OMFATTENDE STUDIE: En ny studio viser stort omfang av en sjelden hjernesykdom blant NFL-spillere. Dette skyldes trolig flere smeller mot hodet som aktiv. Her er New York Giants klare til kamp. Foto: Al Bello/Getty Images/AFP
OMFATTENDE STUDIE: En ny studio viser stort omfang av en sjelden hjernesykdom blant NFL-spillere. Dette skyldes trolig flere smeller mot hodet som aktiv. Her er New York Giants klare til kamp. Foto: Al Bello/Getty Images/AFPVis mer

Avslører sjokktall: Nesten alle hadde sjelden hjernesykdom

- Folk tror vi blåser dette ut av proposjoner.

(Dagbladet): Den amerikanske fotballigaen NFL (National Football League) startet tidligere i september. En av USAs største idretter får massiv omtalte i den nasjonale sportspressen - men ikke bare av sportslige grunner.

Nå har Frontline nemlig publisert en studie som viser oppsiktsvekkende tall: En undersøkelse av 91 døde NFL-spillere viste at nesten alle hadde den samme, sjeldne sykdommen.

Totalt 87 av 91 tidligere NFL-spillere testet positivt for hjernesykdommen CFT (Kronisk traumatisk encefalopati). Dette kommer fram studien utarbeidet ved universitetet i Boston. Formålet er å se på problematikken rundt antall hodeskader i NFL.

- Vi vet mer nå enn for 10 eller 20 år siden og vi vil fortsette å lære. Vi kommer ikke til å vente med å gjøre denne sporten tryggere, sier NFL-talsmann Brian McCarthy til nyhetsbyrået AP.

Flere amerikanske medier som CBS har omtalt studien.

- Folk tror vi blåser dette ut av proposjoner og at dette er en sjelden sykdom. Mitt svar er at dette er veldig reelt. Vi har null problemer med å finne denne sykdommen hos hundrevis av spillere, sier Ann McKee, leder for studien til PBS.

Personene bak studien understreker også at tallene kan være noe høye fordi mange av NFL-spillerne som donerte kroppene sine valgte å gjøre dette nettopp fordi de mistenkte at de hadde sykdommen.

Ville legge opp Debatten rundt hodeskader i idretten har preget USA i flere år. San Francisco 49ers-spiller Chris Borland la opp i en alder av 24 år før denne sesongen.

- For å være helt ærlig, så gjør jeg bare det jeg tror er best for helsen min, sa Borland ifølge ESPN.

- Etter det jeg og andre har erfart, og etter det studiene viser, er det ikke verdt risikoen å spille i NFL.

Flere tidligere NFL-spillere har begått selvmord de siste åra, og diskusjonen rundt hodeskader har pågått lenge. Spillerne Dave Duerson, Ray Easterling og Junior Seah tok sine egne liv, men valgte å gjøre det på en måte for å bevare hjernen til medisinske undersøkelser.

Bekymring For noen år siden publiserte det medisinke tidsskriftet Neurology en studie som viste hvordan gjentatte hjernerystelser fører med seg varige helsemessige konsekvenser for amerikanske fotballspillere. Spillerne har langt større risiko enn resten av befolkningen for å dø av sykdommer som knytter seg til ødelagte hjerneceller, som for eksempel amyotrofisk lateralsklerose eller alzheimers.

Redaktøren i New York Magazine uttalte bekymring for sportens utvikling.

- Vi har skapt det som i realiteten er menneskelige missiler som dundrer sammen på de mest dramatiske måter. Vi har aldri tidligere sett menn med 300 pund (136 kilo) tunge kropper som kan løpe 40 yards (36,6 meter) på 4,6 sekunder (en vanlig test utøverne må igjennom, journ. anm.). Den type krefter vi aldri tidligere fått fram i den menneskelige kroppen, sier Will Leitch, som også er svoren fotballfan.