Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avslører sannheten om Japans garderobe-snakkis

Hvem ryddet egentlig?

SLUTTER - OG RØPER: Makoto Hasebe er landslagskaptein for Japan, men gir seg nå etter VM. Foto: NTB Scanpix
SLUTTER - OG RØPER: Makoto Hasebe er landslagskaptein for Japan, men gir seg nå etter VM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Japan ble sendt hjem fra fotball-VM etter 2-3-tap for Belgia i åttedelsfinalen - men japanerne ble hyllet for innsatsen og sin offensive tilnærming.

Også etter kampen fikk Japans VM-lag massiv oppmerksomhet. Bilder inne fra Rostov Arena etter kampen viste nemlig en helt strøken garderobe.

Det skjedde kort tid etter at Japan ble påført et sviende nederlag. Laget ledet 2-0 til det var spilt i 69 minutter. Så kom to raske belgiske scoringer, før Belgia sikret seieren fire minutter på overtid.

Et tap kan knapt skje på en verre måte.

Og derfor var den japanske oppførselen etter kampen ekstra spesiell. De fleste som har opplevd et tap i sluttminuttene på en fotballbane kan la frustrasjonen løpe løpsk. Gjenstander kan fly veggimellom og alt handler om å komme seg raskest mulig vekk fra arenaen. Rydding er ikke alltid førsteprioritet.

Etter Japans tap var det ikke så mye som en bit fra strømpeteipen som lå igjen. Hele det japanske VM-laget fikk ros - men hvem skal egentlig ha mest ære?

Nå kommer Japan-kaptein Makoto Hasebe med en presisering.

- Det var lagledelsen som ryddet garderoben perfekt etter hver kamp før vi forlot stadion, sier Hasabe.

VM-laget møtte pressen på flyplassen i Tokyo, og det er Reuters som siterer Japan-profilen.

«Takk»

Alt som var igjen i garderoben, var en lapp der det sto «takk» på russisk. Det meldte Priscilla Janssens, FIFA-koordinator, på Twitter.

Ifølge ekspertene er japanere kjent for å være ryddige. Den ryddige holdningen har japanerne fått inn allerede i skolealder, forklarer Scott North, professor i sosiologi ved Universitetet i Osaka, til BBC.

- Å rydde etter en fotballkamp er noe som kommer fra grunnleggende holdninger som blir lært på skolen, der barna rydder klasserom og ganger. Når de konstant blir minnet på dette gjennom oppveksten, blir det nærmest som en vane, sier North.

Men det er ikke bare lagledelsen som har fått oppmerksomhet. Også japanske tilskuere har vært flinke til å rydde på tribunen i Russland.

Japan har nå reist hjem fra VM i Russland, men innsatsen har fått etterspill. De overrasket flere ved å gå videre fra gruppespillet på bekostning av Senegal og Polen, der Japan ble første lag i historien til å avansere til åttedelsfinale på færre gule kort enn Senegal. Lagene endte med fire poeng og 4-4 i målforskjell, og Japan sikret seg 2.-plassen bak Colombia på fair play-regelen og færre gule kort enn Senegal. Japan hadde fire kort. Senegal hadde seks.

Slutter

Til tross for et positivt VM er det klart at både kapteinen og landslagssjefen forsvinner.

Det Japanske fotballforbundet (JFA) forlenger ikke kontrakten med Akira Nishino som landslagstrener etter VM-exiten mot Belgia.

- Vi kommer ikke til å overtale Nishino til å fortsette i jobben, nå som hans tid som sjef for det japanske landslaget er over, sier JFA-president Kozo Tashima ifølge DPA.

Kaptein Makoto Hasebe gir seg på landslaget etter nederlaget mot Belgia i åttedelsfinalen.

- Folket hadde små forventninger og vi snudde ting på hodet. Jeg tror vi gjorde fotball interessant for flere. Sånn sett gjorde vi en god jobb, sier Hasabe som avslutter med 114 landskamper.

Midtbanespiller Keisuke Honda mener prestasjonene under VM i Russland viser at Japan er i ferd med å formes som en sterk fotballnasjon.

- I dag viste vi hvordan japansk fotball skal se ut, sa Honda etter tapet mot Belgia.

- Jeg kan komme til å avslutte min karriere på landslaget, men jeg er glad for at det er så mange unge spillere som følger etter, og jeg tror de vil skrive ny historie for japansk fotball, sier han.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer