Ski-VM i Lahti 2017: Dopingtemperatur

Avslører: Ustjugov fikk hjelp av EPO-doper før gulløpet. - Jeg blir forbannet. Et symbol på juks og doping

VM-idyllen manifesterte seg i Lahti. Sergej Ustjugov smilte endelig etter VM-gullet. Så kom russeren med utsagnet som skaper sterke reaksjoner i VM-byen.

SMILTE IGJEN: Sergej Ustjugov var sint i to dager. Så fikk han gullet han ville, skulle og måtte ha. Det skjedde med uventet hjelp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SMILTE IGJEN: Sergej Ustjugov var sint i to dager. Så fikk han gullet han ville, skulle og måtte ha. Det skjedde med uventet hjelp. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

LAHTI (Dagbladet): Bare Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo har dominert junior-VM i like stor grad som Sergej Ustjugov gjorde for fem år siden. I de påfølgende årene har russeren tatt steg for steg. Akkurat nå kan han kalle seg best i verden.

24-åringen vant Tour de Ski lekende lett i januar. Etter en tyngre periode uten resultater - som for øvrig var en helt bevisst treningsfilosofisk strategi - banket Ustjugov til med VM-sølv på sprinten og gull på 30 kilometer fellesstart med skibytte.

Russeren var så rå at han tok den norske taktikken om høy fart på senga. I stedet for at konkurrentene klarte å kvitte seg med spurtsterke Ustjugov, kvittet russeren seg med samtlige av sine konkurrenter og kom alene til mål da Martin Johnsrud Sundby knakk staven.

Da smilte Ustjugov for første gang i mesterskapet, etter å ha vært forbannet i nesten to døgn siden sølvet på VM-sprinten. Ustjugov takket de utstengte russiske langrennsløperne, med Aleksander Legkov og Maxim Vylegzhanin i spissen, for støtten han har fått i mesterskapet.

FORBANNET: Sergej Usjtugov bekrefter Petter Northugs observasjoner om at han var rasende på medaljeseremonien i går. Da han kom hjem, fikk han en gladmelding og et tips fra en eks-doper. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Hemmelig råd fra eks-doper

Så dro Ustjugov opp navnet som skapte harme på skistadion i Lahti:

Jevgeni Dementjev (34).

Demetjev er russeren som stjal OL-gullet på tremila i Torino i 2006 foran Frode Estil og som senere testet positivt på EPO. Mannen som Petter Northug aldri vil se i skiløypa igjen, hjalp i går Ustjugov til VM-gull.

- Jeg har fått mange meldinger fra mine russiske lagkamerater som er hjemme. Det setter jeg veldig stor pris på. Jeg vil spesielt takke og trekke frem Jevgenij Dementjev. Han har vært så verdifull for meg. Jeg har fulgt alle rådene han har gitt meg. Jeg er så takknemlig, sier Ustjugov til Dagbladet.

- Hvilke råd ga han deg?

- Det er en hemmelighet mellom meg og Jevgenij. Men det var en veldig viktig melding. Jeg må takke ham, sier russeren.

Raser mot Ustjugov: - Symbol på juks og doping

Expressens langrennskommentator Ludvig Holmberg har i flere år jobbet tett på dopingproblematikken i idretten. Svensken ble sjokkert da Ustjugov plutselig begynte å snakke om, takke og hylle den tidligere EPO-dømte russeren.

- Da jeg hørte Ustjugov si det, tenkte jeg: «Hvorfor? Hvorfor? Hvorfor?» Det er så unødvendig. Dementjev har vært utestengt for EPO og er et symbol på juks og doping, sier Holmberg til Dagbladet.

ROTA DET TIL: Det var ikke en kjempeglad sølvmedaljevinner som snakket med pressen etter at Sundby knakk staven. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Han rister på hodet over russerens fokus etter triumfen i Lahti.

- Hvorfor skal Ustjugov nevne navnet til Dementjev i et intervju rett etter at han har tatt VM-gull? spør Holmberg lettere sjokkert.

- Det er spesielt unødvendig når vi er i den her situasjonen at hele Russland er under etterforskning og seks utøvere har blitt utestengt. Nå blir det ytterligere fokus på doping takket være hans uttalelse. Jeg blir faktisk forbannet, sier han.

Frode Estils reaksjon

Langrennslegenden Frode Estil tok OL-sølv på tremila i Torino bak nevnte Dementjev, som i ettertid testet positivt på EPO og ble utestengt fra idretten.

- Dementjev tok OL-gull rett foran meg i Torino, ja. Men jeg har ingen grunn til å tro at han var dopet da. Han testet ikke positivt i det mesterskapet, men lenge etterpå, sier Estil Dagbladet.

Estil ønsker ikke å kritisere Ustjugovs utspill etter VM-gull.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

- Sergej må få lov til å få sportslige råd av Dementjev. Vi får håpe det var sportslige råd i hvert fall. Jeg kjente aldri Dementjev noe godt. Han var ikke spesielt språkmektig og jeg fikk aldri noe spesielt inntrykk av hvordan type han er, sier 44-åringen.

- Hvordan kan de norske slå Ustjugov i framtiden?

- Ustjugov var råsterk og imponerte meg. Han kan dominere i mange år, men vi har jo heldigvis et stortalent som Johannes Høsflot Klæbo. Jeg håper Martin Johnsrud Sundby kan slå tilbake og få det gullet jeg unner ham.

- Det gjør meg sint at verden er sånn

Ustjugov smilte endelig etter VM-gullet, men er fortsatt sterkt imot avgjørelsen som gjør at seks av hans russiske landslagskolleger nektes VM-deltakelse.

- Jeg forstår ingenting av det. Ingen av dem har testet positivt på doping. Da må de få lov til å konkurrere. Det gjør meg sint at verden er sånn. Jeg forstår ikke hvorfor de er utestengt, sier Ustjugov.

I går kanaliserte han sinnet til å bli verdensmester foran Martin Johnsrud Sundby. Senere i mesterskapet vil Røa-gutten forsøke å gjøre det samme.

- Jeg blir nok ikke like skuffet på medaljeseremonien som Ustjugov var etter sitt sølv. Jeg skal legge dette bak meg før enn ham og bruke det til noe positivt.

- Det så ut som Sergej klarte det greit i dag?

- Ja, det gjorde det. Jeg får forsøke å gjøre det samme.

Klæbos advarsel til Ustjugov

I dag jakter Ustjugov et nytt VM-gull på lagsprinten. Der blir Norge - med Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo på laget - Russlands hovedutfordrer.

- Jeg vil gjerne gå mot Ustjugov, slik at jeg kan får revansje fra spurtduellen i VM-sprinten, sier Klæbo til Dagbladet.

- Hvis jeg er med Ustjugov på oppløpet, skal jeg ta ham. Det er jeg sikker på, sier Iversen.

Det er imidlertid ikke Ustjugov så sikker på.

- Vi får se. Jeg føler meg bra. Etter Tour de Ski har jeg trent knallhardt og nedprioritert form i konkurranser. Nå er jeg på topp. Jeg er klar for å krige igjen, sier russeren.