Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avslører hemmelig møte mellom Riis og doplegen Fuentes

- Jeg var på hotellrommet selv, sier Tyler Hamilton.

NYE BESKYLDNINGER: Saxo Bank-direktør Bjarne Riis knyttes tettere til dopinglegen Eufemiano Fuentes. Foto: SCANPIX/REUTERS/Denis Balibouse
NYE BESKYLDNINGER: Saxo Bank-direktør Bjarne Riis knyttes tettere til dopinglegen Eufemiano Fuentes. Foto: SCANPIX/REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

(Dagbladet): Tyler Hamiltons korstog mot den tilslørte dopingfortida i sykkelsirkuset fortsetter.

I kjølvannet bak utgivelsen av boka hans denne uka har flere store sykkelnavn blitt dratt med i dragsuget, og i Danmark utdyper Hamilton nå beskyldningene mot to av danskenes største profiler: sportsdirektørene Bjarne Riis og Johnny Weltz.

I boka har Hamilton allerede skrevet at Riis satt ham i forbindelse med den beryktede doplegen Eufamio Fuentes da amerikaneren meldte overgang fra US Postal til Riis' CSC-lag i 2002, og at dansken lokket ham med bloddoping.

Riis nekter for å kjenne Fuentes overhodet, men overfor nyhetsbyrået Ritzau sier Tyler Hamilton at han selv har vært tilstede på hemmelige møter mellom dansken og doplegen.

- En gang var jeg på et hotellrom med Bjarne Riis, Eufemiano Fuentes - og meg selv. Jeg vet at de møttes. Jeg så det med mine egne øyne. Du kan tro det hvis du vil, og hvis du ikke tror meg, så gjør du ikke det. Men det er sannheten. Kanskje har Bjarne glemt det, han kan si hva han vil, sier Hamilton, ifølge Ekstra Bladet.

STÅR PÅ SITT: Tyler Hamilton sier han han er lei seg for at han ikke tar historien sin med seg i graven, men at han har valgt å fortelle den. Foto: SCANPIX/AP/Bebeto Matthews
STÅR PÅ SITT: Tyler Hamilton sier han han er lei seg for at han ikke tar historien sin med seg i graven, men at han har valgt å fortelle den. Foto: SCANPIX/AP/Bebeto Matthews Vis mer

- Jeg vil tro det var i april. Det er ikke med i boken, men jeg tror det var i april. Det var etter Baskerland Rundt, men jeg kan ikke huske om det var i 2002 eller 2003. Jeg vil tro det var en blodoverføring jeg fikk, og Bjarne kom og hilste på oss. Han visste hva som foregikk, sier amerikaneren.

Skjønner at Riis lyver
Tyler Hamilton sier at den nåværende Saxo Bank-direktøren ikke selv foret ham med dopingprodukter, men mener Riis lyver når han sier han ikke kjente Fuentes.

- Bjarne kjente til mitt forhold til Eufemiano Fuentes, og han støttet det. Jeg skjønner godt at Bjarne sier noe annet, jeg løy i lang tid selv, så jeg forstår hvorfor Bjarne ikke nødvendigvis har det godt med sannheten, sier Hamilton, og legger til at han synes det er leit at Riis må svare for hans påståtte ærlighet.

I går skapte Garmin-Sharp-sjef Jonathan Vaughters bølger da han ikke bare navnga flere av sine egne ryttere som eks-dopere, men også gikk langt i å antyde at hans egen sportsdirektør, danske Johnny Weltz, ikke forteller sannheten om fortida.

Tyler Hamilton skriver i boka si at Weltz leverte ham EPO personlig, noe dansken blankt avviser. Men Hamilton står på sitt.

Weltz nekter for alt
- Det var i hvert fall doping i min hvite pose, den inneholdt EPO, det er alt jeg kan si. Jeg husker jeg fikk en hvit pose med EPO av Johnny Weltz, gjentar han, ifølge Ekstra Bladet.

- Jeg er lei meg på Johnnys vegne, men dette er større enn Johnny Weltz, han gjorde bare det han ble bedt om å gjøre. Jeg peker ikke finger mot Johnny og sier han er en dårlig person, han er en riktig bra mann. Han var en stor sykkelrytter og en god sportsdirektør. Men sånn var kulturen i sporten. Det var ikke hans beslutning, det kom høyere opp fra, sier Hamilton.

SKANDALISERT: Eufemiano Fuentes regnes som hjernen bak omfattende doping innen flere idretter. Foto: SCANPIX/AP/EFE, Juan Medina/File
SKANDALISERT: Eufemiano Fuentes regnes som hjernen bak omfattende doping innen flere idretter. Foto: SCANPIX/AP/EFE, Juan Medina/File Vis mer

Johnny Weltz nekter imidlertid å innrømme at noe sånt skjedde, til tross for oppfordringene fra sin kollega Jonathan Vaughters.

- Jeg har fått en mail fra Jonathan, men jeg føler ikke det er noe å forklare. Han skriver at han vil at jeg skal redegjøre for historien, men det er ikke noe å redegjøre for, sier Weltz til sporten.dk.

- Jeg svarte ham at jeg ikke gjenkjenner situasjonen som blir beskrevet i boka. Det ville være uærlig av meg å si at jeg husker det. Det er ikke sannheten, sier dansken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media