Avslører grusomheter før VM

Flere voldtektspåstander ryster før kvinne-VM i fotball.

STÅR FRAM: Carolina Rozo. Foto: NTB Scanpix
STÅR FRAM: Carolina Rozo. Foto: NTB ScanpixVis mer

Spillerorganisasjonen Fifpro kom tidligere denne uka kom med fem eksempler på potensielle overgrepssaker i kvinnefotballen de siste månedene. Det vekker oppsikt bare ei uke før fotball-VM for kvinner starter.

Alex Duff, kommunikasjonsmedarbeider i Fifpro, forklarer til Dagbladet at de nå vil rette oppmerksomheten mot problemet for å gi flere trygge rammer i fotballen.

Fifpro jobber nå med en rapport om seksuelle overgrep i fotballen, og jobber med et prosjekt som skal forebygge liknende saker i framtida. Saken er omtalt i svenske Expressen.

Den tidligere svenske keeperen, Caroline Jönsson, som nå sitter i Fifpros styre, er positiv til at sakene nå ser dagens lys:

- Vi jobber for fullt med å synliggjøre problemene. Det er selvfølgelig fryktelige påstander, men det betyr at vårt arbeid begynner å få gjennomslag, sier Jönsson til Expressen.

Hun fortsetter:

- På en måte er jeg glad for at det kommer fram. Det sier mye om arbeidet vi gjør. Vi vil at flere skal tørre og stå fram hvis de har blitt utsatt for et overgrep,

- Seksuelt utnyttet

I Afghanistan skal spillere på damelandslaget ha blitt seksuelt utnyttet av trenere og andre i støtteapparatet. Sju spillere har stått fram og fortalt om overgrepene, som skal ha pågått over flere år.

- Etter det vi har vært gjennom skulle jeg ønske at jeg ikke var en afghaner, sier Samea Hamas til Reuters.

- Jeg skammer meg over å være en del av dette laget, sier en av lagets spillere, Fereshta Shaikh.

TRAKASSERT: Julieth González Therán (26) rapporterte fra fotball-VM for kanalen Deutsche Welles da hun ble overfalt av en mann som kysset henne. Therán sier til Bild at mannen utnyttet at hun var alene, men at hun ikke frykter et nytt overgrep. Video: Deutsche Welles Vis mer

Ble ikke hørt

I februar kom det fram at en spiller på Columbias U17-landslag skal ha blitt voldtatt av en leder på laget. Det skriver Jakarta Post.

I kjølvannet av saken fortalte den tidligere fysioterapeuten Carolina Rozo at hun ved flere anledninger ble utsatt for seksuelle tilnærminger. Rozo hevdet også at hun hadde gitt beskjed om dette til en overordnet, uten at hun ble hørt.

Natalia Gatain, kaptein på A-landslaget, gikk også ut og kritiserte mangelen på respekt for kvinnelige fotballspillere i Columbia.

BLE IKKE HØRT: Carolina Rozo. Foto: NTB Scanpix
BLE IKKE HØRT: Carolina Rozo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fikk sparken

Ecuadors hovedtrener fikk sammen med to andre i støtteapparatet sparken fra Ecuadors damelag i april. Bakgrunnen var at treneren skal ha kommet med seksuelle forslag til spillerne i ett års tid, i tillegg til at han skal ha sendt meldinger som blir beskrevet som provoserende. Det skriver Insideworldfootball.

Treneren nektet skyld.

MISTET TRENEREN: Ecuadors kvinnelag. Foto: NTB Scanpix
MISTET TRENEREN: Ecuadors kvinnelag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

14 sto fram

Tidligere i år sto 14 tidligere landslagsspillere fram i Canada. De vitnet mot en tidligere trener, skriver Equalizer Soccer.

Treneren skal ifølge spillerne ha sendt krenkende meldinger og tafset på flere av spillere da han var trener for U20-landslaget i 2008.

Ciara McCormack, som var en del av U20-landslaget, og som har spilt i den norske toppserien, skrev:

- Dette er en historie ingen vil høre, men som alle må høre.

En av de andre spillerne, Eden Hingwing, sto fram og sa at overgrepet ødela karrieren hennes:

- Jeg begynte å hate alt som hadde med landslaget å gjøre. Det var sørgelig, for det var egentlig alt jeg hadde drømt om. Skammen av å være en del av det fikk meg nesten til å kjenne meg medskyldig, sier Hingwing.

Overgrep på samling

Den siste avsløringen kom i forrige uke, og omhandler Gabons U20-lag. I forbindelse med en turnering i Frankrike skal flere av spillerne på U20-landslaget ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av ledelsen.

Det skal ha skjedd på lagets hotell. Lederne beslagla telefonene til spillerne før de seksuelt trakassert, psykisk mishandlet og voldtok noen av spillerne. Det skriver Daily Nation. Gabons idrettsminister Alain-Claude Billie-By-Nze har krevd en full etterforskning i kjølvannet av saken.

KREVER ETTERFORSKING: Gabons idrettsminister krever at Gabons tur til Frankrike blir etterforsket. Foto: Facebook / Gabon
KREVER ETTERFORSKING: Gabons idrettsminister krever at Gabons tur til Frankrike blir etterforsket. Foto: Facebook / Gabon Vis mer

Trist

De nye påstandene om overgrep i kvinnefotballen, slår ned som ei bombe hos den svenske troppen, som er i Frankrike for å forberede seg til mesterskapet:

- Det et fælt. Jeg blir opprørt. Det er viktig at dette kommer fram, sier Kosovare Asllani til Expressen.

Keeper Hedivk Lindahl følger opp:

- Det er trist, og jeg har veldig medfølelse for dem som blitt utsatt for dette. Det er ikke bare i fotballen dette er et problem.

SATT UT: Ada Hegerberg ble historisk da hun mandag kveld vant Gullballen som første kvinne noensinne. Men én ting får flere til å se rødt på sosiale medier. Video: Twitter / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer