Norge håndball Tokyo-OL

Avslørt av ny TV-stjerne

Enda en drivende god TV-kommentator viser hvor høyt nivået er blitt på håndballgutta.

VIDERE: De norske håndballherrene var på topp mot Frankrike (32 - 29) i den avgjørende kampen i gruppespillet. Det var også TV-kommentatoren Ole Gustav Gjekstad. Video: Discovery+. Foto: Langsem. Vis mer
Publisert

HÅNDBALLGUTTA ryker kanskje ut i kvartfinalen, men den norske framgangen i herrehåndball kommer til å vare i år framover. Det du hører på TV fra OL i Tokyo avslører den endringen som har skjedd:

  • Norsk håndball har i løpet av de siste sju sesongene under Christian Berge skapt en bærekraftig sportslig kultur.

I dag risikerte laget å bli sendt ut av turneringen mot et ubeseiret fransk mannskap, men leverte i stedet sin desidert beste OL-kamp under alt presset.

Det forteller om det nye nivået norsk herrehåndball har kommet på.

Og det er dette du hører med enda en ny TV-kommentator som forklarer sporten for oss med utgangspunkt i at Norges suksess er helt naturlig.

Dess mindre skrik og skrål når det er håndball på TV, dess mer skjønner du at dette er blitt den desidert sterkeste norske lagidretten både for kvinner og menn.

FORANDRINGEN kom da TV3 for noen år siden overtok rettighetene og plasserte den tidligere landslagsstjernen Kristian Kjelling på kommentatorplassen.

Med Kjelling kom det en ny, helt annerledes tone. Gjennom lang tid hadde håndball på norsk TV utviklet seg til en ren underholdningssport der det eneste som tilsynelatende betydde noe var å heie oss selv fram.

Kjelling hadde et helt annet perspektiv. Han skrudde ned volumknappen og forklarte i stedet denne sporten for hvem som helst. TV-kommentatoren ble ikke lenger en aktør, men en betrakter.

Og da så han mye mer spennende håndball han kunne fortelle oss om.

TV3-EIER Viasat har de vanlige internasjonale rettighetene til denne sportens EM og VM helt fram til 2026, men i Tokyo-OL er det Discovery som har kontroll.

Den bruker de heldigvis på akkurat samme måte. Bak mikrofonen har stødige Asbjørn Myhre fått med seg den rutinerte Ole Gustav Gjekstad som fagkommentator.

53-åringen Gjekstad har etter sin egen lange landslagskarriere i tiår preget norsk og internasjonal kvinnehåndball. Til OL kommer han rett fra triumfen med Vipers i Champions League; en turnering der han også ble kåret til beste trener.

Allerede i det bitre tapet mot Spania forleden viste Gjekstad klasse:

- Straffen er riktig, påpekte han da vi rev ned den avgjørende spanjolen, ble straffet av dommerne og mistet seieren i siste sekund.

Da var TV-tonen satt på rett frekvens for Norge som toppnasjon også i herrehåndball.

SIDEN er Gjekstad bare blitt tryggere bak mikrofonen. I denne skjebnekampen mot Frankrike var TV-kommentatoren som de norske spillerne på sitt beste.

På et sånn høyt sportslig nivå er det naturlig å gi like mye ros til motstanderen som til oss selv:

- Dette er et vanskelig innspill å forsvare seg mot, sa Gjekstad da en strøken pasning i åpningsminuttene fant den franske linjespilleren på vei til mål og forklarte hvorfor:

- Franskmennene kaster ballen langt inn i feltet. Det er god timing, fortsatte han.

FOR det var et knallbra fransk lag håndballgutta slo i dag. De klarte det fordi de selv var tilbake på det samme nivået etter smellen mot Tyskland.

Balltempoet var mye høyere i angrepsspillet og gjorde at Norge gang etter gang kom til gode muligheter i ankomstfasen. Og denne gangen var uttellingen god fra start på alt annet enn straffekastene.

Men de fire straffebom før pause ble ikke avgjørende.

er det lett å skjønne hvorfor dette laget kom til Tokyo som en av utfordrerne til favorittene Danmark og Frankrike. I denne turneringen har stjernen Sander Sagosen et jevnt, sterk mannskap rundt seg. Det fikk han utnyttet maksimalt som ballfordeler.

Og hvilket nivå Norge kom på da.

HÅNDBALLGUTTA på topp er en opplevelse å se. I denne kampen ble det skapt magi nær Sagosen. Med blikk og teknikk tryllet han fram de mulighetene som kompisene utnyttet til å vippe Norge foran i løpet av andreomgangen. Igjen mye takket være Torbjørn Bergeruds glitrende målvaktsspill.

I tillegg lyktes trener Christian Berge med et par spillervalg. Raske Kevin Gulliksen var strålende som høyrekant fra start, og Magnus Fredriksen var dristig og effektiv i gjennomløpningene bakfra da Christian O'Sullivan måtte gi seg med ødelagt hånd.

Seieren betyr kvartfinale. Der kan Danmark bli for sterke, men utviklingen er tydelig:

  • Norge har etablert seg i verdenstoppen.

Og det med en TV-dekning som virkelig gjør stas på håndballgutta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer