NY JOBB: José Mourinho er Manchester Uniteds nye manager. Foto: AFP PHOTO / LEON NEAL
NY JOBB: José Mourinho er Manchester Uniteds nye manager. Foto: AFP PHOTO / LEON NEALVis mer

Avslører Mourinhos verste side: - Han mobber enkeltspillere

José Mourinho skal forsøke å løfte Manchester United tilbake til tronen. På den reisen kan brutale virkemidler bli tatt i bruk.

(Dagbladet): José Mourinho har mange sterke karaktertrekk. Kynisk, kald, pragmatisk, unik, spesiell, men først og fremst er han en vinner.

Det er det alt handler om. Måten det skjer på virker å være betydningsløs. Målet helliger middelet.

Det var ikke det Manchester United ville ha da Alex Ferguson abdiserte fra tronen. Men etter tre skuffende sesonger med en 4. plass i Premier League som best for den seiersvante og kravstore gigantklubben, er nå Mourinho det de røde djevlene vil ha.

Nå har de også fått ham. Etter en lang tid med rykter og spekulasjoner kom i dag bekreftelsen på at portugiseren blir Louis van Gaals erstatter som Manchester United-manager.

I går ble den tidligere Chelsea-, Real Madrid-, Inter Milan-, og Porto-manageren hyllet av en rekke stjernespillere han har ledet til suksess i løpet av sin mektige managerkarriere.

Tøff behandling Men medaljens bakside eksisterer også ved fenomenet Mourinho. Den skriver den polske keeperlegenden Jerzy Dudek om i sin selvbiografi. 43-åringen spilte i Real Madrid fra 2007 til 2011 og hadde «The Special One» som trener i to sesonger.

Pedro Leon, broren til den spanske sykkelstjerna Luis León Sanchez, gikk fra Getafe til Real Madrid i 2010, men fikk aldri en høy stjerne hos Mourinho.

- Pedro kom til oss og trodde at han var en superstjerne. Han var frustrert over at han ikke fikk spille. I en kamp mot Levante ble han bedt om å varme opp på stillingen 0-0. Men så ble han stående ved hjørneflagget og strekke ut i stedet for å løpe. Det så Mourinho og sa: «Se på ham da. Og han klager over at han ikke får spille?», skriver Dudek i sin selvbiografi.

Mobberen Mourinho? Leon ble byttet inn for Angel di Maria, men gjorde to pasningsfeil. Da benyttet Mourinho anledningen til å henge ut Luis León Sanchez' bror foran lagkameratene i garderoben.

- Du er uprofesjonell. Tror du at jukse under oppvarmingen foran meg? Du ødelegger for lagkameratene dine. Jeg så deg varme opp, og du kunne ikke ha vært mer likegyldig. Gidder du i det hele tatt å spille for Real Madrid? Alle burde ofre alt for å spille for klubben, men du bryr deg ikke, sa portugiseren.

I stedet rettet Mourinho seg mot junioren Juan Carlos og spurte om han ville spille for Real Madrid og ville varme opp hvis han ble bedt om det. Carlos svarte selvfølgelig ja, og Mourinho demonstrerte det hele ved å garantere junioren en plass i troppen på bekostning av Leon.

AVSLØRER: Jerzy Dudek avslører José Mourinhos mørke side. Dudek, som her jubler over Champions League-triumfen i 2005 med Liverpool og John Arne Riise, hadde Mourinho som manager i to sesonger i Real Madrid. Foto: AP PhotoLuca Bruno
AVSLØRER: Jerzy Dudek avslører José Mourinhos mørke side. Dudek, som her jubler over Champions League-triumfen i 2005 med Liverpool og John Arne Riise, hadde Mourinho som manager i to sesonger i Real Madrid. Foto: AP PhotoLuca Bruno Vis mer

- «Du får se kampen på TV i stedet, Pedro. Jeg vil ha spillere som er villige til å dø for Real Madrid. Du får kose deg med å se kampen på TV», sa Mourinho. Det er sånn han er. Han kan henge ut og mobbe enkeltspillere, forteller Dudek.

Klarsynte Mourinho? Dudek skildrer personalbehandlingen som spesiell, men skryter likevel av Mourinho som leder. Den polske keeperlegenden skildrer Manchester Uniteds nye manager som en briljant strategiker.

- Han fortalte oss ikke bare hvordan vi skulle spille, men hvordan kampen ville utvikle seg. Jeg husker en kamp hvor han sa følgende: Denne kampen er skummel. Hvis vi starter forsiktig, vil de score etter et kvarter. Det vil gjøre dere nervøse. Så utlikner vi til 1-1, men de scorer igjen og vinner. Men hva om vi starter offensivt og aggressivt? Da vil vi score først. Vi må angripe. Vi har det beste kontringslaget i verden, og vi scorer igjen. 2-0. Etter det forsvarer vi resultatet og sikrer seieren, forteller Dudek.

I går ble Mourinho hyllet av sine tidligere elever.

-  Jeg har hatt mange gode managere, men måten José motiverer spillere på er uten sidestykke. Det er utrolig. Enten om han sparker taktikktavla eller er oppmuntrende, så er han alltid sterk i troen, forteller Chelsea-legenden Frank Lampard.

- Jeg har tatoveringer dedikert til vennene mine, og jeg har blant andre en frase av Mourinho. Følelsene da jeg tok farvel med Mourinho etter Champions League-finalen i 2010 handlet mer om anger enn noe annet. Jeg visste at uten han så ville vi ikke kunne gjenskape sesongen vi hadde hatt, supplerer tidligere Inter-spiller Marco Materazzi.

-  Han er en vinner. Det er vanskelig for ham å akseptere resultater som ikke går hans vei. Jeg kan ikke huske at han mistet hodet noen gang hvis vi tapte en kamp, men så skjedde heller ikke det så ofte i vår tid, forteller tidligere Porto-spiller Deco.

ERSTATTER: José Mourinho skal forsøke å gjøre det Louis van Gaal ikke klarte. Foto: NTB Scanpix
ERSTATTER: José Mourinho skal forsøke å gjøre det Louis van Gaal ikke klarte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.