Hope Solo om OL-kampen i 2016

Avslører sannheten om skandalescenene

- Folk har rett til å være sinte på meg. Jeg skammer meg for det jeg gjorde, sier Hope Solo.

SKYLDER PÅ TRENERNE: OL-kampen mellom USA og Sverige skapte stor oppstandelse. Hope Solo legger skylda på USAs lagledelse, som hun mener planla det hele. Foto: Adalberto Marques/Rex/NTB Scanpix
SKYLDER PÅ TRENERNE: OL-kampen mellom USA og Sverige skapte stor oppstandelse. Hope Solo legger skylda på USAs lagledelse, som hun mener planla det hele. Foto: Adalberto Marques/Rex/NTB ScanpixVis mer

Få, om noen, var omringet av like mange skandaler som profesjonell fotballspiller som amerikanske Hope Solo (37). Hun var USAs trofaste sisteskanse gjennom 16 år, men etter OL i Rio tok det brått slutt.

Etter OL i 2016 fikk hun en seks måneders utestengelse av Det amerikanske fotballforbundet. Det kulminerte etter hvert i at hun la keeperhanskene på hylla.

Utestengelsen skyldtes nemlig at Solo gikk til verbalt angrep etter kvartfinaletapet mot Sverige:

- Vi spilte mot en gjeng feiginger.

Forbundet hevdet imidlertid at utestengelsen kom som et resultat av flere handlinger over tid.

- Jeg skjemmes

I disse dager er hun i Frankrike som VM-ekspert, og har snakket med svensk presse om nettopp den kontroversielle OL-kampen for tre år siden. For ikke bare langet hun ut mot motstanderen etterpå, men hun ble også beskyldt for utpsyking i straffesparkkonkurransen:

Hun valgte blant annet plutselig å bytte hansker, og startet det som av svenskene ble sett på som unødvendige diskusjoner med dommeren. De svenske spillerne måtte stå og vente på stjernekeeperen.

Nå snakker Solo for første gang om skandalescenene. Det gjør hun overfor svenske Expressen.

- Det svenske folk har rett til å være sinte på meg. Jeg skjemmes for det jeg gjorde, sier Solo.

Hun fortsetter med å hevde at stuntet var planlagt av lagledelsen.

HAR LAGT OPP: Hope Solo. Foto: AGIF/REX/NTB Scanpix
HAR LAGT OPP: Hope Solo. Foto: AGIF/REX/NTB Scanpix Vis mer

- De oppførte seg rart hele den kampen. Jeg skulle virkelig ønske at jeg hadde satt ned foten. Jeg var jo rutinert, og hadde vært i samme situasjon før. Men så lot jeg trenerne fortelle meg hva jeg skulle gjøre, til tross for at det var noe jeg ikke ville. Jeg burde sagt nei, sier Solo.

Skylder på ledelsen

Solo har også gjort et intervju med Aftonbladet.

- Jeg har hatt lyst til å snakke om dette siden jeg sluttet. (...) Jeg prøvde ikke å ødelegge straffesparkkonkurransen. Trenerteamet sa at det kom til å gjøre straffeskytteren nervøs, jo lenger skytteren må vente, jo mer nervøs blir hun. Så fikk de meg til å gjøre det, sier Solo.

Hun hevder lagledelsen gikk så langt som å ødelegge hanskene hennes for å skape en situasjon seinere i kampen.

- Keepertreneren og trener (Jill Ellis, red.anm.) tok hanskene mine og ødela dem før kampen, slik at jeg var tvunget til å gjøre en redning og si at hanskene var ødelagte. Hvis du har en feil med utstyret, må du få fikse på det. Jeg var ikke komfortabel med det.

Kontroversiell

Utenomsportslig støy har gjort Solo til en figur som er både elsket og hatet i USA. Det amerikanske fotballforbundet har måttet ta grep ved flere tilfeller, og suspenderte henne i sin tid etter flere overtramp.

Siste suspensjon er ovennevnte episode.

I 2015 ble hun også suspendert, den gangen etter at ektemannen Jerramy Stevens - tidligere NFL-spiller - ble stoppet mens han kjørte i ruspåvirket tilstand. Solo satt i passasjersetet.

I 2012 arresterte amerikansk politi Stevens for overfall på Solo. Saken ble henlagt på bevisets stilling, og paret giftet seg neste dag.

I 2014 ble Solo selv arrestert for familievold mot halvsøsteren og sin 17 år gamle nevø. Ektemannen Stevens har kalt det hele «en heksejakt». Tidligere samme år ble flere nakenbilder av Hope Solo lekket på internett av hackere.