Skjuler kontrollen av russiske OL-deltakere til Pyeongchang

Avslørt: IOC holder dette spillet hemmelig

Antidopingbyråene forlanger åpne betingelser.

DESSVERRE VAR DET JUKS: Maxim Vyleghzanin, Alexander Legkov og Ilia Chernousov jubler etter 5-mila i Sotsji. De to første er blitt fratatt medaljene sine for juks. Det er denne svindelen som i beste fall skal minimeres ved hjelp av klare betingelser til de russiske utøverne som får være med i OL denne gangen. FOTO: AFP/ Kirill Kudryavtsev.
DESSVERRE VAR DET JUKS: Maxim Vyleghzanin, Alexander Legkov og Ilia Chernousov jubler etter 5-mila i Sotsji. De to første er blitt fratatt medaljene sine for juks. Det er denne svindelen som i beste fall skal minimeres ved hjelp av klare betingelser til de russiske utøverne som får være med i OL denne gangen. FOTO: AFP/ Kirill Kudryavtsev.Vis mer

HELT siden vinter-OL tidlig i desember i fjor ble åpnet for rene russiske utøvere, har den Internasjonale Olympiske Komite (IOC) nektet å fortelle hvordan de sjekker nettopp denne renheten. Det er bakgrunnen for at lederne i 19 vestlige nasjonale antidopingorganisasjoner etter et felles møte bokstavelig talt i Bonn, i dag har valgt å avsløre det maktspillet som foregår helt sentralt i den olympiske bevegelsen.

- Uansett hva som til slutt skjer med betingelsene for den enkelte russiske utøver, så er svikten ved ikke å fortelle om kriteriene en tapt mulighet. Det underminerer rettighetene til de rene utøverne, heter det i en skarp felles uttalelse derfra.

Nå frykter de uavhengige dopingjegerne at IOC til tross for utestengelsen av Russland, likevel ikke følger opp avsløringene i McLaren rapporten.

For verken Verdens Antidopingbyrå (WADA) eller IOC vil fortelle hva som skal til for at den enkelte russiske utøver skal få konkurrere i Pyeongchang.

SIDEN det bare er tre uker til lekene starter der, er hemmeligholdet lammende for arbeidet med å skape en renere olympisk idrett. Det som kunne vært en god anledning til en åpen diskusjon mellom utøvere, trenere og ledere for hvordan de skulle sikre seg mot juks, er i stedet blitt enda en dragkamp om hvem som skal kontrollere selve dopingjakten.

Det siste året har IOC forsøkt å få mest mulig av denne kontrollen over til seg ved å svekke arbeidet til det halvt statlige WADA. Det har vært mulig fordi den olympiske bevegelsen selv kontrollerer den andre halvparten av den organisasjonen som var ment å sikre en ren global idrett. I WADA-styret sitter både representanter for nasjonale myndigheter med sine ulike politiske interesser i kampen mot doping og olympialedere med to hatter. Det er dette hattevalget som nå har stokket seg til i arbeidet med å lage betingelser for den enkelte russiske utøver.

Den viktigste betingelsen for IOC har i verste fall blitt ikke å fornærme Russland mer. I praksis kan det bety at det som skulle være en siste mulighet for enkelte russisk utøvere til å få konkurrere på tross av hjemlandets mangeårige organiserte svindel, i stedet blir til en helt vanlig russisk OL-tropp med over 200 deltakere. Bare navnet «Olympic Athlete from of Russia» blir da forskjellen.

DE uavhengige dopingjegerne i de nasjonale antidopingbyråene har et helt annet utgangspunkt. De vil sikre lekene for det overveldende flertallet som kommer dit uten å ha jukset.

Det er bakgrunnen for at de nå legger fram helt tydelige betingelser for kontrollen av russere. For å kunne bli med under vinter-OL i Pyeongchang må hver utøvere etter dopingjegernes standard oppfylle følgende krav:

  • Minimum 12 måneders testing i et program godkjent av WADA-koden.
  • Et minimum antall tester utenfor konkurranse.
  • Ha et biologisk pass eller liknende,
  • Ikke hatt noen kontakt med forbudte trenere eller vært nevnt i McLaren-rapportene.
  • Ikke ha noen pågående dopingsak.

Det viktigste for de uavhengige dopingjegerne er imidlertid at denne gjennomgangen blir helt åpen. At kontrollen av hver eneste russisk OL-deltaker offentliggjøres under fullt navn.

DISSE kravene ble rett etter utestengelsen av Russland 5. desember oversendt IOC. Deretter har ingen hørt noe verken fra WADA eller IOC. De olympiske lederne har holdt kortene tett til brystet selv om tida er i ferd med å renne ut.

Allerede nå er det sannsynligvis for seint for rene utøvere som ikke får være med i OL fordi det står en dopbefengt russer foran på den rangeringslista som regulerer flere av øvelsene i Pyeongchang.

Men mest svekker dette hemmeligholdet enda mer av tilliten til den olympiske idretten. Som møtet i Bonn konkluderer:

- Åpne, objektive kriterier tjener interessene til de rene utøverne, og vil hjelpe for å rette opp den integriteten til internasjonal idrett som den russiske dopingskandalen har ødelagt.

Den sjansen benytter verken WADA eller IOC.