Hoppbråket:

Avslører ny historie

Kilder til Dagbladet: NRK skal være blant de «viktige interessentene eksternt» som skiforbundet bruker mot Clas Brede Bråthen. Han ble konfrontert med en uttalelse av skiforbundets advokat, men avviser denne.

TRUES MED SPARKEN: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TRUES MED SPARKEN: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ett spørsmål har stått ubesvart lenge i konflikten mellom Norges Skiforbund og sportssjef Clas Brede Bråthen (52). I pressemeldingen som skiforbundet sendte ut i slutten av august het det:

«Bråthen har over lang tid hatt en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd, som har skapt uro, utrygghet og en uholdbar situasjon både internt og overfor viktige interessenter eksternt.»

Hvem har vært de «viktige interessentene eksternt»?

Spørsmålet ble aktualisert da hoppernes sponsorer uttalte at de ville ha med Bråthen videre. Så hvem kunne det være da?

HYPPIG INTERVJUOBJEKT: Clas Brede Bråthen har stort sett vært fornøyd med NRKs dekning av skihopping. Men det gjelder ikke alltid kvinnenes dekning. Foto: NTB
HYPPIG INTERVJUOBJEKT: Clas Brede Bråthen har stort sett vært fornøyd med NRKs dekning av skihopping. Men det gjelder ikke alltid kvinnenes dekning. Foto: NTB Vis mer

Kilder med innsikt i saken sier til Dagbladet at alt tyder på at NRK befinner seg i denne kategorien.

Bråthen har tidvis vært misfornøyd med statskanalens prioritering av kvinnehopp opp gjennom åra. Dette har han også gitt uttrykk for i møter med sportsredaktør Egil Sundvor. Bråthen har gjort det samme i intervjuer med Dagbladet.

- Vi ønsker ikke å uttale oss i media når det gjelder hva det dreier seg om. Og jeg bekrefter på ingen måte hvem det dreier seg om, sier Espen Graff, skiforbundets kommunikasjonssjef.

Sundvor sier:

- Jeg har ikke fått det forelagt som at dette gjelder oss. Det blir spekulasjoner. Og det har jeg veldig lite lyst til å bli med på.

SPORTSREDAKTØR: Egil Sundvor. Foto: Erik Johansen / NTB
SPORTSREDAKTØR: Egil Sundvor. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

Heller ikke Bråthen vil kommentere Dagbladets opplysninger og henviser til advokat Marit Håvemoen. Hun har ikke besvart vår henvendelse om temaet.

Men kilder med innsyn i saken avslører at Bråthen er blitt konfrontert av skiforbundets advokat med en uttalelse han har kommet med i møte med Sundvor. Denne konfrontasjonen fant sted i drøftelsesmøtet på Aker Brygge i forrige uke. Uttalelsen var angivelig sterk kritisk ladet, men Bråthen avviste uttalelsen blankt.

Ifølge kildene ble det på drøftelsesmøtet gjort «et nummer ut av det som har skjedd mellom Bråthen og NRK».

Dette brukes angivelig som ett av flere eksempler på Bråthens kommunikasjonsform og atferd.

NRKs sportsredaktør sier at han aldri kommenterer hva som skjer i interne møter.

Bråthen har stort sett vært fornøyd med kanalens dekning av skihopping. Men da Dagbladet møtte ham på sletta i sveitsiske Engelberg i desember 2018, var han regelrett forbannet:

- Jeg går rundt med en vond følelse i magen her nede, erklærte han i forbindelse med herrenes verdenscuprenn. Bråthen siktet til hvordan NRK hadde prioritert kvinnenes hopprenn fra franske Prémanon samme dag.

Rennet ble vist på nettsidene til kanalen. Bare de 20 siste hopperne ble vist på såkalt lineær TV på NRK2. Kanalen har betydelig færre seere enn hovedkanalen, NRK1.

- Prioriteringen får det til å koke over for Bråthen, rapporterte Dagbladet fra Engelberg. Den gang fikk vi aldri tilsvar fra NRK, til tross for gjentatte henvendelser. Men til Nettavisen sa Sundvor et par timer etter at vi publiserte vår sak:

- Clas Brede Bråthen er alltid kritisk mot oss når det gjelder hopp, og hver gang han er i sint, som er nesten hver gang det er kvinnehopp, så ringer han til Dagbladet, og ikke til meg.

Sundvor og Bråthen møttes i ettertid for å diskutere NRKs prioritering av kvinnenes hopprenn.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal enkelte av Bråthen-utspillene opp gjennom åra ha blitt oppfattet som illojalt av arbeidsgiveren skiforbundet. De har angivelig ment at han ikke har forbedret seg.

Dette endte til slutt med en advarsel to dager før jul, noe som fikk konfliktnivået til å eskalere. I advarselen ble det vist til et intervju med Dagbladet 15. desember.

OMRINGES AV MEDIA: Interessen for konflikten mellom Clas Brede Bråthen og skiforbundet har vært stor. Her er Bråthen på vei til drøftelsesmøtet hos Kluge Advokatfirma på Aker Brygge. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
OMRINGES AV MEDIA: Interessen for konflikten mellom Clas Brede Bråthen og skiforbundet har vært stor. Her er Bråthen på vei til drøftelsesmøtet hos Kluge Advokatfirma på Aker Brygge. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

«Den seinere tid, og spesielt i et intervju gitt til Dagbladet 15. desember, gir du inntrykk av at det ikke er smittevernhensyn, men manglende likestillingsfokus i Norges Skiforbund som er årsak til at verdenscuprennet for kvinner på Lillehammer ble utsatt. Du fremmer dine uttalelser til tross for at du har full kjennskap til de grunner som ligger bak beslutningen, og at denne alene er tatt etter tilbakemeldinger om smittevernfaglige vurderinger fra Fokehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Kulturdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.»

Videre i advarselen het det:

«Med din kjennskap til beslutningsgrunnlaget burde det vært enkelt å forholde seg lojalt til den beslutning som ble tatt.»

AKER BRYGGE: Clas Brede Bråthen og skiforbundet møttes i drøftelsesmøte sist torsdag. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

Det er flere påståtte episoder som gjør at skiforbundet nå mener at de kan ha grunnlag for å sparke Bråthen. Selv krever han fast jobb etter 17 år på midlertidige kontrakter.

Det er satt av tid til del to av drøftelsesmøtet torsdag. Men det er slett ikke sikkert at partene kommer til å møtes. Får Bråthen sparken, vil skiforbundet ha en rettssak hengende over seg i et OL-år.

Facebook-gruppa «Støtte for Clas Brede Bråthen» passerte 50 000 medlemmer i natt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer