Vidar Örn Kjartansson tilbake i Vålerenga

Avslører tøff tid: - Galskap

Vidar Örn Kjartansson returnerte til Vålerenga med et smell. Men opplevelsene var ikke like gode i de siste klubbene hans.

Publisert

VALLE (Dagbladet): Vidar Örn Kjartansson (30) presenterte seg for alvor i sin retur til Eliteserien. I kampen mot Brann så han ikke ut til å ha mistet sulten på mål, og satte like godt tre mål på ni minutter.

Det fikk Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo, publikum og islendingen selv til å glise. Og gliset er egentlig ikke borte når Dagbladet møter Kjartansson på Intility et par dager etter hans målshow.

- Det var perfekt. Hvis jeg scoret ett ville jeg vært veldig fornøyd. Men jeg har egentlig ikke ord, sier Kjartansson til Dagbladet.

- Ble du overrasket?

- Ja, absolutt. I 40-50 dager spilte jeg ikke fotball, så jeg visste ikke hva jeg kunne forvente. Jeg ble definitivt overrasket, sier islendingen.

Det var knyttet store forventninger til Kjartanssons Vålerenga-retur. Han spilte i klubben i 2014 og scoret 25 mål på 29 kamper.

Men siden han dro før nyttår 2014 har det ikke bare vært oppturer. Islendingen dro først til kinesiske Jiangsu Sainty, før han returnerte til Skandinavia og meldte overgang til Malmö. Etter det bar turen til Maccabi Tel Aviv i Israel.

I disse tre klubbene leverte han fine tall, selv om de ikke var like ekstreme som i VIF. Men smellen skulle komme i Russland. For i 2018 - etter et godt opphold i Israel - ble han klar for russiske FC Rostov.

- Galskap

Han ble signert for en sum på rundt 25 millioner kroner. Denne overgangen er fortsatt tidenes dyreste Rostov-signering.

Da han ankom klubben fikk han raskt vite at han ikke passet inn i deres stil.

- I Rostov ble jeg signert som deres dyreste spiller noensinne. Etter to eller tre uker sa treneren at jeg sannsynligvis ikke passet inn i systemet. Det er galskap, egentlig. Jeg var klar for å endre meg, men han sa at han ville bruke et annet system, forteller Kjartansson.

- Jeg har ingenting vondt å si om treneren. Han er en fin fyr og var en god spiller. Men måten han ville spille fotball og hvordan jeg spiller var en dårlig match, fortsetter han.

Deres trener er det russiske ikonet Valeri Karpin. Han har 72 landskamper for Russland, og har ledet Rostov siden 2017.

Skjebnesvanger treningsøkt

Det ble bare åtte ligakamper for islendingen, og det ble ingen scoringer for Rostov, som i dag har norske Mathias Normann i stallen.

Han forteller spesielt om én episode som forbløffet ham.

- En dag var jeg litt trøtt og spiste frokost. Jeg tror jeg hadde sovet dårlig og var veldig «shaky» på trening. Jeg kunne ikke se skikkelig og var dehydrert. Og de sa bare «Hva skjer? Du kan ikke spille en kamp i denne formen.» Det var bare ikke min dag, og det var sannsynligvis jetlag som var grunnen. Men klubben tenkte på dette selv to måneder seinere, forteller islendingen.

Etter hvert gikk turen videre til Rubin Kazan - en annen russisk klubb. Her var det også vanskelig å finne seg skikkelig til rette for 30-åringen.

- Der spilte jeg mye, men de jeg spilte sammen med spilte veldig vanskelig fotball, om du skjønner hva jeg mener? Det var ikke enkelt og ballen var aldri i boksen, sier Kjartansson, som mener at fotballen deres ble litt komplisert.

<strong>RUSSISK FOTBALL:</strong> Vidar Orn Kjartansson spilte for Rubin Kazan i et halvt år. Foto: Yury Strelez / Kommersant / Sipa USA / NTB Scanpix
RUSSISK FOTBALL: Vidar Orn Kjartansson spilte for Rubin Kazan i et halvt år. Foto: Yury Strelez / Kommersant / Sipa USA / NTB Scanpix Vis mer

- Etter sesongen fant jeg ut at vi spilte 30 kamper og scoret bare 15 mål. Så det var veldig vanskelig. I min halve sesong i klubben tror jeg vi scoret fem mål. Å score der var vanskelig. Det er en fin klubb og de ville spille en fotball jeg liker, men vi manglet erfaring i en liga som er veldig tøff fysisk.

Kjartansson er 30 år, og kanskje i sin beste fotballalder. Nå kan det hende han har funnet scoringsformen for alvor. Neste test for islendingen er mot Molde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer