Avslører ukjent detalj om bildet

- Det er sprøtt.

PAR: Magdalena Eriksson og Pernille Harder er kjærester og landslagsspillere for hvert sitt land. Danske Harder overrasket flere da hun ble avbildet i svensk drakt. Foto: NTB Scanpix
PAR: Magdalena Eriksson og Pernille Harder er kjærester og landslagsspillere for hvert sitt land. Danske Harder overrasket flere da hun ble avbildet i svensk drakt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Pernille Harder (26) regnes som en av verdens beste fotballspillere, men hun var bare turist i fotball-VM i sommer. Likevel greide den danske landslagsspilleren å komme i rampelyset da hun, ikledd en svensk drakt, kysset den svenske kjæresten og landslagsspilleren Magdalena Eriksson.

Bildet fikk nettet til å koke. Både på grunn av kysset, og den svenske drakta.

- Det er virkelig et fint bilde, og det er så koselig at hun (Harder) er her, fortalte Magdalena Eriksson til Expressen.

Avslører detalj

Lite visste paret om hvor stor betydning bildet skulle få da de kommenterte det rett etter hendelsen.

Nå, noen måneder etter VM, har The Guardian møtt paret. Og der deler de flere detaljer om bildet. Bildet vakte stor oppsikt, og de to hadde neppe sett for seg reaksjonene som skulle komme i etterkant.

- Det var sprøtt. Bildet ble delt over hele verden etter VM. Vi har alltid bare oppført oss sånn som vi er, sier Harder til den britiske avisa.

Hun fortsetter:

- Det har alltid vært naturlig for oss, så vi tenkte ikke på at vi kunne inspirere andre ved å legge ut bilder av oss sammen. Men da vi så bildet og kommentarene rundt omkring, skjønte vi at vi var forbilder. Vi fikk en rekke meldinger fra unge, gamle og folk på vår egen alder.

Eriksson hadde heller ikke regnet med reaksjonene som kom:

- Jeg tror det var da jeg forsto betydningen av å være et forbilde. Det ble såpass stort. Det var så mange som tok kontakt med meg og fortalte hvor mye bildet hadde hjulpet. Først da forsto jeg hvor mektige vi er sammen. Før hadde jeg ikke sett på det på den måten i det hele tatt, sier svensken til Guardian.

USA: Debatten mellom president Donald Trump, og VM-stjernen Megan Rapinoe fortsetter etter at Rapinoe har kommet med siste stikk mot den amerikanske presidenten. Video/bilder: Scanpix, CNN. Reporter: Geir Jone Karlsen Vis mer

Slet med angst

De to traff hverandre da de spilte sammen på Linköping i Sverige, og det var da Harder offisielt sto fram som homofil.

Eriksson forteller at hun alltid har tenkt at det var lett for henne å fortelle om legningen til familie og venner:

- Men når jeg ser tilbake på det i dag så hadde jeg mye angst. Da jeg fortalte det til vennene mine gråt jeg, for jeg hadde bygget opp et så stort press rundt det, til tross for at jeg var i et av de mest aksepterende miljøene i verden. Jeg kan bare tenke meg hvor tøft andre har det.

Slik er det også i herrefotballen. Det er få spillere som har stått åpent fram som homofil. I fjor rykket Linda Hofstad Helleland ut og stilte spørsmål med hvordan det var mulig:

- Vi må vite om det er klimaet i idretten, garderobekulturen eller svært snevre kjønnsnormer som gjør det nesten umulig å være åpen homofil og spille fotball på toppnivå, sa hun til Aftenposten i fjor.