VRAKET: Heerenveen-spiller Martin Ødegaard ble nok en gang veid og funnet for lett for A-landslaget i fotball. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VRAKET: Heerenveen-spiller Martin Ødegaard ble nok en gang veid og funnet for lett for A-landslaget i fotball. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Fotballandslaget

Avslører ukjent møte med Ødegaard i Amsterdam

Lagerbäck: - Det var ikke planlagt.

ULLEVAAL (Dagbladet): For tre-fire uker siden møttes Lars Lagerbäck og Martin Ødegaard i Amsterdam. I går ble 18-åringen vraket fra A-landslaget igjen.

På forhånd var det stor spenning rundt Ødegaard da landslagssjefen skulle presentere troppen mot San Marino og Nord-Irland. Men nok en gang ble Norges største fotballtalent utelatt.

Kampene i VM-kvalifiseringen spilles 5. og 8. oktober. Og på sosiale medier lot reaksjonene ikke vente på seg i går:

- Det er faktisk en skandale at han ikke er med, tordnet John Arne Riise.

Dagbladet kan i dag fortelle at Lagerbäck møtte Ødegaard for tre-fire uker siden. Der fikk de snakket om situasjonen som har opptatt Fotball-Norge dette året:

- Hvorfor var Ødegaard god nok for Per-Mathias Høgmo, men ikke Lagerbäck?

Ikke planlagt

Overfor Dagbladet bekrefter Lagerbäck at dette var første gang han møtte Ødegaard. Det skjedde i Amsterdam. Om det hittil ukjente møtet forteller landslagssjefen:

TØFT: Lars Lagerbäck sliter med å få fasong på Norge, men velger likevel å utelate Martin Ødegaard. Her etter 6-0-tapet for Tyskland.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TØFT: Lars Lagerbäck sliter med å få fasong på Norge, men velger likevel å utelate Martin Ødegaard. Her etter 6-0-tapet for Tyskland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det var ikke planlagt. Men ved ett tilfelle var vi på samme sted. Da satte vi oss ned og snakket.

Lagerbäck fortsetter:

- Jeg hørte han skulle dit. Og da var det helt naturlig å ta en prat.

Tidligere hadde Lagerbäck sett Heerenveen-spilleren i «levende live» bare i forbindelse med U21-kamper. Han har aldri sett ham spille for sin nederlandske klubb, utover TV-bilder.

- Det var ingen lang samtale. Vi snakket om hvordan han har det, og hvordan han opplever saker og ting. Først og fremst var det viktig for meg å si at hvis han vil prate med meg, så er han velkommen når som helst.

Gode kritikker

Men Ødegaard klarte åpenbart ikke å snakke seg inn på laget, til tross for strålende kritikker i Nederland.

- Han er veldig nære A-landslaget. Likevel har jeg gjort denne vurderingen. Vi tar den troppen vi har. Forhåpentligvis får han to gode 90 minutter for U21-landslaget, påpeker Lagerbäck.

U21 møter Nord-Irland og Tyskland i samme periode. NRKs fotballekspert, Tom Nordlie, innrømmer at han nå trodde det var duket for Ødegaard på A-landslaget, men sier:

- Hvis han ikke skulle starte mot San Marino, er det bedre med to ganger 90 minutter for ungdomslandslaget.

U21-trener Leif Gunnar Smerud traff Ødegaard i Nederland seinest i helga. Heerenveen har hatt en fantastisk sesongstart og ligger på andreplass bak PSV Eindhoven.

Skuffet

- Jeg er helt sikker på at Martin vil være på A-landslaget. Hvis du har ambisjoner, skal du være litt skuffet. Men jeg tror han ser bildet, og vet at vi har en plan, sier Smerud.

De to neste kampene avslutter VM-kvalifiseringen. Norge er uansett sjanseløs på sluttspillet i Russland neste sommer.

Gruppe C
Tyskland880035-224
Nord-Irland861116-219
Aserbajdsjan83148-1210
Tsjekkia823310-99
Norge82158-167
San Marino80082-380