HAR BETALT UNDER FIRE PROSENT I SKATT: Cristiano Ronaldo skal ha gjemt bort enorme summer over flere år. Foto: Scanpix
HAR BETALT UNDER FIRE PROSENT I SKATT: Cristiano Ronaldo skal ha gjemt bort enorme summer over flere år. Foto: ScanpixVis mer

Fotball

Avsløring: Cristiano Ronaldo skal ha gjemt bort over en milliard kroner i skatteparadis

Fotballstjerna Cristiano Ronaldo trekkes inn i angivelig skandale.

(Dagbladet): Ifølge Der Spiegel har Real Madrid-spiller Cristiano Ronaldo (31) gjemt unna over 1,3 milliarder kroner i skatteparadiser. Nærmere 700 av millionene skal være plassert i De britiske jomfruøyene i årene fra 2009 til 2014. Det skal ha gitt den portugisiske verdensstjerna muligheten til å betale under fire prosent i skatt.

Den tyske storavisa skriver at de har fått tilgang på 18.6 millioner dokumenter som inkluderer blant annet hemmelige avtaler, flere spilleres kontrakter og epost-utvekslinger.

Der Spiegel opplyser at de har jobbet med saken i over sju måneder i et samarbeid som involverer 60 journalister over hele Europa. Avsløringen omtales som idrettshistoriens største.

SKATTEPARADIS: I De britiske jomfruøyene skal Ronaldo ha gjemt bort hundrevis av millioner. Foto: Scanpix
SKATTEPARADIS: I De britiske jomfruøyene skal Ronaldo ha gjemt bort hundrevis av millioner. Foto: Scanpix Vis mer

Flere stjerner skal være involvert

Den tyske Arsenal-spilleren Mesut Özil, Manchester United-manager José Mourinho og Monaco-spiss Radamel Falcao skal også være involvert i den angivelige skandalen. Det skriver Der Spiegel og franske L'equipe.

Avisene varsler at det vil publiseres en rekke artikler i dagene og ukene som kommer. Den første omfattende saken vil stå på trykk i morgen.

Ronaldo skal være konfrontert med anklagene, uten å ha kommentert dem. Det er nettverket European Investigative Collaborations (EIC) som har arbeidet frem avsløringene.

Peker på Ronaldo-agent

Jorge Mendes, ofte omtalt som verdens mest innflytelsesrike agent, har tilknytning til flere av de omtalte stjernene.

Mendes representerer både Ronaldo, Falcao og Mourinho.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Han er i sentrum (...). Portugiseren har bygget et nettverk av frontselskaper og offshorekontoer i skattaparadiser som De britiske jomfruøyene, Panama, Sveits og Irland.», skriver L'equipe.

- Uskyldig

SAMARBEIDSPARTNERE: Ronaldo og Jorge Mendes jobber med alt fra fotballkontrakter til parfymesalg. Foto: Scanpix
SAMARBEIDSPARTNERE: Ronaldo og Jorge Mendes jobber med alt fra fotballkontrakter til parfymesalg. Foto: Scanpix Vis mer

NTB melder fredag kveld at spanske skattemyndigheter ikke ønsker å uttale seg i saken. Agentfirmaet Gestifute, ledet av Mendes, hevder Ronaldo er uskyldig.

- Han lever fullt opp til sine skattemessige forpliktelser, heter det i en pressemelding referert fra NTB.

Personen bak lekkasjene er ifølge danske Politiken en mann som går under pseudonymet «John».

- Det er på høy tid å få ryddet opp i fotballen. Fansen må få vite at for hver eneste billett, fotballtrøye og tv-abonnement de kjøper, så forer de et ekstremt korrupt system som ikke tenker på annet enn egen vinning, sier «John» til Der Spiegel.