FORVANDLING: Norges skiskytterjenter viste i går hvor fort det svinger i skiskyting. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
FORVANDLING: Norges skiskytterjenter viste i går hvor fort det svinger i skiskyting. Foto: Hans Arne Vedlog/ DagbladetVis mer

Avslører Norges hemmelige gullresept som fikk tyskerne til å undre: - Ikke si det til dem

Tyskerne lurte på hva Norge gjorde natt til fredag. Her er svaret.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Norges gull på herrestafetten var en maktdemonstrasjon av de sjeldne, men triumfen var ikke uventet for de norske favorittene.

Norges gull på kvinnestafetten kom derimot som et sjokk på skiskytterverden. Generalprøven kunne knapt vært verre - helt uten norske kvinner blant de 30 beste på onsdagens normalprogram.

Med startnummer 12 på stafetten, som impliserte at Norge har vært det tolvte beste stafettlaget denne sesongen, var vertsnasjonen på ingen måte blant de største favorittene i Holmenkollen. 

Men Norge vant likevel etter fire strålende etapper. Det var over all forventning. Det var en bragd, et eventyr og en prestasjon som vil konkurrere om å bli årets norske lagprestasjon, uansett idrett, når året skal oppsummeres.

Tysk forundring Og det var en prestasjon som overrasket konkurrentene stort, ikke minst forhåndsfavoritten Tyskland. Både Franziska Preuss, Franziska Hildebrand og Laura Dahlmeier uttrykte sin forundring overfor Dagbladet.

OVERRASKET: Tyskland og Frankrike var store favoritter på kvinnestafetten, men ble overraskende nok slått av Norge. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet
OVERRASKET: Tyskland og Frankrike var store favoritter på kvinnestafetten, men ble overraskende nok slått av Norge. Foto: Hans Arne Vedlog/ Dagbladet Vis mer

- Med tanke på det som skjedde på normalprogrammet, er det helt utrolig. Det er nesten ufattelig, sa Preuss til Dagbladet.

- Jeg trodde at Norge kunne ta medalje, men gull? Nei, det hadde jeg ikke trodd. Det var veldig overraskende, sa Dahlmeier.

- Med tanke på det som skjedde på onsdag, er det utrolig overraskende og forbausende. Hva gjorde de egentlig natt til fredag? spurte Hildebrand i går.

Norges svar til tyskerne Så hva gjorde egentlig Norge mellom onsdagens fiasko og fredagens eventyr? Hva gjorde Norge kvelden før fredagens gulløp?

Nå avslører Halvor Lea gulljentenes hemmelige gullresept overfor Dagbladet.

- I all hemmelighet hadde Olympiatoppens ernæringsfysiolog, Heidi Holmlund, planlagt overraskelsesmiddag for hele teamet, både for å styrke lagfølelsen og samholdet, og for å få matvariasjon på et tidspunkt av VM der alle begynner å bli matleie, avslører Lea.

- Det var dekket til staselige bord, det ble servert tre retters middag, og jentene kunne koble av med et glass vin til maten, hvis de ville. Det var god lagstemning og mye latter rundt bordet, og det var også et humorinnslag som var populært.

Lea fortsetter:

- Det var enkel og grei lagbygging, men ikke fortell det til tyskerne, sier Lea - og legger til at tyskerne har blitt invitert og kommet to ganger på Norges fyrverkerifeiringer.

Hylles av konkurrentene Stemningen mellom det tyske og norske laget er med andre ord god. Det er også Preuss tydelig på.

- Jeg unner de norske jentene denne suksessen. De er veldig hyggelige, og jeg gleder meg på deres vegne. Jeg unner dem suksessen, sier det tyske stortalentet.

OVERRASKET: Skiskytterstjernene Dorothea Wierer, Laura Dahlmeier og Marie Dorin Habert lot seg alle overraske over den norske forvandlingen fra onsdag til fredag. Foto: Hendrik Schmidt/dpa
OVERRASKET: Skiskytterstjernene Dorothea Wierer, Laura Dahlmeier og Marie Dorin Habert lot seg alle overraske over den norske forvandlingen fra onsdag til fredag. Foto: Hendrik Schmidt/dpa Vis mer

- Ja, de norske er hyggelige og dyktige. Gratulerer så mye, supplerer Hildebrand.

Også verdenscupleder Gabriela Soukalova har bare lovord å si om det norske laget.

- Jeg liker Norge, og jeg liker de norske utøverne. De er veldig hyggelige, og jeg unner dem all suksess, ikke minst her på hjemmebane. Det gjør jo at stemningen blir ekstra god her, sier Soukalova til Dagbladet.

Hun får støtte av en annen skiskytterstjerne, italienske Dorothea Wierer.

BURSDAG: Franziska Preuss (22) feiret bursdagen med stafettbronse på fredag. Hun gledet seg både over Tyskland og Norges prestasjon. Foto: Hendrik Schmidt/dpa
BURSDAG: Franziska Preuss (22) feiret bursdagen med stafettbronse på fredag. Hun gledet seg både over Tyskland og Norges prestasjon. Foto: Hendrik Schmidt/dpa Vis mer

- De norske skiskytterjentene har overrasket positivt. Det er bare å gratulere, sier hun til Dagbladet.

Halve gullaget på tribunen på fellesstarten VM avsluttes med dagens fellesstart, både for kvinner og menn. Gullkvartetten Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø utgjør som vanlig Norges lag.

På kvinnesiden får imidlertid bare halvparten av Norges gulllag lov til å gå. Synnøve Solemdal og Fanny Birkeland Horn er nemlig ikke kvalifisert for fellesstarten.

Det er 30 utøvere som får gå fellesstarten, basert på hva som har skjedd i verdenscupen tidligere denne sesongen og basert på hva som har skjedd i dette mesterskapet. De 15 beste i verdenscupsammendraget er direktekvalifisert. Der er verken Solemdal, Horn Birkeland eller Marte Olsbu i nærheten av å være.

De siste 15 plassene gis som et resultat av VM-innsatsen. På denne kvota kommer formsterke Olsbu inn, på grunn av sin gode sprint, mens Solemdal og Horn Birkeland også her blir utelatt.

FEIRING: Gulljentene Marte Olsbu, Synnøve Solemdal,  Fanny Horn Birkeland og Tiril Eckhoff feiret gullet med alkoholfrie champagne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FEIRING: Gulljentene Marte Olsbu, Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland og Tiril Eckhoff feiret gullet med alkoholfrie champagne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dermed er VM over for halvparten av det norske gullaget som ble hyllet på Universitetsplassen fredag kveld.

- Det er kjipt. Formen er god, og det er VM på hjemmebane, så jeg skulle selvfølgelig gjerne ha gått på søndag også. Det er litt bittert, sier Solemdal til Dagbladet.

- Men jeg kan ikke skylde på noen andre enn meg selv. Jeg har ikke gått bra nok tidligere i sesongen, konkluderer 26-åringen fra Tingvoll.

Det er riktignok et lite forbehold: Hvis mange nok trekker seg, kan Horn Birkeland rykke frem i køa slik hun får gå likevel.

Kvinnenes fellestart starter kl. 13.00, mens herrene innleder sitt løp kl. 16.00. Martin Fourcade kommer til å bli VM-kongen, mens tittelen som VM-dronning blir en duell mellom Tiril Eckhoff og Marie Dorin Habert.

- Alt er mulig. Jeg er klar for å gi alt. Men uansett hvordan det går, er jeg kjempefornøyd med mesterskapet, sier Eckhoff til Dagbladet.