GODT LIKT: Tidligere spillere lovpriser José Mourinho. Foto: Scanpix
GODT LIKT: Tidligere spillere lovpriser José Mourinho. Foto: ScanpixVis mer

Avslører sannheten om Mourinho

- Han sa han bare kunne føle det. Jeg hadde aldri hørt noe sånt før.

(FourFourTwo): Fotballverden holder pusten i påvente av José Mourinhos forventede tiltredelse i Manchester United. FourFourTwo ser tilbake på hva noen av hans tidligere spillere, kolleger og rivaler har fortalt oss om han.

Uavhengig av om du elsker eller hater ham, så har alle en mening om José Mourinho. Enten du liker det eller ei, så er han nå på vei tilbake til Premier League og Manchester United. Glorien har heller ikke falmet stort - til tross for hans katastrofale periode i Chelsea forrige sesong. Det er fordi det er vanskelig å ha korttidshukommelse når det gjelder den portugisiske manageren.

Han er tross alt mannen som har ledet to klubber til Champions League-triumf, Real Madrid til deres forrige ligatittel (2012) og Chelsea til tre Premier League-mesterskap.

Så la oss høre hva de som har opplevd Mourinho på nært hold sier om han.

Frank Lampard (Chelsea 2001-2014) - Jeg har hatt mange gode managere, men måten José motiverer spillere på er uten sidestykke. Det er utrolig. Enten om han sparker taktikktavla eller er oppmuntrende, så er han alltid sterk i troen.

- I pausen på en kamp hvor det sto 0-0 kunne han komme inn og si at vi kom til å vinne 4-0 fordi vi spilte så bra. Han sa han bare kunne føle det. Og stort sett så ville det skje. Jeg hadde aldri hørt noe sånt før. Andre managere ville aldri gjøre det fordi de trodde at spillerne da ville bli for avslappet og tro at ting gikk av seg selv.

- Jeg elsket følelsen av å være i Chelsea under José. Den første perioden han var der vant vi stort sett hver uke.

Deco (Porto 1999-2004) - Jeg hadde mange viktige trenere i karrieren min, men Mourinho bidro med noe helt spesielt. Han kom til Porto med ambisjoner på et tidspunkt hvor det var vanskelig å tro at en klubb i Portugal kunne vinne Champions League. Porto hadde vunnet turneringen før, men det var i en helt annen tidsæra. Etter Bosman-dommen ble det lettere for spillere å flytte på seg, og klubber som Barcelona, Chelsea, Real Madrid og Manchester United hadde penger til å kjøpe de beste.

- Han kom inn med noe nytt. Nye idéer og troen på at en portugisisk klubb kunne vinne noe. Mourinho hadde studert spillet lenge og sett på andre lag. Det gode var at alt vi trente på skjedde i kampene. Det ga oss spillere tro på treneren. Når alle situasjonene du har forberedt deg på i trening oppstår i kamp, betyr det at du er bedre forberedt enn det andre laget.

- Han er en vinner. Det er vanskelig for ham å akseptere resultater som ikke går hans vei. Jeg kan ikke huske at han mistet hodet noen gang hvis vi tapte en kamp, men så skjedde heller ikke det så ofte i vår tid.

Samuel Eto'o (Inter 2009-2011 og Chelsea 2013-2014) - José er vennen min. Det vil han alltid være - til tross for kommentarene han kom med om meg (Mourinho sa at Eto'o trolig var eldre enn det som sto i passet, red. anm.). Jeg syns ikke det er riktig å bli uvenn med noen over små ting. Vi har delt så mange minner sammen og de er alle veldig kjære for meg. Det han sa såret meg ikke for jeg vet at han er en god person. Så det får heller være: For jeg er kanskje gammel, men jeg scorer mer enn alle unggutta!

- Det som skjedde med José og Chelsea denne sesongen var en overraskelse. Det var et stort tap for klubben. Mourinho er veldig annerledes når han ikke er i media. Han er morsom, snill og vennlig.

Marco Materazzi (Inter 2001-2011) - Jeg har tatoveringer dedikert til vennene mine, og jeg har blant andre en frase av Mourinho.

- Følelsene da jeg tok farvel med Mourinho etter Champions League-finalen i 2010 handlet mer om anger enn noe annet. Jeg visste at uten han så ville vi ikke kunne gjenskape sesongen vi hadde hatt. Når man ser på sesongen til Real Madrid året etter, tror jeg han også angret litt. Jeg er 110 prosent sikker på at vi hadde vunnet minst supercupen og ligaen hvis Mourinho hadde blitt i Inter.

- Øyeblikket han ga meg tillit i Champions League-finalen var avslutningen på en to år lang prosess under Mourinho, og 10 år for meg med Inter. Jeg setter pris på storheten til en manager som vinner en finale, men ikke bruker sitt siste bytte bare for å la en spiller få noen minutter. Det er en manager som vet hva detaljer betyr.

Eidur Gudjohnsen (Chelsea 2000-2006) - Dagen etter at Mourinho ble ansatt i Chelsea tok direktør Peter Kenyon meg til side og sa: «Eidur, den nye manageren vil snakke med deg.»

Så ringte José og sa: «Eidur, jeg er din nye manager. Ikke engang tenk på å forlate Chelsea. Jeg vil ha deg og jeg må ha deg på ditt beste. Vær forberedt til å starte å jobbe 5. juli.»

- Det var det. Mer trengte han ikke å si.

- Likheten mellom han og Pep Guardiola er øyet for detaljer. Fotballfaglig er José litt mer opptatt av det defensive. Ikke at han er ikke forsvarsorientert, jeg mener måten han analyserer motstandere på. Mourinho er en «fram med kassa»-type som vil slåss for poengene. José liker konfrontasjoner og diskusjoner.

Hernan Crespo (Chelsea 2003-2008) - Forholdet mitt til Mourinho var spektakulært. Da han ankom Chelsea, ville han at jeg skulle bli værende. Jeg sa at jeg også ville det, men at Milan også hadde ringt meg og at det gjorde det vanskelig. Jeg sa at hvis det sto mellom Chelsea og Milan, så ville jeg velge Milan.

- José svarte da: «OK. Jeg gir deg en uke. Hvis avtalen med Milan ikke er klar innen en uke, så blir du i Chelsea. For hvis du går, må vi ut i markedet og erstatte deg.»

Benni McCarthy (Porto (2002-2006) - Hvem som ville vunnet en kamp mellom meg og Mourinho? Hvis den var fysisk, ville jeg slått han ut med ett slag. Det er ikke noe å tenke på engang. Snakker man derimot om en fotballfaglig kamp, så er han Mike Tyson. Jeg ville ikke hatt en sjanse. Han var den beste manageren jeg spilte under. Han var den mest begavede, intelligente og forberedte.

- Vi slo Manchester United i Champions League fordi Mourinho sa før kampen at vi måtte passe på å holde en tett struktur og forhindre dem fra å score. For hvis de scoret ville vi være ille ute. Men hvis de likevel klarte å bryte oss ned og score, så skulle vi angripe dem og spille som vi gjorde hjemme i Porto.

- Men så scoret jo United, og vi dreit på oss, men før de kunne angripe oss på ny var vi i full fart framover. Jeg tror aldri de har blitt herjet med på en lignende måte før.

Og de som ikke har jobbet med ham ... Jimmy Floud Hasselbank: Jeg forlot Chelsea i 2004. Selv om jeg hadde ett år igjen av kontrakten, så tror jeg han ville hente inn sine egne folk. Jeg tror også at han kanskje hadde et inntrykk av at jeg ville være vanskelig å ha med å gjøre eller at jeg ikke ville finne meg i å sitte på benken. Noen måneder seinere så pratet jeg med ham og da sa han at han burde ha beholdt meg, selv om det bare var for et år. Men sånn er fotballen.

Gerard Pique: Med Mourinho i Real Madrid ble det alltid en ekstra gnist rundt El Clásico for han fikk deg til å spille helt på grensen. Han trekker i deg. Og vi ville sette dem under lignende press.

Ronaldo: Profesjonelt hadde jeg et godt forhold til ham da han var tolk i Barcelona. På det tidspunktet var han en trivelig fyr. I dag kan jeg ikke påstå at jeg kjenner ham spesielt godt. Samtidig så forandrer folk seg i løpet av livet. Jeg vet dog at han i alle fall pleide å være en fin fyr.

Luis Enrique: Da vi var sammen i Barcelona, meg som spiller og han som tolk, så tenkte jeg aldri at han ville bli en trener i toppklasse. Ikke engang han trodde det. Han kunne åpenbart fotball og pratet godt for seg, men han var ikke «The Special One» da. Bobby Robson forlot seinere klubben, men Mourinho ble værende under Louis van Gaal. Han hadde et godt forhold til ham. Mourinho var samtidig veldig tydelig med oss. Så jeg likte ham.

Ronald Koeman: Da jeg var assistent for Louis van Gaal i Barcelona, møtte jeg Mourinho. Han var tolken til Robson og ble seinere assistent. Da jeg var der, analyserte han stort sett motstanderne, men jeg husker også at han hjalp van Gaal med å kommunisere med de portugisisk-talende spillerne, som Rivaldo og Figo. På det tidspunktet forventet jeg ikke at Mourinho skulle bli en av verdens beste trenere. I løpet av tiden vi var sammen i Barcelona opplevde jeg ham som en veldig vennlig fyr, og du kunne se at han hadde en sterk personlighet som har utviklet seg videre siden.

Lik Dagbladet Fourfourtwo på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.