Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Natalja Korosteleva om russisk doping fra innsiden

Avslører utrolige historier og brutale detaljer om russisk doping:
- Jeg skjønte ingenting

Natalja Korosteleva ble slått av en russisk løper som sendte venninna på dopingkontroll og fikk selv OL-sprinten i 2010 ødelagt av en dopingjeger som stoppet henne før rennet var over. Nå snakker hun ut overfor Dagbladet.

KAMPEN MOT DOPING: Natalja Korosteleva (t.h.) var den første som skrev under brevet til Kikkan Randall (t.v.) i kampen mot doping. I midten ser vi Marit Bjørgen, som vant denne Kollen-sprinten i 2010 foran Korosteleva og Randall. Foto: Erlend Aas / Scanpix
KAMPEN MOT DOPING: Natalja Korosteleva (t.h.) var den første som skrev under brevet til Kikkan Randall (t.v.) i kampen mot doping. I midten ser vi Marit Bjørgen, som vant denne Kollen-sprinten i 2010 foran Korosteleva og Randall. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Natalja Korosteleva (35) sitter hjemme i Russland når Dagbladet ringer. Hun er usikker på hvor mye hun tør å si. For henne er det viktig å ikke ødelegge for noen av hennes tidligere lagvenninner. Detaljene om tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva kan hun ikke røpe, men Korosteleva håper at budskapet om at man kan bli god uten doping endelig har nådd fram.

Slik har det ikke alltid vært. Tvert imot har russisk langrenn tidligere vært av den oppfatning at doping er forutsetning for suksess. Den holdningen har deres nye tyske trener Markus Cramer forsøkt å snu, med braksuksess i VM i Lahti med Sergej Ustjugov i spissen.

Fortiden er mørk. McLaren-rapporten er nådeløs. I vinter-OL på hjemmebane i Sotsji i 2014 ble Russlands beste nasjon. Målet og kravet fra høyeste hold ble nådd. Korosteleva satt hjemme, selv om hun hadde vært Russlands beste langrennsløper siden dopingskandalen i OL i Salt Lake City i 2002.

- Det var kanskje like greit, sier Korosteleva til Dagbladet - i visshet om sjokkavsløringene som fremkom i McLaren-rapporten.

35-åringen, som har flere pallplasseringer i verdenscupen og noen mesterskapsmedaljer på diverse stafetter, har mange spesielle dopinghistorier å fortelle til Dagbladet. Vi begynner i 2010:

Forfulgt av dopingjeger - under løpet

På OL-sprinten i Vancouver, da Marit Bjørgen vant sitt første OL-gull i karrieren og Petra Majdic tok bronse på mirakuløst vis etter et forferdelig stygt fall, var det også dramatikk i den russiske leiren.

MOTSTAND: Det har ikke vært lett for Natalja Korosteleva å satse som ren langrennsløper i Russland når så mange av lagkameratene har dopet seg. Foto: NTB Scanpix
MOTSTAND: Det har ikke vært lett for Natalja Korosteleva å satse som ren langrennsløper i Russland når så mange av lagkameratene har dopet seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Korosteleva tok seg videre fra kvartfinalen i OL-sprinten og begynte å forberede seg til semifinalen da det utrolige skjedde. Plutselig ble hun innkalt til dopingkontroll - rett før semifinalen. Midt under konkurransen.

- Jeg skjønte ingenting. Jeg var jo kvalifisert for semifinalen og skulle konkurrere. Jeg fortalte det til dopingkontrolløren, men han ville ikke gå med på det og forfulgte meg mens jeg gikk til startstrek. Jeg klarte ikke å slappe av og forberede meg på normalt vis til OL-semifinalen, forteller 35-åringen.

Korosteleva endte sist i sin semifinale.

- Etter målgang i semifinalen fikk jeg heldigvis en unnskyldning, men det var løpet allerede ødelagt, mener hun.

Mistanken mot russisk langrenn ble Korostelevas bane. Dopingtematikken har plaget henne gjennom hele karrieren.

Sendte venninna på dopingkontroll

I et russisk mesterskap for mange år siden ble hun utklasset med nesten ett minutt av en totalt ukjent løper, som sendte venninna til dopingkontrollen og håpte at hun skulle komme unna med det uortodokse juksemetoden.

HOTELL-INVITASJON: Tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva inviterer Petter Northug på hotellrommet for å snakke om doping. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Ideen var imidlertid ikke så god som hun håpte på. Den russiske kometen ble avslørt av at hun sto på seierspallen samtidig som venninna ble dopingtestet hos kontrollørene.

- Det var veldig spesielt, sier Korosteleva om det hun og resten av de russiske langrennsløperne var vitne til.

Korosteleva er en sterk motstander av doping og har forfektet den holdningen veldig tydelig. Derfor var hun den første som skrev under Kikkan Randalls brev, som krever tøffere tiltak mot doping i sporten.

- Ja, det stemmer. Jeg gjorde det så raskt jeg kunne fordi jeg er veldig imot doping. Jeg mener at antidopingreglene skal gjelde for absolutt alle, sier hun til Dagbladet.

Tror Matvejeva er ren

I VM i Lahti vant Natalja Matvejeva sin første VM-medalje i karrieren. I Toblach i januar tok 30-åringen karrierens første verdenscupseier. Matvejeva har gjennomført sin beste sesong i karrieren - åtte år etter at hun testet positivt for EPO.

Matvejeva havnet i samme treningsgruppe som andre dopere som Jevgenij Dementjev, Irina Khazova og Aljona Sidko. Maktkampen fremprovoserte skitne midler, men Korosteleva, som ikke var i denne gruppa, kan ikke gi noen videre detaljer om hva de faktisk gjorde.

- Jeg kan ikke fortelle deg noe mer om dette, fordi jeg ikke vet mer. Det er ikke mitt problem og for å være ærlig: Jeg har ikke lyst til å vite noe om det. Det positive er at Natalja nå viser at hun kan konkurrere uten doping, sier Korosteleva.

Det er imidlertid ikke like populært. Blant annet har Petter Northug uttalt at tidligere EPO-dømte utøvere ikke bør få konkurrere. Overfor Dagbladet kontret Matvejeva at Northug burde være mann nok til å komme opp på hotellrommet hans for å snakke ut om tematikken.

Den ekstreme forvandlingen

Uansett er det bemerkelsesverdig at Russland gjorde sitt beste langrennsmesterskap i Lahti på årevis - i et VM hvor majoriteten av deres beste utøvere ikke fikk delta i kjølvannet av McLaren-rapporten.

* Russlands langrennsherrer gjorde sitt beste verdensmesterskap på ski noensinne - i en tid hvor tre av de fire største langrennsstjernene nektes VM-deltakelse i kjølvannet av McLaren-rapporten. De tre er Aleksander Legkov, Maxim Vylegzhanin og Jevgeni Belov og har herjet i både Tour de Ski og diverse mesterskap.

* Russlands langrennsherrer - med et svært svekket mannskap - gjorde det bedre enn da de var gjennomsyret av en dopingkultur. Den varte fram til rundt 2010, ifølge Nikita Kriukov. Olympisk mester Jevgeni Dementjev på herresiden og samtlige av de kvinnelige russiske langrrennsstjerne ble tatt for doping. Nå overgår Sergej Ustjugov og co. det Dementjev og hans generasjon gjorde med doping.

* Natalja Matvejeva har denne sesongen prestert bedre enn noensinne, altså bedre enn da hun brukte EPO. Hun sonet dommen fra 2009 til 2011 og har gjort sin beste sesong i karrieren, med sin første VM-medalje i karrieren og sin første verdenscupseier.

Spørsmålet er da: Hvordan i all verden er det mulig? Det handler om endring i treningsprinsipper, inspirasjon fra Norge og den tyske treneren Markus Cramers revolusjon, som du kan lese mer om her.

Det nye budskapet i russisk langrenn er:

«Det går faktisk an å bli best i verden uten doping.»

Det kan Korosteleva skrive under på. Det har hun også gjort, som den første - og én av få russiske langrennsløpere - på Kikkan Randalls brev i kampen mot doping.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media