste år må han kjøre en safere linje, mener 25-åringen.

FANTASI: Petter Northugs mentale bilder har lenge vært hans styrke, men ble hans bane denne sesongen. Det tror kompisen Emil Iversen . Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
FANTASI: Petter Northugs mentale bilder har lenge vært hans styrke, men ble hans bane denne sesongen. Det tror kompisen Emil Iversen . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er veldig overraskende at det har skjedd. Det sier mye om hvor vanskelig langrenn er når en så rutinert herremann går på en sånn smell. Da skjønner alle folk at vi lever i en tøff hverdag med harde resultatkrav og mye som kan gå galt. Alle må ha tunga rett i munnen, sier Iversen.

Skiesset forteller til Dagbladet at også han ser for seg konkurrentene på enkelte økter, for å motivere seg.

- Jeg fantaserer også på økter og tenker på konkurrenter jeg vil slå, for eksempel Sergej Ustjugov. Han er en jevngammel konkurrent som jeg har veldig lyst til å slå.

- Petter har trent mye rett i karrieren og har hatt mye medgang. Han skal ikke klage for mye, for han har hatt mye medgang tidligere i karrieren. Men jeg tror han slår tilbake.

- Petter er ved godt mot

Northug valgte å droppe høydeoppholdet i Pontresina Sveits som en «kriseplan D» før mesterskapet i Lahti. Der får Mosvik-ekspressen «all in» for suksess på den innledende VM-sprinten. Det tror Iversen at kompisen kan klare.

- Jeg har mye kontakt med Petter. Han er ved godt mot og er i Trøndelag og trener. Han har innsett realitetene. Distanseformen er begredelig, men på sprinten kan han kan ta gull. Der er han en solid gullkandidat, mener han.

Northug er en av de Iversen tror kan vinne VM-sprinten, i likhet med resten av det norske laget, samt Federico Pellegrino og Sergej Ustjugov.

- Pellegrino slo meg i Falun og er nok en av de aller raskeste. Ustjugov er raskest fram til oppløpet. Han kan sette høy fart i flere kilometer. Petter er også ganske rå på oppløpet. Men jeg føler jeg kan ta alle der. Det har jeg følt siden jeg var liten gutt. Jeg har ikke tapt mange spurter.

- Et hurtighetsdrag har ingenting med hvordan man håndterer et oppløp. Niklas Dyrhaug slår meg gjerne på hurtighetsdrag, men ikke i en spurt med melkesyre i beina. Det er det som er min styrke: å være rask når man er stiv.

Iversens store styrke

- Hvorfor er du så dyktig til det?

- Jeg tror det er mye mentalt. Når jeg kommer til oppløpet, tenker jeg at jeg er best og kan slå hvem som helst. Det psykiske er veldig viktig.

- Kan du gjøre det samme i monsterbakken i Tour de Ski og tenke deg til å bli best?

- Nei, det tror jeg ikke, haha. Men jeg kan prøve. Jeg skal ta det med meg.

I VM i Lahti har Iversen fire gullmuligheter: på 15 kilometer klassisk, fristilssprinten lagsprinten og på VM-stafetten.

- Jeg er ikke gullfavoritt på noen av distansene, men jeg er en av dem som kan vinne gull. Det har jeg vist på både sprint og klassisk distanse i år, samt stafettene. Der er det gull som er målet. Om jeg kommer hjem med en individuell medalje i tillegg, skal jeg være fornøyd.

- Når skjedde det sist at du gikk i Lahti og ikke vant?

- Haha, det har aldri skjedd før, så jeg får prøve å fortsette den trenden, sier Iversen og lyser opp.

Hyller pappa

Han smiler og er i sedvanlig godt humør. Det er én av grunnene til at han er svært populær også i Sverige.

- De forbinder meg vel med Emil i Lønneberget. Jeg kommer godt overens med dem. Det er en trivelig gjeng. Og så har du pappa som er trener der, forteller Iversen.

- Hva betyr han for deg?

- Han har betydd alt. Han skal ha en stjerne i boka for alt han har gjort for meg. Han er en eksemplarisk far som fikk meg til å fortsette med langrenn. Jeg er veldig imponert over ham.

- Hvor stor fordel har det vært å ha en trener i verdensklasse i oppveksten?

- Han er ikke bare en trener i verdensklasse. Han er i en far i verdensklasse. Det er det jeg er mest imponert over, sier Emil Iversen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling