Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avslører: Malta-kampen er viktigere enn du tror. Og viktigere enn Semb trodde

Kan avgjøre Norges EM-skjebne. Hvert mål teller.

KAN BLI AVGJØRENDE: Mange snakker om at Italia-kampen betyr alt, men Malta-kampen er viktigere enn du tror.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KAN BLI AVGJØRENDE: Mange snakker om at Italia-kampen betyr alt, men Malta-kampen er viktigere enn du tror. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Veldig mange har snakket om at alt handler om Italia-kampen neste tirsdag, men Malta-kampen på lørdag er viktigere enn det du tror.

Selv om lørdagens kamp er ubetydelig i kampen om å bli beste gruppetreer, all den tid kampene mot tabelljumboen strykes, kan den være avgjørende om Kroatia avgir poeng. Det kan gi Norge en etterlengtet EM-billett allerede på lørdag.

Akkurat det har nok de fleste fått med seg. Men Dagbladet kan nå avsløre at Malta-kampen også kan bli avgjørende for om Norge blir seedet eller ei i eventuell playoff.

Sjansene for at Norge havner i playoff er svært store. Sjansene for at Norge tar seg videre til EM fra playoff-hinderet, vil øke betraktelig om Norge blir seedet og møter en presumptivt svakere motstander.

Og den sjansen øker om Per-Mathias Høgmos menn slår Malta med flere mål. Jo større seieren blir, jo flere koeffisientpoeng vil Norge få. Det er viktig for at Norge blir seedet og får en antatt svakere motstander.

Norge står i dag med 26 829 poeng i UEFA-rangeringen. Grensen for å bli seedet i en playoff vil være mellom 25 461 og 30 282 poeng, avhengig av hvordan det går i de øvrige kampene.

Visste ikke om det

For hvert mål Norge scorer mot Malta, jo bedre vil seedingen bli. Dermed kan hvert mål telle mot Malta på lørdag.

- Antall mål har vi ikke tenkt på. Jeg visste ikke at antall mål har noe å si på UEFAs ranking; jeg trodde det kun handlet om å vinne. Det må vi se nærmere på, sier toppfotball Nils Johan Semb til Dagbladet.

- Men fokuset er uansett på å ta tre poeng mot Malta. Deretter flytter vi over fokuset til Italia-kampen. Det gjelder å ta ett og ett delmål. Før Malta-kampen er unnagjort, er det ikke lov til å tenke på Italia, sier toppfotballsjefen.

Forskjellen på de aktuelle motstanderne er stor. Er Norge seedet, møter vi en presumptivt svakere motstander. Sist gang Norge var i playoff, var ikke det tilfellet.

Dermed ble stormaktene Spania og Tsjekkia for tøffe over to kamper.

- Vi trenger spillere som står fram. Kjetil Rekdal var en slik type, og Jo Inge Berget gjorde det nå sist. I slike kamper må man opp et hakk, slik som de gjør i NBA-sluttspillet. Man må være best når det virkelig gjelder, sier tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt.

- Jeg tror ikke landslaget har noe fokus på å slå Malta mest mulig. Det er i hvert fall ikke første- eller andreprioritert, mener fotballekspert Lars Tjærnås.

Vil unngå playoff

Som Dagbladet har skrevet tidligere, har Norge fire mulige veier til EM i Frankrike. Samlet sett har Norge en EM-sjanse på hele 73 prosent.

Playoff er den mest sannsynlige veien, men samtidig den vi helst vil unngå i første omgang. For først må Norge forsøke å ta seg direkte til EM. Det kan skje på tre måter:

1. Italia-bragd: Om Norge slår Malta og Italia, går Per-Mathias Høgmos menn direkte til EM. Det er den enkleste veien å forklare, men samtidig den vanskeligste å utføre. Å slå stormakten Italia borte er nemlig ikke hverdagskost. Italia har riktignok ikke sin sterkeste årgang, men er verdensmestere til å få det resultatet det ønsker.

- Sjansen for å slå Italia øker betraktelig om de allerede er EM-klare og ikke har noe å spille for. Det kommer i så fall til å påvirke dem, tror Thorstvedt.

2. Kroatisk flause: Kanskje er et kroatisk poengtap Norges største sjanse til å komme direkte til EM, sett i lys av alt trøbbelet det kroatiske stjernegalleriet har vært igjennom den siste tiden. Hakekors-skandalen, trenersparking og sviktende resultater mot både Norge og Aserbajdsjan forrige måned, har skapt usikkerhet i den kroatiske leiren. Om Kroatia avgir poeng mot Bulgaria på Lørdag, samtidig som Norge slår Malta, er Norge klar for EM.

- Jeg tror nok sjansen er større for at Kroatia avgir poeng mot Bulgaria enn at vi slår Italia. Det er ikke urealistisk at kroatene stanger litt mot bulgarerne, mener Thorstvedt.

- Jeg kjenner ikke godt nok til situasjonen i Kroatia, men det er klart at slike forhold har stor betydning. Optimismen i Norge er veldig stor. Vi tror vi kan slå både Malta og Italia, sier Semb

3. Beste gruppetreer: Norge kan gå videre som beste gruppetreer. Her teller ikke kampene mot gruppejumboene i alle grupper med seks lag. Det betyr at Norges kamper mot Malta strykes. Under følger en oversikt over den komplekse treertabellen.

Treertabellen
Blir Norge nummer tre i gruppa, får vi med oss 13, 14 eller 16 poeng inn i treertabellen. En seier over Malta vil som kjent være betydningsløs i så henseende, all den tid kampene mot det tabelljumboen strykes i alle grupper med seks lag.

Vi får med oss 16 poeng dersom vi taper mot Malta og vinner mot Italia. Da blir vi etter all sannsynlighet beste gruppetreer, men det scenariet er ikke veldig realistisk.

Om Per-Mathias Høgmos menn taper i Italia, ender vi med 13 poeng på treertabellen. Uavgjort vil gi 14 poeng på samme tabell. Da må Norge ha mange resultater med seg i de andre gruppene for å komme direkte til EM.

I så fall bør vi holde et spesielt øye med gruppe C, all den tid Ukraina er det landet som leder treertabellen. Det er imidlertid ikke umulig at vi kan få hjelp fra deres gruppemotstandere, tvert imot.

Ukraina kan nemlig fort stoppe opp på sine nåværende 13 poeng på treertabellen. Kampen mot tabelljumbo Makedonia strykes, mens Spania i siste runde er en knalltøff nøtt.

Vi trenger også hjelp i gruppe F. Ungarn er nr. 2 på treertabellen og har igjen Færøyene og Hellas, som innehar de to siste plassene i gruppa. Det er imidlertid ikke gitt hvem som blir tabelljumbo her ennå og hvilken av kampene som strykes på treertabellen.

Her kan Hellas bli en joker for Norge. Men Ungarn blir uansett farlige.

Se også opp for Albania i gruppe I, som er i den eneste gruppa hvor ingen av lagets kamper strykes. Dermed kan de gjøre et byks oppover treertabellen og bli farlige.

At Sverige rotet det til i september betyr at de ikke er noen trussel på treertabellen.

MYE Å TENKE PÅ: Nils Johan Semb og Per-Mathias Høgmø har mange forhold å ta hensyn til på Norges vei til EM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MYE Å TENKE PÅ: Nils Johan Semb og Per-Mathias Høgmø har mange forhold å ta hensyn til på Norges vei til EM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!