Avslører: Kjente beryktet massemorder

Tennisstjerna Andy Murray avslører i en dokumentar at han hadde kjennskap til massemorderen Thomas Hamilton gjennom lokale idrettslag.

PREGET: Andy Murray havnet som niåring midt i en stor tragedie i hjembyen. Foto: AP/Francisco Seco
PREGET: Andy Murray havnet som niåring midt i en stor tragedie i hjembyen. Foto: AP/Francisco Seco Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er 13. mars 1996. Skoledagen hadde nettopp startet.

Med fire håndvåpen tok Thomas Hamilton seg inn i gymsalen på Dunblane barneskole i Storbritannia. Der begynte han å skyte vilt rundt seg. Etter flere minutter der han avfyrte haugevis av skudd, tok han sitt eget liv.

16 barn og en lærer ble drept. Ytterligere 14 ble skadd.

Denne vårdagen i 1996 står for en av Storbritannias verste tragedier gjennom tidene, og den verste masseskytingen i landet noensinne.

DREPTE 17: Thomas Hamilton. Foto: REX
DREPTE 17: Thomas Hamilton. Foto: REX Vis mer

Ni år gammel

Andy Murray (32) er en av vår tids mest meritterte tennisspillere, med tre Grand Slam-titler, et OL-gull og hele 41 uker sammenhengende som verdens høyest rankede tennisspiller.

I en ny dokumentar, omtalt av flere internasjonale medier, blant annet Manchester Evening News, avslører Murray nå at han hadde kjennskap til massemorderen i barndommen.

Det er første gang Murray snakker om hendelsen på skolen han selv var elev ved.

Murray var bare ni år gammel da tragedien rystet Storbritannia. I dokumentaren sier Murray at han blant annet satt på i samme bil som Hamilton, og skal ha spilt i noen av klubbene sistnevnte var engasjert i.

I SORG: Det var et lokalsamfunn i sorg som la blomster ned utenfor skolen etter tragedien. Foto: David Rose/The Independent/REX
I SORG: Det var et lokalsamfunn i sorg som la blomster ned utenfor skolen etter tragedien. Foto: David Rose/The Independent/REX Vis mer

- Vi kjente fyren

I dokumentaren sier Murray at tennis ble en måte å unnslippe de vonde tankene om hendelsen på. Ifølge Manchester Evening News ønsket ikke briten å snakke om hendelsen ansikt til ansikt, så i dokumentaren legges det fram via en talemelding.

- Du har spurt meg hvorfor tennis er så viktig for meg. Åpenbart … Det var det som skjedde på Dunblane da jeg var rundt ni år. For barna her er det vanskelig av forskjellige grunner, sier Murray.

BRUTALT: En lærer trøster en knust elev ved skolen etter massakren. Foto: Drew Farrell/REX
BRUTALT: En lærer trøster en knust elev ved skolen etter massakren. Foto: Drew Farrell/REX Vis mer

Og fortsetter:

- Faktum er at vi kjente fyren, vi gikk til idrettsklubbene, han hadde sittet på i samme bil som oss, vi hadde kjørt og sluppet ham av på togstasjoner, for eksempel.

Kort tid etter massakren ble det gjort flere lovendringer. «Firearms (Amendment) Act 1997» og «The Firearms (Amendment) (No. 2) Act 1997» førte til et forbud mot privat eierskap av håndvåpen i Storbritannia.

Snakker sjelden om det

Dagbladet har tidligere omtalt at tennisstjerna havnet midt i dramaet i hjembyen.

Murray har fram til nå aldri ønsket å snakke om hendelsen i intervjuer, men har uttalt at han var for ung til å forstå hva som skjedde.

Murray har de siste par åra slitt med skader, og har falt til 126. plass på verdensrankingen. Rafael Nadal topper for tida verdensrankingen på herresiden.

Blant annet har ei vrien hofte satt ham ut av spill i lengre tid. Den har han nå operert, noe som trolig redder karrieren hans.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer