Avslører kaos:
- Grilldressmafia

Pappa Gjert Ingebrigtsen sier Jakob har gått inn i seg selv før 1500-meterfinalen. Selv kan han ikke fordra livet i OL-landsbyen. - Når du blir utsatt for grilldressmafia i ukevis, er det slitsomt, sier han.

MØTTE PRESSEN: Gjert Ingebrigtsen. Foto: Lise Åserud / NTB
MØTTE PRESSEN: Gjert Ingebrigtsen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Gjert Ingebrigtsen snakket i morges, norsk tid, på en pressekonferanse i OL-landsbyen i Tokyo.

Ingebrigtsen kom uten sønnen Jakob, som har lukket seg inn seg selv, ifølge faren. Lørdag klokka 13.40 løper han OL-finale på 1500 meter.

- Vi møtes og spiser litt. Hvis jeg skal ta hvor mange ord som blir vekslet de neste 24 timene, så er det langt færre ord enn det dere klarer å skrive ned i en liten avisartikkel. Det er ikke mange setningene. Vi kjenner hverandre så godt gjennom mange år, at vi trenger ikke å snakke så mye sammen.

I BOBLA: Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bjørn Langsem
I BOBLA: Jakob Ingebrigtsen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

OL-finalen på 1500 meter er noe Jakob Ingebrigtsen har drømt om siden han var elleve år. Nå er han på plass i Tokyo og går inn i det siste døgnet før alvoret.

Gjert forteller at han må trekke seg unna. Normalt ville hele familien Ingebrigtsen vært på plass. Men på grunn av coronaviruset, er nå bare Gjert, Jakob og Filip sammen i OL-landsbyen.

Og pappa er ikke bare fornøyd med det lukkede livet blant utøvere og trenere:

- Vi er utypiske, både som utøvere og trener. Vi går på trening. Og når vi ikke er på trening, er vi ikke idrettsutøvere. Da er vi vanlige folk med vanlige interesser som holder på med vanlige ting. Når du blir utsatt for grilldressmafia i ukevis, er det slitsomt.

Ingebrigtsen utdyper:

- Det er kaos når vi kommer til banen (i OL-landsbyen). Det sitter tusenvis av mennesker der som ikke har noe annet å gjøre enn å sosialisere. Det er liksom ikke noen andre arenaer å ta det ut på. Det er veldig boblepreg over det. Det er helt avskåret fra virkeligheten.

- Hvordan klarer dere å leve normalt?

- Vi lukker dører og vinduer, og ser ikke ut.

TELLER NED TIL FINALEN: Gjert Ingebrigtsen. Foto: Lise Åserud / NTB
TELLER NED TIL FINALEN: Gjert Ingebrigtsen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Vi føler vi bruker masse energi på alle som går rundt i idrettstøy 24 timer i døgnet. De dusjer og sover i det. Det er slitsomt. Det er som å jobbe på Olympiatoppen. Vi er raskt ute av treningstøyet, forteller han.

Men nå handler det om å kanalisere alle kreftene inn mot 1500-meteren. Jakob Ingebrigtsen er favoritt sammen med Timothy Cheruiyot fra Kenya. Pappa Ingebrigtsen vet verken noe om løpstaktikk eller så mye om hvordan sønnen tenker.

Det hevder han i alle fall.

- Jakob er vanskelig å trenge inn til. Han lukker seg inn i forberedelsene sine. Det er ikke en ny side av ham, men en forsterket side. Jeg må ta meg selv i å komme på at han er 20 år og blant de yngste deltakerne på friidrettsdelen. Han har vært med lenge, har mye erfaring og har sin egen måte å forberede seg på.

OL: Vi tar et skråblikk på OL og OL-relaterte øvelser. Video: Rødt Kort. Foto: Langsem / NTB. Vis mer

Jakob løp semifinalen torsdag på 3.32,13. Faren tror på en rask finale, men ikke verdensrekord. Rekorden er på 3.26,00 - satt av Hicham El Guerrouj i 1998.

- Nei, svarer Gjert på spørsmål om det blir verdensrekord.

- Det kommer til å gå fort. Det er noen som er avhengige av å løpe fort for å ta medalje.

Men:

- Å løpe så fort som verdensrekorden, lar seg ikke gjøre som løp nummer tre på ei uke.

- Hvem blir olympisk mester?

- Det blir spennende. Jeg ser at det er noen som har vært flinke til å forberede seg til OL. Normalt så regner vi ikke med dem. Så at det kan bli noen overraskelser her, kan godt være. Men jeg tror ikke det rokker ved rangordningen på 1500 meter i verden om vi får en overraskelse. Jeg tror fortsatt at Jakob er blant topp tre på 1500 meter uansett resultat i finalen.

Men:

- Jeg tror han vinner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer