Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennsstjerna Jessica Diggins:

Avslører sannheten bak den mystiske detaljen

Amerikanske Jessica Diggins: - Ja, det har en spesiell mening for meg.

MINNER HENNE PÅ DET VIKTIGE: Jessica Diggins bruker glitter i ansiktet for å minne henne på hva som motiverer henne til å gå fort på ski. Foto: NTB Scanpix
MINNER HENNE PÅ DET VIKTIGE: Jessica Diggins bruker glitter i ansiktet for å minne henne på hva som motiverer henne til å gå fort på ski. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske langrennstjerna Jessica Diggins (27) har virkelig befestet posisjonen som en av de store stjernene i langrennssporet. 27-åringen sjarmerer og skremmer konkurrentene med et smilende vesen og en dødelig rask spurt.

Hun tok sitt første VM-gull tilbake i 2013, og fulgte opp med sølv i 2015 og to medaljer i 2017.

I OL i Sør-Korea i vinter spurtslo hun Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla i teamsprinten, og sikret med det USAs første OL-gull gjennom tidene for kvinner sammen med lagvenninna Kikkan Randall.

SKI-IMITATOR: Kowalczyk snirkler, Bjørgen vagger og Sundby viser kasse. Slik går løperne på ski! Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Avslører detalj

Én ting du kan garantere hvis du skal være rundt Diggins, er at hun smiler. Før, under og etter løp - uavhengig av hvordan resultatene i løypa er.

En annen ting du kanskje har lagt merke til, er at hun ofte har pyntet seg i de viktigste løpene.

Under OL-sprinten i Pyeongchang hadde hun det amerikanske flagget på kinnet, og ofte blir hun avbildet med glitter i ansiktet under renn. Nå har Diggins forklart den mystiske detaljen til FIS.

Hun forteller at glitteret har en langt dypere mening enn å fungere som pynt. Diggins avslører at få har visst hva den egentlige betydningen har vært - før nå.

- Ja, det har en spesiell mening. Det er en påminnelse om fortida for meg. Jeg vil minne meg på den jenta som hadde det gøy med langrenn. Om den jenta som siktet høyt allerede fra ungdomsskolen, sier Diggins til FIS.

Hun fortsetter:

- Det er lett å bli stresset under store konkurranser som OL og VM. Det er intenst, selv om det er morsomt. Derfor tar jeg på meg glitteret. Det er for å minne meg selv på hvorfor jeg elsker sporten og hvorfor jeg skal elske det jeg driver med helt til jeg dør.

FØLGESVENN: Jessica Diggins hadde på seg glitteret da utøverne testet VM-løypene i Seefeld i januar. Foto: NTB Scanpix
FØLGESVENN: Jessica Diggins hadde på seg glitteret da utøverne testet VM-løypene i Seefeld i januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Oppgjør med mobberne

Diggins satset hardt på langrenn i tidlig alder, men ungdomsåra var tøffe for den amerikanske utøveren.

Hun slet med spiseforstyrrelser, og måtte få hjelp på et behandlingssenter. Diggins mener det reddet livet hennes.

- Jeg hadde hele verden for mine føtter da jeg var 18–19 år, men jeg sleit med dårlig selvtillit og greide ikke å være glad i meg selv.

Diggins forteller at hun nå har et mye sunnere forhold til egen kropp. Hun brukte lang tid på å innse det, men har nå slått seg til ro med at alle timene med blodslit hun legger ned, gjør noe med kroppen. Nå har hun sluttet å skamme seg over musklene.

- Jeg har blitt så frisk og kommet så langt bort fra den perioden i livet mitt, at den ikke kan skade meg lenger. Internett-troll kan heller ikke skade meg, jeg har hatt øvelse i flere år med dem, skrev hun på bloggen tidligere i år.

Nær sammenlagtseier

Jessica Diggins jobber i disse dager knallhardt med å komme i form til årets sesong. VM i februar er det store målet.

I fjor var den amerikanske 27-åringen 40 små poeng bak Heidi Weng i kampen om sammenlagtkula. I motsetning til Weng, valgte Diggins å stå over noen renn frivillig i løpet av sesongen.

Blant annet verdenscupen i Lahti rett etter OL.

I år er Therese Johaug tilbake i verdenscupen, så fjorårssesongen kunne ha vært Diggins store sjanse til å ta sammenlagtkula.

Men hun angrer ikke på valget:

- Nei, jeg angrer ikke nå. Jeg ville hjem til USA etter OL. Jeg trengte en pause og det er alltid vanskelig forhold i Lahti. Det kan hende jeg hadde blitt syk hvis jeg hadde dratt, eller at jeg hadde prestert dårligere i de påfølgende konkurransene i Norge og Sverige, sier hun til FIS.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!