Nora Mørk om livet etter karrieren

Avslører Grinis råd: - Vet jeg er utsatt

Nora Mørk er forberedt på et liv med varige mén, men sier det «går det fint om det skrangler litt» så lenge medaljeskapet er fullt.

HÅNDBALLSTJERNE: Nora Mørk mener noen forbund tar mer hensyn til hva TV-selskapene vil, enn hva spillerne egentlig tåler.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HÅNDBALLSTJERNE: Nora Mørk mener noen forbund tar mer hensyn til hva TV-selskapene vil, enn hva spillerne egentlig tåler. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

FORNEBU (Dagbladet): Kjersti Grini spilte over 200 landskamper og scoret over 1000 mål med flagget på brystet, og regnes som en av tidenes beste norske håndballspillere.

Oslodama vant både EM og VM for Norge, men et langt liv på parketten har satt sine spor. Begge knærne er ødelagt, hvorav ett er byttet ut med en protese. I et intervju med Dagbladet tidligere i år fortalte håndballegenden at hun skulle ønske at hun hadde forsikret seg bedre under karrieren.

Temaet engasjerer Grini stort, og hun håper at dagens spillere kan lære av hennes feil.

- Kom med noen gode tips

Norges største håndballstjerne, Nora Mørk, har vært gjennom flerfoldige kneoperasjoner. I intervjuet advarte Grini 28-åringen om livet etter karrieren.

- Hun går den samme tilværelsen i møte, sa 47-åringen og fortalte at hun har vært i kontakt med Mørk og hennes familie.

Overfor Dagbladet avslører Mørk hvilke råd hun har fått fra Grini for å sikre et bedre liv etter håndballkarrieren.

VOND TID: Nora Mørk snakker ut om den vonde tida etter at hun fant ut at mobilen ble hacket og private bilder kom på avveie. Video: NRK Vis mer

- Det er viktig å ha forsikring den dagen man gir seg. Det er vel ikke usannsynlig at jeg kommer til å ha noen varige mén når jeg er ferdig med håndballkarrieren min. Da er det sikkert lurt å være forsikret, og hun kom med noen gode tips der. Hun vet at jeg er ganske utsatt, forteller Mørk til Dagbladet.

- Går fint med litt skrangling

I en kamp for Bækkelaget fikk Grini slått ut flere tenner, men det ble aldri registrert som en yrkesskade. Nå er det hun selv som sitter med regninga på flere titalls tusen kroner når de må byttes ut på nytt.

Det er slike tilfeller hun håper at dagens håndballproffer kan unngå i framtiden.

Mørk tar skadene på ytterste alvor, men lar seg heller ikke skremme av de potensielle konsekvensene håndballkarrieren medfører.

- Nei, egentlig ikke. Vi snakker jo ikke om alvorlige sykdommer her, så jeg skal klare meg ganske godt, jeg. Jeg har jo vunnet alt som er å vinne, og så lenge det står på peishylla går det fint om det skrangler litt i knærne og det som er, smiler hun.

Mørk har både medaljer fra VM, EM og OL med Norge, og har vunnet Champions League de tre siste årene med Györ.

- Tar ikke hensyn til spillerne

Tidligere i år stilte norske og internasjonale stjerner seg bak oppropet «Don't play the players». Budskapet er at det bør bli lagt inn flere hviledager i mesterskap for å minske belastningen på spillerne.

Mørk er blant dem som har stilt opp i kampanjen, men er delt i synet på om spillerne blir godt nok tatt vare på.

- Både ja og nei. Jeg synes de er flinke til å tilrettelegge her på landslaget, mye flinkere enn før. Samtidig så er det andre forbund, for eksempel når de setter opp kamper, som ikke tar hensyn til spillernes vel, men mer hva som lønner seg for TV. I år har det resultert i veldig mange skader og mye belastning. Nå kommer det en tid med tre mesterskap på 13 måneder, og vi trenger tilpasning mer enn noen gang, mener håndballstjerna.

Merker operasjonene fortsatt

Etter lang tid på sidelinja, er Mørk klar for å vende tilbake til håndballbanen. Norges toppscorer fra VM i 2015 nærmer seg sakte, men sikkert 100 prosent.

- Jeg har hatt lite håndballbelastning det siste året, så kroppen min vender seg til den hverdagen igjen. Jeg har hatt mer enn nok fri og frihelger, så jeg er bare klar for å «gønne» på, og er klar for alt. Jeg vil være med på så mange samlinger som mulig, forteller hun.

Mørk vedgår derimot at hun fremdeles kjenner at hun har vært alvorlig skadet.

- Det kjennes bra, men jeg merker jo at jeg har operert kneet mitt fem ganger. Det er vanskelig å ikke kjenne at det har vært noe inne der, det skal jeg ærlig innrømme. Jeg vil vel si at det er så bra som det får blitt nesten.

- Forberedt på kaos

Etter en svært suksessfull periode i ungarske Györ vender hun snart nesa mot nye utfordringer i CSM Bucuresti i Romania.

Mørk mener det er bra for hodet og motivasjonen å flytte på seg, og innrømmer at hun har følt seg utenfor i Györ gjennom den lange skadeperioden. Nå vil hun starte med blanke ark i et nytt land, i en ny by, og på et nytt lag.

Alt går imidlertid ikke knirkefritt i CSM Bucuresti for tiden, hvor spillerne ikke har fått utbetalt lønn på flere måneder. Mørk vet derimot hva hun går til.

- Jeg er litt forberedt på kaos, selvfølgelig. Men jeg tenker at det blir bedre for meg der uansett. Jeg gleder meg, og tar det som det kommer. Jeg tenker at hvis vi får et bra lag nå, og skaper gode resultater, så kan det også bli mer stabilt.