Avslører Ronaldos reaksjon på vrakingen

- Han spurte meg: «Syns du det er en god idé?»

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

ÅPEN: Portugal-trener Fernando Santos letter på sløret. Foto: Mike Egerton / PA / NTB
ÅPEN: Portugal-trener Fernando Santos letter på sløret. Foto: Mike Egerton / PA / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Ronaldo-benkingen har blitt et stort tema i Qatar. Portugal-trener Fernando Santos fortalte på en pressekonferanse i dag hvordan han tok opp med Cristiano Ronaldo at han ville bli benket mot Sveits.

- Ja, vi hadde en prat og det ville ikke vært bra om vi ikke hadde hatt det. Siden jeg tok over landslaget, så snakker vi med og har et nært forhold til spillere. Trenere er forskjellige, men det er slik jeg er. Vi måtte ha en samtale. Jeg har ikke det med alle spillerne, men han er kapteinen i laget. Det han representerer for portugisisk fotball, for folket og landslaget - så jeg måtte selvfølgelig snakke med ham, sier Santos og fortsetter:

MJAU: Brasils presseansvarlige får kritikk etter dette. Video: SNTV Vis mer

- Da vi snakket var det på kampdag etter lunsj, jeg snakket ikke med ham før det. Ikke på mandag eller søndag. Den eneste samtalen jeg hadde med ham, var på kampdagen. Vi møttes til lunsj og jeg forklarte hvorfor han ikke ville starte, og jeg forklarte det så han ikke ville bli overrasket. Jeg inviterte ham til kontoret.

Santos fortsetter:

- Jeg sa: «Du kommer ikke til på starte, du er veldig viktig, men på grunn av strategien vil du ikke starte. Jeg sparer deg til andre omgang, hvis jeg trenger deg da.» Cristiano var naturlig nok ikke så glad for det. Han spurte meg: «Syns du det er en god idé?» Men vi hadde en normal samtale der jeg fortalte ham mitt syn på det. Han aksepterte det. Vi hadde en ærlig og normal samtale.

Santos forteller videre at pressen må slutte å skrive negative ting om Ronaldo. Det har blant annet blitt skrevet at superstjerna ønsket å dra hjem etter vrakingen og bilder etter kampen har fått flere til å reagere på at han gikk først i spillertunnelen.

- Han har aldri sagt at han ønsket å forlate landslagssamlingen. Det er på tide vi slutter med denne praten, med disse problemene. Det var han som varmet opp med alle spillerne, selv om han visste han ikke skulle starte. Han feiret alle målene som ble scoret. Du kunne se at han klappet. Til slutt var det han som ba lagkameratene takke fansen. Det er på tide dere lar Ronaldo være i fred, med tanke på det han har gjort for portugisisk fotball, sier Santos.

- 90 prosent av spørsmålene er om Ronaldo og det er fordi han er så stor. Om vi snakket eller ikke før kampen, det er ikke viktig. Det emosjonelle er veldig viktig, og det er vanskelig å fikse, sier Santos.

Atlético Madrid-spiller João Félix forteller også at pressen må slutte å skrive negativt om Ronaldo.

Han forteller blant annet at lagkameratene ikke føler at de må sentre til Ronaldo når han er på banen, etter at tidligere landslagsspiller José Fonte antydet det.

- Jeg føler det ikke slik, jeg føler ikke jeg må sentre ballen til Ronaldo. Vi spiller ballen til den som er ledig. Alle har rett til sin mening, men jeg mener det ikke er nødvendig å sentre til Ronaldo, sier Felix.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer