Avslører ukjent drama

Mikael Gunnulfsen (28) vet at han må levere på Beitostølen for at OL-håpet skal levere. Men selvfølgelig måtte noe gå galt også før den nasjonale åpningen. - Jeg ble redd, innrømmer trener Steinar Mundal.

OL-DRØM: Mikael Gunnulfsen drømmer om å representere Norge under OL i Kina på nyåret, men bare uker før den viktige sesongåpningen på Beitostølen fikk 28-åringen problemer med foten. Video: Løkås/Haarstad / Team Telemark Vis mer
Publisert

SJUSJØEN / BEITOSTØLEN (Dagbladet): - Se her, sånn ser det ut nå.

Mikael Gunnulfsen drar ned sokken og viser fram arrene etter en av mange operasjoner i beinet.

Vi sitter i en leilighet på Sjusjøen, hvor Team Telemark gjør de siste forberedelsene før langrennsåpningen på Beitostølen. Gunnulfsen er en av dem som kriger om én ledig plass til verdenscupen i Ruka.

Veien dit har vært tøff. 28-åringen brakk beinet etter en krasj med en turgåer i januar, og selv om han var tilbake på ski etter halvannen måned, har han slitt med smerter siden.

I RUTE: Mikael Gunnulfsen slapper av mellom to økter en liten uke før den nasjonale åpningen på Beitostølen. Foto: Thomas Haarstad
I RUTE: Mikael Gunnulfsen slapper av mellom to økter en liten uke før den nasjonale åpningen på Beitostølen. Foto: Thomas Haarstad Vis mer

- Ble redd

Smertene er såpass at han fortsatt ikke kan jogge, og seinest for tre uker siden valgte han å gjennomgå en ny operasjon. Gunnulfsen håpet at å fjerne noen skruer i beinet skulle hjelpe ham med å bli kvitt smertene.

Forsøket gikk som det måtte gå når du heter Mikael Gunnulfsen og er en ulykkesfugl.

Det ble et smertehelvete:

ETTER OPERSJONEN: Mikael Gunnulsen etter det siste inngrepet i leggen. Foto: Privat
ETTER OPERSJONEN: Mikael Gunnulsen etter det siste inngrepet i leggen. Foto: Privat Vis mer

- Da han tok ut skruene skulle han bli bra i beinet i løpet av 2-3 dager. Men så fikk han plutselig veldig mye smerter. Han måtte tilbake til legen, og det viste seg at de hadde sydd en nerve inn i stinget. Det ga ham veldig smerter, sier Gunnulfsen trener Steinar Mundal til Dagbladet og ler av elevens ulykke.

TRENER: Steinar Mundal. Foto: Kristoffer Løkås
TRENER: Steinar Mundal. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer

- Ble du bekymret?

- Der og da ble han veldig redd, og jeg ble også redd. Men heldigvis så var det bare en liten legetabbe. Jeg ble litt bekymret når det gjorde så vondt flere dager etterpå. Men han tok tak i det selv og heldigvis var det bare en bagatell.

- Det er sånn som aldri skjer, sier treneren.

Aldri også kalt alltid hvis navnet ditt er Mikael Gunnulfsen.

Uflaks-historie

At noe skjærer seg før, under eller etter at han skal prestere er ikke noe nytt for mannen som smadret norgeseliten på Beitostølen i fjor. Ved flere av karrierens største øyeblikk har noe gått galt.

RØRT: Mikael Gunnulfsen (27) overrasket alle og vant 15-kilometeren på Beitostølen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Da han kvalifiserte seg til sitt første verdenscuprenn i utlandet i fjor, måtte han snu på Gardermoen fordi han ikke følte seg helt pigg i frykt for at det var corona. (Det var det ikke).

Noen måneder seinere var han på vei til å krige seg inn i VM-troppen, men den drømmen brast da han krasjet med en turgåer i langrennssporet.

Han har også greid å slå skuldra ut av ledd etter 15 sekunder i en NM-tremil.

Og nå kjenner han altså fortsatt smerter etter fallet i januar. Hovedpersonen tror likevel at det ikke kommer til å prege ham nevneverdig når han står på startstreken.

- Det er fortsatt litt smerter, men det må jeg bare tåle. Det er ikke behagelig, sier Gunnulfsen selv.

Han er uansett glad for at han gikk gjennom den siste operasjonen:

- Det har ikke gjort så stor forskjell som jeg hadde håpet på, men hadde jeg ikke tatt skruene ut av leggen for tre uker siden hadde jeg fortsatt lurt på om det var grunnen.

Knallharde krav

Selv om han ser på det som en seier i seg selv å komme tilbake til den nasjonale åpningen, blir han sett på som en outsider til å krige seg til verdenscupplass og spesielt 15 kilometeren klassisk under OL denne sesongen. Hvis det skal skje, er det bare én ting som gjelder på Beitostølen.

Vi lar herretrener Eirik Myhr Nossum forklare:

- Du må være en åpenbar, om ikke gullkandidat, medaljekandidat på den aktuelle distansen, og nesten på flere distanser. For å vise at du er det må du vise det i verdenscupen. Til OL i Beijing skal det bare være åtte herreløpere. Det gjør at eksperter på én distanse i verste fall kan bli nedprioritert: Er du verdens beste på 15 klassisk, men evneveik på skøyting, så er du fortsatt hyperaktuell.

TRENER: Eirik Myhr Nossum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENER: Eirik Myhr Nossum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Om ikke Gunnulfsens navn ble nevnt direkte, går det i hvert fall an å trekke noen sammenlikninger.

Mundal er sikker på at eleven kommer til å levere på Beitostølen:

- Jeg tror han kommer til å gå fort. Det er jeg helt sikker på. For to uker siden kjørte han noen mølletest, og sammenliknet med det han har gjort tidligere var det kjempesolid, for å si det sånn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer