Tallknusing: Monsterbakken i Tour de Ski

Avslørt av fortida

Sverige hyller Ebba Anderssons klatring i monsterbakken i Val di Fiemme, men hva ville det holdt til mot Therese Johaug? Dagbladets gjennomgang og utregninger gir deg svarene.

GODE I MOTBAKKER: Ebba Andersson, Therese Johaug og Heidi Weng er tre av verdens desidert beste skiløpere i motbakker. Foto: NTB Scanpix
GODE I MOTBAKKER: Ebba Andersson, Therese Johaug og Heidi Weng er tre av verdens desidert beste skiløpere i motbakker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I de to siste utgavene Therese Johaug har gått monsterbakken i Tour de Ski, har hun slått henholdsvis 34 prosent og 36 prosent av herrene i selve alpinbakken.

Årets sterkeste motbakkeklatrer Ebba Andersson slo til sammenlikning i underkant av 10 prosent av herrene i den samme beryktede Alpe Cermis-stigningen på søndag.

Det viser Dagbladets gjennomgang og utregninger av årets monsteretappe i Tour de Ski sammenliknet med de de siste års utgaver.

Formålet er å sette Andersson, Jessica Diggins, Denis Spitsov og Aleksander Bolsjunovs prestasjoner opp mot tidene Johaug, Heidi Weng og Simen Hegstad Krüger har vunnet på tidligere og danne et bilde av hvor raskt det faktisk ble gått i nordmennenes Tour de Ski-fravær i denne spesielle utgaven.

Store forskjeller

Det fordrer et bredt tallmetarial med flere innfallsvinkler, for unngå å bli lurt av varianser hva angår primært snø- og værforhold.

Derfor har Dagbladet sett på spesifikk tid på etappen, spesifikk tid i selve monsterbakken og forholdet mellom kvinnene og menn i de aktuelle årgangene. Det siste er trolig aller mest relevant for å kunne vite om Ebba Anderssons vinnerprestasjon var i nærheten av det Johaug har utrettet tidligere.

HVOR RASKT GIKK EBBA?: Sverige hyller Ebba Anderssons klatring i monsterbakken, men hva ville det holdt til mot Therese Johaug? Skjermpdump: Expressen
HVOR RASKT GIKK EBBA?: Sverige hyller Ebba Anderssons klatring i monsterbakken, men hva ville det holdt til mot Therese Johaug? Skjermpdump: Expressen Vis mer

Ebba Andersson brukte 17.55 minutter opp selve bakken i søndagens renn da hun vant sin første individuelle verdenscupseier. I fjor vant Therese Johaug med tiden 16.28 i den samme motbakken.

Om vi sammenlikner med herretidene, er konklusjonen at føreforholdet trolig var noe raskere i fjor.

Simen Hegstad Krüger gikk raskest da med tiden 14.12 i bakken. Søndag var Denis Spitsov sterkest med tiden 15.01. Aleksandr Bolsjunov gikk for øvrig 50 sekunder raskere i bakken i fjor kontra i år, men da med enda større motivasjon for å presse seg grunnet reell konkurranse om sammenlagtseieren.

Uansett ser vi at det er vesentlig større forskjell på vinnertiden i kvinneklassen siste to år (Johaug vs. Andersson) enn i herreklassen (Krüger vs. Spitsov). Det gir verdifull informasjon om hva Anderssons klatring ville holdt til mot Johaug.

I en egen klasse

Å se på på forholdstallet mellom de beste kvinnene og menn, bekrefter det inntrykket:

Johaug ble altså slått med 2 minutter og 16 sekunder av Hegstad Krüger i Alpe Cermis-bakken i fjorårets utgave av Tour de Ski. Andersson ble i år slått med 2 minutter og 54 sekunder av vinner Spitsov i helga.

Den svenske langrennsprofilen gikk søndag raskere enn fem herrer i alpinbakken i Val di Fiemme. Det er et godt stykke unna det Johaug har levert tidligere sammenliknet med herrene.

Therese Johaug ville i 2016 endt på 35. plass i herreklassen av 53 fullførte deltakere i selve bakken. I fjor ville Johaug blitt nr. 37 i herreklassen av 58 deltakere. Til sammenlikning ville Andersson blitt nr. 47 av 52 i selve bakken i herreklassen i år (og nr. 50 av 52 på hele etappen).

IMPONERT: Tidligere langrennsløper Martine Ek Hagen er imponert over den vanvittige kapasiteten Therese Johaug har utenfor sporet. Vis mer

I 2016 var Johaug ikke mer enn 24 og 20 sekunder bak Petter Northug og Aleksej Poltoranin, som kjempet om pallen sammenlagt og derfor måtte presse seg selv. Johaug slo desuten profiler som Didrik Tønseth, som ble nr. 7 sammenlagt, og Hans Christer Holund i selve bakken. Det skal sies at Holund og Tønseth ikke var på sitt beste denne dagen.

Diggins imponerte

Altså har Johaug yppet seg virkelig med store skinavn på herresiden i denne stigningen, mens Andersson «bare» slo de fem svakeste herrene, primært sprintere, som tok det roligere i monsterbakken.

Samlet sett indikerer tallene at Ebba Anderssons løp ikke kan måle seg med det Therese Johaug har for vane å prestere i samme terreng. Heidi Weng, som normalt er 30-50 sekunder bak Johaug i denne bratte stigningen, ville vært en mer realistisk målestokk for Andersson å kjempe mot.

DOPINGSJOKKET: Therese Johaug slet med overbelastning i sommer, og nå snakker hun ut om det som skjedde i ukene før den skjebnesvangre turen til Seiser Alm i 2016. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Sammenlagtvinner Jessica Diggins ble slått med 9,2 sekunder av Ebba Andersson på søndagens etappe, men lå 10,4 sekunder bak på passeringspunktet for bakkens innledning markeres (etter 6,6 km) og gikk derfor faktisk så vidt (1,2 sekunder) raskere enn den svenske profilen i selve monsterbakken. Diggins har aldri tidligere vært i nærheten av de beste norske kvinnene i denne alpinbakken tidligere.

Hva Frida Karlsson kan utrette i Alpe Cermis, er for øvrig et ubesvart spørsmål og et stort spenningsmoment etter at stortalentet måtte bryte årets tour og har til gode å teste ut monsterbakken i Val di Fiemme. Karlsson banket i sommer Anderssons rekord i motbakkeløpet Hallstatesten, hvilket kan indikere at Karlsson har enda større potensial i monsterbakken enn sin landskvinne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer