KAN VÆRE STRENG: - Jeg har fått hårføneren, innrømmer tidligere Molde-spiller Magne Simonsen. Foto: PHILIP OLDHAM/BPI/REX/SHUTTERSTOCK
KAN VÆRE STRENG: - Jeg har fått hårføneren, innrømmer tidligere Molde-spiller Magne Simonsen. Foto: PHILIP OLDHAM/BPI/REX/SHUTTERSTOCKVis mer

Avslører: Slik blir Ole Gunnar Solskjær når han er rasende

Ole Gunnar Solskjær (45) oppfattes som varm og vennlig. Men han kan også være skarp, avslører tidligere og nåværende Molde-spillere.

- Jeg har fått« hårføneren» selv. Det funket, sier tidligere Molde-spiller Magne Simonsen til Dagbladet. Han refererer ikke til en ekte hårføner, men den sir Alex Ferguson tok fram hvis han ikke var fornøyd med spillernes prestasjoner. Da kjeftet skotten slik at hårene reiste seg som om du brukte en hårføner.

Denne hårføneren har igjen blitt et tema etter at Ole Gunnar Solskjær ble klar for Manchester United. For er 45-åringen fra Kristiansund rett og slett for snill? Storavisa The Independents ledende fotballkommentator, Miguel Delaney, var blant dem som hevdet at det var knyttet skepsis til Solskjær med tanke på de sterke personlighetene i Manchester United.

FØR SESONGSTART 2018: 29. februar 2018 møtte Dagbladet Ole Gunnar Solskjær for å snakke om hvordan han ønsket at Molde skulle spille i 2018. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Skal man tro flere spillere som tidligere har spilt under Solskjær, er det ingen grunn til det. Flere tegner et bilde av en vennlig og varm trener, men poengterer at han også kan være skarp.

- Han er rolig når han må, men også veldig streng og tydelig når han må, sier Vegard Forren til Dagbladet.

Han mener Solskjær er spesielt flink på å lese hvilke tilbakemeldinger som trengs hos hver enkelt eller laget i seg selv, avhengig av et kampbilde.

- Dette gjelder spesielt når vi sliter litt eller spiller dårlig, sier Forren.

MOLDE-SPILLER: Vegard Forren. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MOLDE-SPILLER: Vegard Forren. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Varm og vennlig

Dagbladet har også vært i kontakt med Mattias Moström, som har spilt mange sesonger under Solskjær i Molde. Han skrev før jul en kommentar som ble publisert i den britiske storavisa The Guardian.

Der beskriver Moström en varm og vennlig person, slik mange i England også oppfatter ham. Angrepsspilleren skriver at Solskjær er en type person som tar seg av og har kontakt med alle i en klubb - fra spillere til administrasjons- og kantineansatte.

Men han beskriver også en trener som har arvet et og annet fra sin tidligere manager, Sir Alex Ferguson. Blant annet den etter hvert ganske berømte «hårføneren».

- Han vet hvordan han skal få fram et poeng. Han er antakeligvis litt inspirert av Fergusons hårføner, for han sørger for å få sagt ifra om vi har prestert dårlig, skriver Moström i kommentaren.

«Hårføneren»

Tidligere Molde-spiller Magne Simonsen kjenner seg igjen i Moströms beskrivelse.

- Jeg har fått hårføneren selv. Det funket. Jeg husker ikke akkurat hva han sa, men jeg spilte ikke bra. Sånn er det. Det må til. Det var sånn på treningsfeltet også. Var ikke ting hundre prosent, så fikk du høre det av både han og lagkamerater, sier Simonsen til Dagbladet.

JOBBET SAMMEN: Magne Simonsen og Ole Gunnar Solskjær etter en cupkamp i 2013. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
JOBBET SAMMEN: Magne Simonsen og Ole Gunnar Solskjær etter en cupkamp i 2013. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Simonsen spilte i Molde fra 2010 til 2015. Nå spiller han for Byåsen.

- Det begynner å bli noen år siden jeg hadde han som trener. Jeg vil beskrive ham som autoritær, men samtidig en gledesspreder. Han er veldig flink til å trykke på de riktige knappene, sier Simonsen.

- Han fokuserer på at man skal alltid ha det gøy. Samtidig hadde han alltid noe nytt å lære bort. Man fikk alltid et utbytte av treningene. Jeg er i hvert fall veldig fornøyd med hvordan han var som trener.

Simonsen, som er spillende assistenttrener i Byåsen, sier at han har tatt med seg lærdom fra sin tidligere sjef.

- Jeg har hentet mye inspirasjon fra hva innholdet skal være på en trening. At det skal være gøy og mye spill med ball, ikke den gamle norske tradisjonen med mye løping uten ball. Akkurat det har vi prøvd å implementere i Byåsen.

- Evne til å se mennesker

Kristoffer Paulsen Vatshaug, som la opp som Molde-spiller i 2013, trekker fram Solskjærs evne til å se mennesker.

- Det som kanskje skiller han fra andre trenere, er at han er veldig flink til å se spillerne. Til å ta seg et halvt minutt for å se deg i øya. Det trenger ikke å være på treningsfeltet, men kanskje ved middagen før kampen, sier Vatshaug til Dagbladet.

SPILTE FOR MOLDE: Kristoffer Paulsen Vatshaug. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
SPILTE FOR MOLDE: Kristoffer Paulsen Vatshaug. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Den tidligere Molde-forsvareren beskriver Solskjær som en trener som kan spille på en felles samvittighet hvis spillerne ikke gjør det man har blitt enig om.

- Jeg husker når Forren og jeg sto for lavt på banen, så sa han det til oss i etterkant: «Nå er dere feige», eller «Hvis ikke dere tør å stå høyere, så bytter jeg dere ut». Når man har forankret hva man vil gjøre på banen, så kan man spille på den nerven. Det er et strategisk grep, sier Vatshaug.

At Solskjær er tøff nok, er Vatshaug ikke i tvil om. Det Vatshaug lurer på, er om Solskjær er god nok til å fortsette over lengre tid.

- Han har selv sagt at han har lært av tida i Molde og spesielt i det mislykkede oppholdet i Cardiff. Du skal ikke la deg lure av at han ser snill og god ut. Han er dedikert og elsker fotball. Han vil ikke noe annet enn å trene Manchester United. At han er tøff og smart nok, tviler jeg ikke noe på.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

Ydmyk

Solskjærs tidligere lagkamerat og klubblegende Ryan Giggs, uttalte også at kompisen kan være knallhard.

- Han har alltid hatt tro på seg selv og hva han er kapabel til, selv om folk tror han er en snill fyr. Han har «edge». Jeg har alltid trodd at han kom til å gjøre det bra som trener. Du må ha litt edge for å gjøre det bra som trener, og det har Solskjær, sier Giggs ifølge Manchester Evening News.

Ole Gunnar Solskjær holdt fredag pressekonferanse, slik managerne gjør før hver Premier League-runde. Søndag er det Bournemouth som står på motsatt banehalvdel.

Solskjær har fått ros for å ha fått i gang blant andre Paul Pogba, milliardmannen og Uniteds store stjerne. Men 45-åringen ønsket ikke å ta på seg æren for det.

- Du kan ikke fortelle spillerne hva de skal gjøre hele tiden. Det er opp til dem å bruke fantasien og kvaliteten de har. De må bare nyte det de holder på med. Akkurat nå nyter jeg å være manager, sier Solskjær.

- Paul Pogba er en toppspiller, en av verdens beste. I angrep har han vært veldig god. Han er en stor kar, han kan vinne hodedueller … Men som med de andre, har han hatt en god innstilling. Han har holdt et høyt nivå, sier Solskjær.