Norsk toppidrett forskning

Avslørt på film: Hun tok for stor risiko

Anvendt forskning gir norsk skisport en konkurransefordel. GPS-teknologi bak Ragnhild Mowinckels OL-suksess.

KLOK HJELP: Et velprøvd norsk forskningsprosjekt hjalp Ragnhild Mowinckel fram til et sensasjonelt OL-sølv. Det kunnskapsbaserte samarbeidet er noe av hemmeligheten bak Norges suksess i vintersport. FOTO: AFP/Dimitar Dilkoff.
KLOK HJELP: Et velprøvd norsk forskningsprosjekt hjalp Ragnhild Mowinckel fram til et sensasjonelt OL-sølv. Det kunnskapsbaserte samarbeidet er noe av hemmeligheten bak Norges suksess i vintersport. FOTO: AFP/Dimitar Dilkoff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DEN internasjonale interessen for norsk vinteridrett har aldri vært større enn under vinterlekene i Pyeongchang. For utenlandske medier var det tilnærmet mirakuløst at et lite land kunne vinne så mange medaljer med et toppidrettsbudsjett langt under forbruket til de store sportsnasjonene. Selv om Norge tradisjonelt er sterke i vinteridrett, var utlendingene forbløffet over denne sammenlagtseieren i OL.

Litt av hemmeligheten kunne de ha plukket opp på et åpent frokostseminar på Idrettshøyskolen i Oslo i går der professor Jostein Hallén og hans kollegaer i seksjonen for fysisk prestasjonsevne gjennomgikk noe av den forskningen som har hjulpet fram de norske medaljevinnerne.

Som for eksempel OL-sensasjonen Ragnhild Mowinckel.

HUN er et naturlig eksempel på hvordan smart bruk av forskning kan gi resultater. Eller som Hallén beskrev sammenhengen mellom teoretisk kunnskap og det som virkelig hjelper utøverne:

- Visdom er evnen til å utøve godt skjønn under usikkerhet, sa han; altså omtrent så usikker som Ragnhild Mowinckel kunne ha følt seg i OL-finalen i februar etter å ha kjørt ut i de to første av tre treningsomganger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer