Avslører skam

Her er tidligere langrennsløper Marthe Kristoffersen (34) da hun var ti år yngre. Hun kunne føle på skam hvis hun ikke presterte. Som sportssjef i dag kan hun komme over halve jentegruppa som står og griner i mål.

TALENT: Marthe Kristoffersen var blant de unge og lovende langrennsløperne i Norge. Dette bildet er fra ti år siden. Når hun ser tilbake, kunne en del vært annerledes. Foto: NTB
TALENT: Marthe Kristoffersen var blant de unge og lovende langrennsløperne i Norge. Dette bildet er fra ti år siden. Når hun ser tilbake, kunne en del vært annerledes. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Nå kommer Kristoffersen med råd om hvordan flere norske jenter kan prestere innenfor toppidretten.

- Resultatet i løypa satte verdien på meg som menneske. Det gikk jeg ofte og kjente på. Hvis jeg presterte dårlig, så skammet jeg meg nesten, forteller hun.

Det var i mai 2017 at Kristoffersen bestemte seg for å legge opp. Da var hun 27 år, og hadde strengt tatt flere gode år igjen. Hun gikk 123 verdenscuprenn og sto på pallen seks ganger. Hun tok ingen VM- eller OL-gull på seniornivå.

I dag er hun sportssjef for langløpslaget Team Eksjöhus.

PÅ SEMINAR: Marthe Kristoffersen er i dag sportssjef for langløpslaget Team Eksjöhus. Foto: Tore Ulrik Bratland
PÅ SEMINAR: Marthe Kristoffersen er i dag sportssjef for langløpslaget Team Eksjöhus. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Det ser jeg som trener også, sier Kristoffersen om skammen.

- Jeg løper inn fra post og til målområdet. Så står halve jentegruppa og griner. Da blir jeg litt sånn: «Hva er det som har skjedd her?»

Mandag var Kristoffersen blant deltakerne som snakket på seminaret «Kvinnelig toppidrett i Norge - herreidrett light?» Det ble arrangert i regi av Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Ullevaal stadion.

Utgangspunktet for seminaret var at det er betydelig færre kvinnelige utøvere og trenere på toppnivå enn herrer.

NORSK PROFIL: Marthe Kristoffersen i aksjon under kvinnenes 10 kilometer fristil på Beitostølen i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NORSK PROFIL: Marthe Kristoffersen i aksjon under kvinnenes 10 kilometer fristil på Beitostølen i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Fra scenen fikk Kristoffersen spørsmål om hva hun ville gjort annerledes dersom hun var 16 år og ville opp og fram i dag.

- Jeg har satt meg litt inn i det, forteller hun.

- Jeg tror det gikk opp for meg etterpå at jeg skulle visst mer. Hvorfor var det ingen som snakket med meg om ting som menstruasjon, pubertet og det å bli kvinne?

Hun understreker viktigheten av å skille mellom resultater og det å være menneske.

- Du er like mye verdt selv om du går et dårlig skirenn. Mer kunnskap inn og mer støtte rundt jentene er viktig, påpeker Kristoffersen.

FEST: Hele Norge har fått med seg at Therese Johaug og Nils Jakob Hoff arrangerte en heidundrende bryllupsfest . Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Overfor Dagbladet utdyper hun:

- Du kjenner at verdien som menneske blir målt i resultater. Det er trist og helt feil. Om jeg taper et skirenn, så har jeg like mye verdi som menneske.

Noe av bakteppet for seminaret er at Norge har færre internasjonale stjerner blant kvinnene enn mennene. Blant det som har skapt debatt, er VGs liste over Norges hundre største idrettsutøvere.

Topp fem over prestasjoner i 2023 var Erling Braut Haaland, Viktor Hovland, Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Martin Ødegaard, ifølge avisa. Først på 17. plass kommer beste kvinne - Jeanette Hegg Duestad - i skyting.

Dette blir brukt som et eksempel på utfordringen til den kvinnelige delen av toppidretten i Norge.

- Du lærer mye på et sånt seminar. Det er viktig å fokusere på tingene som ikke er blitt snakket så mye om før. Men det er synd at vi må ha det, sier Kristoffersen, og tenker på at verden burde ha kommet lenger.

FØDER SNART: Idrettspresident Zaineb Al-Samarai fortalte at det provoserer enkelte at hun er gravid. Hun ble valgt i fjor sommer. Foto: Tore Ulrik Bratland
FØDER SNART: Idrettspresident Zaineb Al-Samarai fortalte at det provoserer enkelte at hun er gravid. Hun ble valgt i fjor sommer. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Også idrettspresident Zaineb Al-Samarai (36) snakket på seminaret. Hun overtok etter Berit Kjøll i fjor sommer og kunne fortelle en nedslående historie etter valget.

- Det var veldig fokus på at jeg var ung. Og det var fokus på bakgrunnen min. Jeg trodde det var det som skulle være greia i kommentarfeltene, at jeg har en annen bakgrunn. Nei, det som provoserer folk mest, er at jeg er kvinne. Det gjør folk så sint, forteller hun.

- Det gjør også folk sinte at jeg har en bakgrunn fra Arbeiderpartiet. Det skal sies. Men så hørte jeg også at noen ble ganske sure fordi jeg er gravid. «Hvorfor gikk hun til valg når hun ble gravid?» Det er veldig provoserende med en gravid idrettspresident.

PÅ SCENEN: Gro Hammerseng-Edin holdt foredraget «Derfor velger jeg trenerrollen bort». Foto: Tore Ulrik Bratland
PÅ SCENEN: Gro Hammerseng-Edin holdt foredraget «Derfor velger jeg trenerrollen bort». Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Historien ble sterk kost for Gro Hammerseng-Edin (43), som også deltok på seminaret.

- Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle være så beveget av det Zaineb åpnet med. Jeg sitter der med tårer i øynene. Det forteller noe om hvor hardt det treffer, sier Hammerseng-Edin.

Overfor Dagbladet utdyper hun:

- Hun adresserte dette med å være gravid. Hun er valgt for en kort periode. Det er veldig overførbart til en idrettsutøver som skriver kort kontrakt. Det kjenner du på. At det er noen forventninger fra samfunnet. Det er så sykt rått. Selvfølgelig kan hun være gravid.

I forordet til seminaret sa NTGs sportsdirektører Thorleif Gunhildrud og Øyvind Eide:

- Sammen kan vi bryte ned barrierer og skape ei framtid der kvinner har like muligheter i idretten som menn. La oss utforske veien mot en mer inkluderende og mangfoldig toppidrettsverden.