Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges Idrettsforbund gjør fortsatt det IOC vil i OL-forberedelsene

Avslørt på Dagsrevyen

Idrettspresident Berit Kjøll fortalte ikke hele sannheten på NRK. På Olympiatoppen trener fortsatt 25 norske OL-håp på IOCs anbefaling.

SLUTT PÅ MOROA: God stemning da Abid Raja ga Berit Kjøll og norsk idrett 600 millioner i krisehjelp sist mandag. Nå gjelder det mye mer enn penger for en idrettsbevegelse som virkelig roter det til for seg selv. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
SLUTT PÅ MOROA: God stemning da Abid Raja ga Berit Kjøll og norsk idrett 600 millioner i krisehjelp sist mandag. Nå gjelder det mye mer enn penger for en idrettsbevegelse som virkelig roter det til for seg selv. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

SNUOPERASJONEN til norsk idrett i OL-spørsmålet ble mer pinlig enn noen kunne ha trodd. Først prøvde idrettspresident Berit Kjøll å narre Dagsrevy-seerne så de skulle tro at idretten ikke hadde snudd trill rundt:

- Hva har gjort at dere nå skifter mening, spurte NRKs reporter som i likhet med alle oss andre både har sett TV og lest nyheter på nettet de siste dagene.

- Vi har ikke endret mening, svarte Kjøll.

Hun trenger bare å se sin egen toppidrettssjef Tore Øvrebø i opptak fra torsdagens Dagsnytt Atten for å skjønne at hun i et nitrist glimt liknet en lokal variant av pandemi-skeptiker Donald Trump som over natta mente at ingen skjønte tidligere og bedre enn ham hvor farlig dette viruset egentlig er.

Men norske idrettstopper skjønner visst ingenting i disse virustider. For mens idrettspresident Berit Kjøll avslørte seg selv på Dagsrevyen, fikk Dagbladet bekreftet at Idrettsforbundets brev til IOC om å utsette OL til pandemien er under kontroll bare er en side av sannheten.

KREATIVT: Flere fotballlag er nå i karantene og får ikke trene sammen. Men det har influenser og treningsblogger, Jørgine Massa Vasstrand, kjent som Funkygine og fotballaget Ull/Kisa funnet en genial løsning på. Video: Jørgine Massa Vasstrand / Rødt Kort. Vis mer

Det Kjøll ikke fortalte TV-seerne, er at norske idrettstopper gir blaffen i sine egne regler om stengte idrettsanlegg og fortsetter OL-oppkjøringen bak låste dører på Toppidrettssenteret.

Slik IOC-president Thomas Bach har bedt OL-utøverne om å gjøre.

DET brevet Norges idrettsforbund sendte til IOC i går, er så visst ingen flammende protest mot den olympiske idrettens totalt manglende forståelse på sin egen uviktighet i denne globale krisen.

Bare noen timer før hadde den tyske OL-komiteen krevd at IOC øyeblikkelig stoppet OL:

- IOC må ha mot til å avlyse sommer-OL 2020 for ikke å holde allmennheten, idrettsutøverne og sportsverdenen i uvisse, sa den tyske olympiske visepresidenten Hans-Joachim Lorenz.

Norske idrettsledere våger knapt noen ting når det gjelder den mektige IOC-presidenten Tomas Bach..

FOR i dette brevet understreker våre demokratisk valgte idrettsledere ikke det samfunnsansvaret den olympiske idretten har for å legge til side leken. Alt blir forklart på IOCs premisser.

Da er det dessverre ikke så sjokkerende at toppidrettssjef Tore Øvrebø nå bekrefter til Dagbladet at alt også blir som før når det gjelder Norges egne OL-forberedelser:

  • 25 utvalgte medaljehåp får fortsatt trene alene på Olympiatoppen mens alt av baner og haller ellers er låst og lukket på grunn av krisa.

I en sms til Dagbladet skriver Øvrebø:

«Ingen endring på den ordningen. Like strengt smittevern og like stor avstand til utøverne»

Han kunne med fordel ha lagt til at Norges idrettsforbund og Olympiatoppen garanterer at de heretter «vil ha like stor avstand til norsk virkelighet som idrettstoppene etter beskjed fra IOC har holdt den siste uka».

FOR det er fortsatt ikke den lokale smittefaren det dreier seg om på Olympiatoppen. Dette er en symbolsak for en norsk idrettsbevegelse med stolt tradisjon for å omfatte folk flest.

SLAKTES: Paul Pogba slaktes av noen og hylles av andre for denne gesten. Her er torsdagens fotballrykter. Vis mer

Eller som det freidig heter i slagordet til Olympiatoppen: «Sammen om de store prestasjonene», mens idrettstoppene altså i smug åpner dørene for at de aller beste utøverne skal få trene mens resten holder på med virus og sånt.

Snakk om livsløgn.

KJØLLS opptreden på Dagsrevyen og Øvrebøs private treningsgruppe på Olympiatoppen er så pinlig at det nesten ikke er til å forstå at resten av styret i Norges idrettsforbund er blitt skikkelig informert i denne saken.

Da Dagbladet tirsdag kveld spurte både Olympiatoppen og Norges idrettsforbund om stjernenes OL-leir på Olympiatoppen var godkjent av Idrettsstyret, fikk vi skriftlig beskjed om at det hadde skjedd.

Men hva foregikk på dette styremøtet i Norges idrettsforbund tirsdag?

  • Finnes det styrepapirer som forteller om et seriøst forarbeid med argumenter for og imot å gi de norske OL-stjernene særfordeler mens resten av Norge er midt i viruskrisa?
  • Finnes det referat fra den debatten der styret i Norges idrettsforbund kastet vekk alt samfunnsansvar for å sikre sjansene for en eller annen medalje i et sommer-OL som uansett ikke vil gå som planlagt?

Norsk idrett er organisert slik at Idrettsstyret skal kontrollere eliteidretten. Den demokratisk valgte ledelsen skal passe på alle de gode verdiene vi tror vi har i idretten vår. Og da snakker vi ikke om penger.

Om denne totale feilvurderingen i OL-saken speiler nivået på styrearbeidet i Norges største frivillige folkebevegelse, ligger norsk idrettspolitikk også på sotteseng.

VERNEUTSTYR: Tyrkiske fotballsupportere kledde seg opp i verneutstyr da de tok imot klubbens spillere i helgen. Video: Rødt Kort. Vis mer

AKKURAT det betyr ingen ting midt i denne vonde tida, men det vil prege norsk idrett når livet forhåpentligvis normaliserer seg.

Nå er ingenting normalt. Det er det de nåværende idrettstoppene nekter å ta innover seg, og da er de ikke voksne nok til å lede norsk idrett lenger. Med mindre de gjennomfører snuoperasjonen og stenger Olympiatoppen for alle.

Det må være spesielt for lokale idrettsledere over hele landet å høre hvor presist den tidligere Røde Kors-sjefen Sven Mollekleiv beskriver idrettens ansvar i en slik krise;

- Idretten må forstå at dette er noe som er større enn den selv, sier Mollekleiv til VG der han er svært kritisk både til leflingen med IOC og treningen av norske OL-håp bak stengte dører.

SIST vår tapte han det presidentvalget alle regnet med at han skulle vinne. På nettet ligger det til og med et ferdig produsert valgresultat fra NRK som forteller at Sven Mollekleiv virkelig vant. Så overraskende var dette utfallet.

Det får så være. Norsk idrett fikk den presidenten de ba om, og dessverre også en ansvarsfraskrivelse og en historieløshet få ventet seg.

Nå står det om å beskytte den kulturen vi trodde preget idrettsbevegelsen vår.

Er det ikke sånt vi har en kulturminister for?

ABID RAJA er til og med idrettsminister. Det virket som han storkoste seg med det vervet før krisetida mens han beskyttet fotballjentenes rettigheter og dro på fortjent signingsferd til Lillesand. Han har jo en troverdig personlig historie med å tilegne seg tradisjonell norsk idrettskultur.

Men nå er det alvor også for ham.

For ønsker virkelig det politiske Norge at forberedelsene til et totalt urealistisk sommer-OL skal rote til alt for norsk idrett?

Hele Norges coronakart