Fotball-VM for kvinner 2019

Avslører Norges straffegrep

Norge fikk betalt for å ha trent på straffespark i forkant av 8-delsfinalen mot Australia. Nå venter England eller Kamerun i kvartfinale.

VIDERE I MESTERSKAPET: Norge er klar for kvartfinalen i VM etter dramatiske 120 minutter mot Australia. Bilder fra NRK Vis mer

NICE (Dagbladet): Det så ut som om venstreback Kristine Minde hadde sett et spøkelse da hun møtte Dagbladet i intervjusonen under stadion etter kampen mot Australia, som Norge vant etter straffesparkkonkurranse.

Med en sjokolade i hånda sto hun med store øyne, og det så nesten ut som om hun ikke forsto hva hun nettopp hadde vært med på.

- Jeg skal prøve å ikke banne. Dette var sinnssykt deilig. Jeg er så glad. Det var helt magisk. Vi fortjente dette og gjorde en skikkelig god kamp, sier Minde.

Trente på buing

Minde forteller at de norske spillerne trente på straffesparkkonkurranse bak lukkede dører torsdag. De prøvde å gjøre det så kamplikt som mulig ved å psyke hverandre ut og bue.

- Det er klart man er nervøs når det er straffesparkkonkurranse, men jeg kjente meg faktisk ganske «lugn», sier trener Martin Sjögren.

Og det med rette.

I forkant av kampen uttalte han nemlig dette:

- En straffesparkkonkurranse kan avgjøre kampen. Det er noe vi har forberedt spillerne på. Vi trente på det torsdag og har gjort analyser av hvordan Australia har skutt straffer tidligere. Vi har også sett på hvordan keeperen deres jobber. Det er ikke så lett å trene på straffer, for det handler mye om å håndtere situasjonen mer om å vite hvor du skal skyte.

I intervjusonen etter Australia-kampen fulgte han opp:

- Vi hadde mange gode sjanser til å avgjøre kampen. Jeg var veldig fornøyd med det vi gjorde før straffesparkkonkurransen også. På straffene tok spillerne ansvar. Da vi vant var det vanskelig å håndtere følelsene. Man eksploderer, samtidig som man har respekt for motstanderen. Det er tøft å ryke ut på straffer, sier Sjögren.

God Hjelmseth

Den første straffen fra superstjerna Sam Kerr gikk over, den andre fra Emily Gielnik ble reddet av Ingrid Hjelmseth, før den siste fra Steph Catley gikk i mål.

- Vi hadde fått beskjed om hvor noen av straffene kom til å gå, men det visste jo motstanderen at vi visste også. Sam Kerr skiftet side i forhold til hva hun har pleid å gjøre, men det var jo ingen suksess, sier Hjelmseth.

Reglementet ved straffespark har blitt hyppig diskutert i årets VM. Spesielt i situasjoner der keeperen har beveget seg litt for tidlig fra streken, noe som har ført til at straffer har blitt tatt om igjen. VAR har vært i aksjon flere ganger.

- Det var greit at jeg hadde øvd på å stå på streken. Jeg fant en god timing på hvor tidlig jeg kunne gå. Samtidig var jeg nervøs da jeg reddet: «Blir det VAR nå?». Men det ble det heldigvis ikke. Vi maste ikke så mye om det, og hadde lave skuldre, fortsetter Hjelmseth.

Sjögrens grep

Caroline Graham Hansen spilte en svært god kamp og scoret også Norges første mål på straffe. De andre scoringene kom fra Guro Reiten, Maren Mjelde og Ingrid Syrstad Engen.

- Det Martin gjorde før vi skulle ta straffer, var utrolig bra. Han sa «uansett hva som skjer nå har vi gjort et fantastisk mesterskap, vi skal være superstolte av det vi har fått til». Da slapp alle ned skuldrene. Ingen satte spørsmålstegn til om de skulle bomme, det var bare å sette den ballen i mål, sier Graham Hansen til et samlet norsk pressekorps etter kampen.

Nå venter enten England eller Kamerun i kvartfinalen torsdag. Den spilles i Le Havre. Kampen mellom England og Kamerun spilles søndag og har avspark klokka 17.30.