Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Avverget skandale i Berlin-EM etter Alnes' geniale grep

Avslører Tyrkias skitne spill mot Warholm

Karsten Warholms stive hofter skaper et smutthull som konkurrentene kan forsøke å utnytte for å få sunnmøringen disket. Tyrkerne prøvde å fabrikkere Warholm-disk i EM-finalen i fjor. I kveldens VM-finale vet ingen hva juryen kan finne på.

SUPERMANDAG: Afrikas stjerneløpere hyller Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm krangler med Amalie Iuel og Abderrahman Samba forvirrer alle - få timer før tidenes norske VM-dag . Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

DOHA (Dagbladet): Da Karsten Warholm løp inn til EM-gull på 400 meter hekk foran en fullsatt Olympiastadion i Berlin i fjor, valgte Tyrkia å legge inn en protest mot sunnmøringen.

Tyrkiske Yasmani Copello kapret sølvet og hyllet Warholm etter duellen, men tyrkerne la likevel inn en protest mot Warholms hekkepasseringer i håp om å hoppe opp fra sølv til gull.

Årsaken til den tyrkiske protesten skyldes at 23-åringen fra Ulsteinvik har stive hofter som gjør at han går litt bredere over hekkene enn hva som er normalt.

Hvis beina går utenfor hekken, er det grunnlag for diskvalifikasjon. Det er noe som kan utnyttes kynisk av konkurrentene.

Ved å stille seg opp på et strategisk sted og posisjon kan man ta et bilde av Warholm fra en bestemt vinkel i den siste svingen, slik det ser ut som at han går utenfor hekken og bryter regelverket.

STIVE HOFTER: Karsten Warholms stive hofter gjør at det fra visse vinklinger kan se ut som at han ikke passerer hekken riktig. Det prøvde Tyrkia å utnytte i EM-finalen i fjor ved å fabrikkere et regelbrudd hos nordmannen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STIVE HOFTER: Karsten Warholms stive hofter gjør at det fra visse vinklinger kan se ut som at han ikke passerer hekken riktig. Det prøvde Tyrkia å utnytte i EM-finalen i fjor ved å fabrikkere et regelbrudd hos nordmannen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Det var akkurat det Tyrkias representanter gjorde i EM-finalen i Berlin i fjor, etter det Dagbladet kjenner til.

Juryen i Berlin avfeide imidlertid forsøket og disken på direkten. Sunnmøringen gjorde alt rett, var det bred konsensus om.

Frykter juryen i Qatar

Men verre kan det fort bli i VM-finalen i Doha i Qatar i kveld, hvor Warholm løper mot hjemmehåpet Abderrahman Samba.

FULL FORVIRRING: Karsten Warholm er i villrede og omtaler Abderrahman Samba som et stort mysterium etter helgas oppførsel. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristofer Løkås Vis mer

Hvor objektiv vil juryen da være i et land som mange assosierer med korrupsjonsskandaler?

- Jeg har veldig stive hofter. Hvis du tar bildet fra en bestemt vinkel, ser det ut som at jeg går utenfor hekken. Men jeg gjør ikke det. Foten går alltid over. Det er lov at foten går litt utenfor, så lenge den går over. Og det gjør den, forklarer Karsten Warholm til Dagbladet.

- Det er helt greit at tyrkerne eller andre legger inn en protest, så lenge jeg ikke blir tatt for noe jeg ikke har gjort.

- Den sjansen øker kanskje i Qatar?

- Ja, der kan det bli et problem kanskje. Vi får ha ekstra folk klare, sier Warholm.

DRAMA: Tyrkia forsøkte å få Karsten Warholm disket i EM-finalen - ved å prøve å konstruere et regelbrudd - i et håp om å få Yasmani Copello (t.h.) opp fra sølv til gullplass. Foto: AP Photo/Michael Sohn
DRAMA: Tyrkia forsøkte å få Karsten Warholm disket i EM-finalen - ved å prøve å konstruere et regelbrudd - i et håp om å få Yasmani Copello (t.h.) opp fra sølv til gullplass. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer

Heldigvis står rutinerte Leif Olav Alnes klar.

Planen for å hindre disk

Suksesstreneren er en svært rutinert ringrev som avverget en potensiell skandale i Berlin ved å være i forkant av situasjonen og hindre tyrkerne i å lykkes med sitt forsøk på å få Warholm diskvalifisert.

Alnes sto nemlig - forutseende som han er - klar i den samme svingen som tyrkerne og tok bilder som viste at Warholm gjorde alt rett, godt innenfor regelverket, da han løp inn til EM-gull i den tyske hovedstaden.

- Jeg er ikke så god på å være føre var i slike situasjoner, men Leif er ekstremt god til det. Han har «paranoia». Han kompenserer for meg på det området, forteller Warholm til Dagbladet.

STIVE HOFTER: Karsten Warholms stive hofter gjør at det fra visse vinklinger kan se ut som at han ikke passerer hekken riktig. Det prøvde Tyrkia å utnytte i EM-finalen i fjor ved å fabrikkere et regelbrudd hos nordmannen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
STIVE HOFTER: Karsten Warholms stive hofter gjør at det fra visse vinklinger kan se ut som at han ikke passerer hekken riktig. Det prøvde Tyrkia å utnytte i EM-finalen i fjor ved å fabrikkere et regelbrudd hos nordmannen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Er det andre forebyggende tiltak dere kan gjøre?

- Det går an å gjøre noe med stivheten i hoftene. Grunnen til at vi ikke har gjort det, er at det ikke er noe jeg tjener så mye på. Det er mer å hente på å trene på andre områder. Jeg tror den prioriteringen er riktig.

Ikke bitter

Det er bare timer igjen til VM-finalen i Doha. Der møter Warholm tyrkiske Copello i en ny mesterskapsduell, sammen med de to andre gigantene Rai Benjamin og hjemmehåpet Abderrahman Samba.

Sunnmøringen føler ikke noe bitterhet over Tyrkias forsøk på å få ham disket i forrige mesterskap.

- Jeg mener det var riktig å legge inn protest om de virkelig mente at jeg gjorde noe feil og var utenfor en hekk. Det er ikke noe jeg holder imot Copello. Jeg vet ikke om det var han eller en trener som la inn protesten heller. Heldigvis hadde jeg ikke gjort noe galt, sier Warholm til Dagbladet.

MAKTKAMP: Spillet mellom Karsten Warholm og rivalene er i gang, med Amalie Iuel i en nøkkelrolle. Samtidig skaper varme nye problemer i Doha. Det gjorde også staven til Sondre Guttormsen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg ble ikke noe sur for det som skjedde. Jeg har hørt det før. Jeg har en litt rar måte å passere hekker på.

- Rakk du å bli nervøs i ventetiden fra protesten kom til den ble avvist i EM-finalen?

- Nei, jeg var ikke nervøs. Jeg fikk ikke vite det før protesten var avblåst. Leif er en smart fyr. Han visste at problemet kunne oppstå på grunn av teknikken min, så han hadde folk klare til å filme nøye hekkepasseringene mine i svingen. Det beskriver Leif godt. Han er veldig proff, sier friidrettsesset fra Ulsteinvik.

Copellos svar

Dagbladet møter Copello, som vant sølvet bak Warholm både i EM-finalen i 2018 og i VM-finalen i 2017, etter VM-semifinalen lørdag kveld. Etter en svak sesong er tyrkeren nå - i kjent stil - i ferd med å finne formen igjen i mesterskap, etter en periode med skadeplager.

Det er et varsko til Warholm.

- Dette året har jeg slitt med en skade. Derfor har jeg ikke løpt så raskt som jeg vil, men nå er jeg skadefri. Jeg håper at jeg kan vise det nå og heve meg mange hakk, sier Copello til Dagbladet.

- Hvordan er relasjonen din til Warholm etter dramaet i Berlin i fjor og Tyrkias protest mot nordmannen?

- Det som skjedde i Berlin er historie. Det er ikke noe jeg tenker på. Jeg har et greit forhold til Warholm.

Mesterskapsspesialisten tror han vil levere årsbeste når det gjelder som mest, slik han bruker.

- Jeg bruker å heve meg i mesterskap. Jeg har god selvtillit på at jeg får ut mitt beste når det gjelder, sier tyrkeren.

Av den grunn vil ikke Warholm avskrive Tyrkias store håp, selv om det er Warholm, Samba og Benjamin som har dominert fullstendig i over et år.

- Det er interessant. Copello så sterk ut i semifinalen. Vi må absolutt ikke avskrive Copello. Han er enorm i mesterskap, sier Norges gullhåp til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling