Fotball-VM i Qatar

Avslører elleville Qatar-tilbud

Tobias Brandal Busæt (30) har så langt takket nei til flere lukrative Qatar-tilbud. Nå står han i en vanskelig skvis.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

ELLEVILLE TILBUD: Tobias Brandal Busæt, mest kjent som Tobias Becs, er verdens beste fotballtrikser. Foto: Fredrik Hagen / NTB
ELLEVILLE TILBUD: Tobias Brandal Busæt, mest kjent som Tobias Becs, er verdens beste fotballtrikser. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Vertsnasjonen Qatar har måtte tåle mye kritikk både før og under det pågående verdensmesterskapet i fotball. I mange år har både fotballtopper, politikere og andre høytstående mennesker gått kraftig ut mot blant annet menneskerettighetsbrudd.

Den lille staten i Midtøsten har også blitt kritisert for å drive med sportsvasking. Altså at de bruker idretten til å renvaske sitt frynsete rykte.

Tobias Brandal Busæt, mest kjent som Tobias Becs, er verdens beste freestyler, eller fotballtrikser om du vil. Han reiser land og strand rundt for å promotere freestyling, og er også grunnlegger av 4 Freestyle, det største sportsmerke for freestyle og street fotball i verden.

MÅPER: Man City-stjernene måper av det norske Tobias gjør i dette klippet. For hele reportasjen, se videre forbi reklamen. Video: Rødt Kort / Tobias Becs Vis mer

Avslører flere tilbud

30-åringen fra Oslo kan nå avsløre at han i den siste tiden har takket nei til svært så lukrative tilbud om å reise til Qatar.

- Det er mange firmaer som har tilbudt med store summer for å reise ned til Qatar for å jobbe med dem, sier Busæt til Dagbladet.

- Hva slags summer er det snakk om?

- Totalt snakker vi om rett i overkant av 500 000.

30-åringen har så langt takket nei til alle tilbudene han har fått, og sier selv det har vært vanskelige avgjørelser. Han nevner Norges syn på VM i Qatar som én av grunnene til at han hittil har takket nei.

- Jeg har nok ikke tidligere vært like bevisst på hvem jeg samarbeider med, men nå i tiden før VM så har jeg brukt mye tid på å tenke over hvem jeg samarbeider med. Nå har det blitt mye vanskeligere, sier Busæt.

Fotballtrikseren ønsker ikke å navngi noen av firmaene som har tilbudt han store summer, men sier at det er alt fra turistnæringen i Qatar, til bettingselskaper og krypto-leverandører som vil ha Tobias Becs med på laget.

Hadde 30-åringen fulgt den opprinnelige planen, hadde han allerede vært på plass i Qatar. For kort tid siden var han på plass på en prisutdeling i Dubai, der han selv var nominert.

Derfra skulle han egentlig reist rett til Qatar for å jobbe under fotball-VM. Det skjedde ikke.

- Vi valgte i siste liten å endre billettene og heller reise hjem til Norge.

- Hvorfor?

- Det handler i stor grad om alt som har skjedd rundt fotball-VM og situasjonen i Qatar. Måten de har behandlet migrantarbeiderne på er ikke bra.

BRILJERTE: Tobias Becs imponerte tidligere statsminster Erna Solberg etter kjendiskampen i Norway Cup i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB
BRILJERTE: Tobias Becs imponerte tidligere statsminster Erna Solberg etter kjendiskampen i Norway Cup i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Tilbud på bordet

Selv om Busæt til nå har takket nei til tilbudene han har fått, utelukker han ikke at han kan komme til å reise ned til VM-byen. Gjør han det, så er han forberedt på kraftige reaksjoner.

- Vi er i dialog med flere, men jeg er veldig opptatt av at jeg ikke samarbeider med firmaer som jeg ikke kan stå for selv.

- Opplever du at firmaene er villig til å lytte til dine forslag?

- Noen av dem er veldig åpne og ærlige om hva de vil at jeg skal gjøre for dem. Hos andre er det muligheter for å selv komme med forslag om hva jeg skal gjøre. Det er store forskjeller, sier han.

- Hvis du nå velger å reise ned til Qatar. Vil ikke du da bidra til å promotere VM, enten du vil eller ikke?

- Flere av mine kollegaer som nå er nede i Qatar for å promotere VM får også god eksponering og øker i følgere. Dette er normalt et viktig arrangement for meg i min bransje og det er flere av mine utenlandske kollegaer som har lurt på hvorfor jeg ikke er til stede.

KRITISERES: Den norske dansegruppa QuickStyles intervju med «ILoveQatar» har fått Halvor Harsem til å ta til Twitter. Video: @Thequickstyle. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Han fortsetter:

- Det virker ikke som at de er bekymret for sitt omdømme og at landene de kommer fra har det samme synet på deres deltakelse i VM som Norge. Det å dra ned til Qatar ville helt klart ha styrket mine sosiale medier internasjonalt, men det ville skadet mitt rykte i Norge.

- Mot mine verdier

Han er klar på at hovedgrunnen til at han ikke har reist er på grunn av sine egne verdier.

- Jeg vil også presisere at dette ikke er grunnen til at jeg ikke velger å dra. Hovedgrunnen til at jeg har takket nei til disse tilbudene er at det går imot mine verdier. Uansett hvilke bedrifter jeg hadde promotert så ville dette mesterskapet og Qatar også fått oppmerksomhet.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer