EN AV DE STØRSTE: Ingemar Stenmark
er en levende legende. Snart kommer det ut en bok om han hvor det blant annet kommer fram at mediebildet det svenske folk hadde, ikke stemte. Foto. ORRE PONTUS  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

/NTB Scanpix
EN AV DE STØRSTE: Ingemar Stenmark er en levende legende. Snart kommer det ut en bok om han hvor det blant annet kommer fram at mediebildet det svenske folk hadde, ikke stemte. Foto. ORRE PONTUS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå /NTB ScanpixVis mer

Avslører: Mediebildet av den svenske folkehelten var falskt

Journalist var med på å plante et falskt bilde av alpinisten Ingemar Stenmark. 

(Dagbladet): Ingemar Stenmark (60) er en av Sveriges største idrettsutøvere gjennom tidene. Den tidligere alpinisten tok blant annet VM-gull i 1978 og 1982 og OL-gull i 1980.

Gjennom media ble Ingemar Stenmark som aktiv fremstilt som en sjenert og introvert person. Det bildet stemte ikke med virkeligheten, skal vi tro forfatter Ulf Stenberg.

Det er svenske Aftonbladet som har publisert utdrag fra boka «Ingemar Stenmark: mer än bara åk».

Ulf Stenberg var sportsjournalist på 70-tallet, og fungerte som en slags pressesjef for Stenmark. Han avslører at han hjalp til med å plante et falskt bilde av Ingemar Stenmark gjennom mediene.

«Finnes det noen som ikke forstår at Ingemar i 2016 fortsatt føler seg ubekvem med det mystiske bildet fra 1970-tallet? Med fasit i hånd bygde ledelsen i laget opp en isolerende mediemur rundt ham, som i kombinasjon med Ingemars lavmælte og tilbaketrukne personlighet skapte en Greta Garbo-myte og stengte nasjonalhelten i den uønskede rollen som hellig ikon», skriver Ulf Stenberg i boka.

Stenberg understreker at Stenmark var ydmyk, selvkritisk og respektfull overfor motstandere, men at han også kunne hisse seg skikkelig opp, at han jukset i kortspill, drakk rødvin, råkjørte med bil og bannet når det passet ham. En skikkelig rebell der altså.

- En annen verden

Den tidligere norske alpinisten Erik Håker delte ofte rom med Ingemar Stenmark. Han husker ham slik han ble fremstilt i media.

- Jeg syns han var beskjeden, rolig og introvert. Det er min erfaring fra den gangen. Som aktiv var han svært inneslutta. Han var sin egen person for å si det slik. Han var ikke så med på fellesskapet som andre, sier Håker til Dagbladet.

Håker kjenner ikke igjen det bildet Ulf Stenberg maler av Ingemar Stenmark gjennom boka.

- Da har han vært i en annen verden enn meg. Jeg opplevde ikke det. Banning husker jeg ikke, det er en hverdagslig ting, sier Håker.

- Hvordan var forholdet dere imellom?

- Vi hadde et godt forhold. Ingemar var ikke den jeg hang sammen med. Vi hadde vidt forskjellige personligheter. Han var en jeg bodde sammen med. Vi var små nasjoner og hadde små ressurser. Vi ble plassert av arrangøren på et hotell, og en nordmann og en svenske ble gjerne plassert sammen da, sier Håker.

Fabrikterte sitater

Ulf Stenberg innrømmer også at han fabrikerte Ingemar Stenberg-sitater, slik at de skulle passe inn med mediebildet av alpinisten. Det var Stenberg selv som forfattet sitatene.

«Ingemar ga meg frihet under ansvar og i prakis ble det ofte slik at jeg på pressekonferansene lokket fram de sitatene jeg allerede hadde levert til avisene. Selvsagt var det falskt, men vi var begge inneforstått med avtalen», skriver Stenberg i boka.

Stenberg hadde også planlagt flere spørsmål - og svar - med Stenmark før pressekonferanser.

- Det var for å hjelpe ham i gang slik at det ble flyt, for at det ikke skulle bli stillhet. Det var mange pinlige pressekonferanser. Mange kjente til integriteten hans, sier Stenberg,

STOR ALPINIST: Ingemar Stenmark i aksjon da han tok gull i OL i 1980 i Lake Placid. Foto: NTB Scanpix 
STOR ALPINIST: Ingemar Stenmark i aksjon da han tok gull i OL i 1980 i Lake Placid. Foto: NTB Scanpix  Vis mer