Mikael Gunnulfsen nær plass på 5-mils-laget i VM

Avslører hemmelig tilbud

Overraskende VM-plan for sensasjonen Mikael Gunnulfsen.

KJAPT TILBUD: Direkte etter storløpet i sesongåpningen fikk overraskelsesmannen. Mikael Gunnulfsen (27) et hemmelig tilbud av landslagstrener Eirik Myhr Nossum om en personlig ekstra mulighet for å gå 50km for Norge i VM i Oberstdorf i februar. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJAPT TILBUD: Direkte etter storløpet i sesongåpningen fikk overraskelsesmannen. Mikael Gunnulfsen (27) et hemmelig tilbud av landslagstrener Eirik Myhr Nossum om en personlig ekstra mulighet for å gå 50km for Norge i VM i Oberstdorf i februar. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SENSASJONEN Mikael Gunnulfsen (27) blir sannsynligvis vraket på laget til verdenscup-starten neste helg, men han har fått en eventyrlig VM-mulighet:

  • Presterer Mikael et nytt toppløp på 30km klassisk på Lillehammer om to uker, får han et rekordtidlig klarsignal for 5-mila i Oberstdorf.

Denne fristende sjansen ble presentert for ham av landslagstrener Eirik Myhr Nossum på vei ut av skistadion rett etter oppvisningen i snøstormen under lørdagens 15km på Beitostølen.

Og blir vanskelig å si nei til.

RØRT: Mikael Gunnulfsen (27) overrasket alle og vant 15-kilometeren på Beitostølen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

DET å vrake Mikael fra Team Telemark på landslaget som reiser til Ruka, er tilsynelatende lettere. Kriteriene for sesongens første uttak til verdenscupen er forlengst satt. Det er gjort for å få en mest mulig forutsigbar sesong for de som i utgangspunktet har størst VM-sjanser.

Samtlige norske toppløpere har vært klar over at eliteløperne vil bli prioritert i denne internasjonale sesongåpningen. Det betyr at de faste landslagsløpere går foran i konkurransen om de to ledige plassene i troppen.

Så langt, så bra.

Men selv de beste planene blir utfordret av Mikael Gunnulfsens oppvisning i går. Så sterkt var dette løpet også målt mot et internasjonalt nivå.

HELT siden Mikael tidlig lørdag formiddag gikk i mål med et gledesbrøl, har diskusjonen splittet langrennsmiljøet:

  • Hvordan er det mulig å vrake en så sterk løper til det første norske verdenscup-laget?

På direkten fikk Mikael Gunnulfsen støtte av den svært kunnskapsrike NRK-eksperten Torgeir Bjørn som ikke var i tvil om at 27-åringen måtte få sjansen. Den flinke og erfarne treneren Steinar Mundal som er sportslig ansvarlig for Mikael på Team Telemark, dro det litt lenger:

Det var bare helt vilt. Hvis han ikke får gå verdenscup i Ruka nå, da er det noe galt med systemet. For dette er utklassing, sa Mundal som selv også har bakgrunn for slike vanskelige uttak fra tida som landslagstrener.

DET ingen av dem ennå visste, var at landslagstrener Eirik Myhr Nossum hadde en plan B. Han ønsker å prioritere Mikael Gunnulfsens VM-sjanser ved å gi ham mest mulig ro i treningsarbeidet etter gårsdagens oppvisning:

  • . I stedet for å reise med landslaget til Ruka i tolvte time, har overraskelsesmannen allerede hadde fått et spesialtilpasset tilbud.

Dette tilbudet kommer fordi Mikael forlengst er sett. Etter den sensasjonelle debuten med 8.plass på 5-mila i Holmenkollen i 2019, var det opplagt at Team Telemark-løperen har et spesielt talent for denne distansen.

Få av de VM-aktuelle norske løperne er så raske i spurten etter fem mil som Mikael Gunnulfsen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

FORUTSETNINGEN for hans suksess er imidlertid at rennet går i klassisk stil. Mikael er en ganske enbeint spiller i kampen om VM-plass. Hans sjanser internasjonalt ligger bare i klassisk, og det er den muligheten landslagsledelsen nå vil beskytte.

Tanken er at Mikael Gunnulfsen i ro får lade opp til den klassiske 3-mila som kommer i det nasjonale rennet på Lillehammer om fjorten dager. Lykkes han på nytt der, blir han tilbudt et eget opplegg for å stille best mulig forberedt til 50 km klassisk i Oberstdorf på ski-VMs siste dag 7.mars 2021.

SELVSAGT kunne Mikael gjort en god 15km klassisk i Ruka neste lørdag. Avstanden ned til Johannes Høsflot Klæbo i går viste det, selv om GPS-målingene under rennet også fortalte at det for en gang skyld var privatløper Gunnulfsens ski som skled fra landslagsstjernens par. Bare på en runde mistet utforspesialisten Johannes ti sekunder i den lengste nedoverbakken.

Poenget for landslagsledelsen er likevel å få satt sammen et VM-lag så fort som mulig for å gi de enkelte VM-løperne maksimale forberedelser. Da teller det mer å få sett hva en utfordrer som Mikael Gunnulfsen kan få til hvis han får stille helt forberedt til et langt løp som den klassiske 3-mila på Lillehammer.

Det er bakgrunnen for dette tilbudet.

UTAD er det et dristig valg. Bredden er så stor i norsk herrelangrenn at landslagsledelsen må passe seg for å stenge dører for de utenfor laget som åpenbart er kvalifisert til internasjonale oppgaver. Over tid vil en slik politikk tære på langrenn som nasjonalidrett.

Eller som Mikael Gunnulfsen fra hardtsatsende Team Telemark selv sa det til NRK mens han ennå var lettere sjokkert over seieren i målområdet:

- Vi jobber knallhardt for å slå landslaget. Og noen ganger klarer vi det. Vi har en sånn mentalitet litt lik Jose Mourinho i fotballverden. Det er oss mot verden, ikke sant, forklarte han og tilføyde:

- Hver gang vi står på startstreken så er det kun oss det handler om og alle andre er fiender.

SÅNT kan fungere som mentalt triks i løypa, men ikke som noen bærende strategi for utviklingen av norsk langrenn. Der gjelder fortsatt ønsket om at alle bidrar til felles framgang. Og det er nettopp meningen ved å gi en privatløper muligheten for en overraskende tidlig VM-plass.

At dette tilbudet kommer fra landslagstreneren selv, gjør det enda mer verdt å vurdere. Gang etter gang har denne unge sjefen hatt suksess med å gi utvalgte løpere tillit og ro.

Sjekker du rullebladet til Eirik Myhr Nossum (35) når det gjelder laguttak, er det knapt en miss å finne i løpet av de to sesongene han sammen med erfarne Arild Monsen har ledet norsk herrelangrenn.

Og nå har de funnet Mikael Gunnulfsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer