Brann nachspiel

Avslørt på nachspiel igjen

Også denne gangen gjelder det like mye Brann-ledelsen.

SKANDALE: Brann-trener Eirik Horneland kommenterer tapet mot Strømsgodset, og nachspiel-skandalen. Video: Nina Hagen. Reporter: Didrik Kjær. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRE klassemål av Strømsgodset hjemme på Marienlyst var nok til å klistre storklubben Brann til bunnplassen i Eliteserien.

Det hjalp ikke at det var bedre fart og trøkk i bergenserne enn noen gang før denne sesongen. Eller at den nye treneren Eirik Horneland traff både med laguttak og skifter.

En sterk bortekamp endte med null poeng, etter at gjestene hadde ledet fortjent 1 - 0 ved pausen:

- Jeg kan ikke annet enn å føle med Brann, sa den dyktige Eurosport-kommentatoren Tor Ole Skullerud.

Rutinerte Skullerud har trent Strømsgodset og er glad i den klubben, men han er først og fremst en grundig, analytisk fotballmann. Da så han lett at Brann under Horneland og med et par gode signeringer, nå endelig er i sportslig framgang.

I BESTE fall hjelper det klubben til å komme seg vekk fra nedrykksplassen, men i verste fall overskygger ny kontrakt selve årsaken til den sportslige krisa i Bergen:

  • At det egentlig er lenge siden Brann har drevet med toppidrett.

Bare to uker etter at dette laget ble selve skandaleklubben med stygge oppslag på nettet verden rundt, er visst selv ikke denne fornedrelsen ille nok.

Fortsatt nøyer jo klubben seg med å straffe spillerne uten å starte en ærlig gjennomgang av sin egen drift.

Da fortsetter bare skandalen i Bergen.

FOR nå er oppgjøret etter festen på Brann Stadion kommet såpass langt at noen kanskje ikke vil at denne opprydningen skal komme lenger.

Det er lite klokt:

  • For da gjelder dette etterspillet bare 12 fotballspilleres personlige moral, og ikke Sportsklubben Brann sin framtid som en solid fotballbedrift.

Selvsagt burde flere enn Kristoffer Barmen vært ærlige nok til å si at de var der på Stadion den natten. Men her er oppgjøret uansett for snevert.

Mange av oss kan vel kjenne oss igjen i dumheten til den enkelte spiller. Den er det liten grunn til å moralisere over. Vi går på trynet iblant alle sammen.

Men for Brann som en troverdig toppklubb må det gjelde andre, mer bærekraftige regler.

DET er derfor oppgjøret internt i klubben er mye viktigere enn de kontraktene som er terminert og de skriftlige advarslene som er delt ut. Spillerne kommer og går i en moderne fotballbedrift, men kulturen består.

På denne Stadion stinker det av dårlig garderobekultur. Det er jo derfor nye spillere blir ønsket velkommen til laget med hemmelig fest med tenåringsjenter.

Da er det klubbens ansvar å lufte ut. Ikke bare ved å skifte enkeltspillere, men mer ved å spørre seg selv det helt åpenbare spørsmålet:

  • Hva er feil ved en toppklubb som Brann når halvparten av A-lags-stallen tror det er ok å arrangere skandaleparty i klubblokalet mens de ennå ikke har klart å lage en eneste skikkelig hjemmefest ute på grasteppet?

For hvem er det som har lært dem å tenke at de er uangripelige bare de har nådd toppen i av Branns spillerhierarki?

Er det byen som altfor lenge har forgudet guttene i Brann-trøyene, er det de fargeblinde supporterne eller er det en klubbledelse som egentlig ikke leder?

Men bare blir styrt av glansen av det å sjefe over Bergens stolthet?

NÅR flere medier har rost den nye treneren Eirik Horneland for stram styring etter avsløringen sist uke, er han heldigvis selv klokere enn som så:

- Dessverre stemmer det at jeg tuslet hjem rundt 00.30. Jeg skulle ønske jeg var noen minutter til, så jeg kunne fanget opp det som skjedde. Jeg hadde en lang arbeidsdag, forklarte Brann-treneren sine egne bevegelser den festnatta.

Men det er bevegelsene etterpå som er de interessante.

Hva Brann-lederne gjorde rett etter at deres egne klubblokaler var skandalisert. At de da fortsatt mente at all oppmerksomheten var nok straff for spillerne, og at det i stedet gjaldt å komme seg fortest mulig videre til neste seriekamp:

Det kom fram nye alvorlige ting i saken etter det, og jeg har ingen problemer med å innrømme at det var feil av meg, sa Horneland etter den kampen:

Jeg trodde vi var klar for å gå videre da, men det var en gedigen feil av meg, fortsatte han.

Og slike feil gjør dessverre Brann-lederne fortsatt.

FOR mellom seieren sist søndag mot Sandefjord og tapet i går mot Strømsgodset, har det tilsynelatende ikke skjedd noe annet enn at klubbens ledelse har straffet spillerne og slik rettet opp feil fra uka før.

Andre eldre og styggere feil har fått være i fred. Dette er kanskje snakk om nødvendig prioritering av krisearbeidet, men den prioriteringen må kjapt endres.

For igjen:

  • Det er nødt til å være svakheter i en toppklubb der over halvparten av spillerne ikke skjønner hva det vil si å drive toppidrett. Og mange ikke engang etterpå tør å fortelle at de var med på festen.

Er det korrekt at dette bare var ett av to eller flere nachspiel på Brann Stadion, har klubben bokstavelig talt et grunnleggende styringsproblem.

DET er jo ikke så lenge siden den regionale storavisa Bergens Tidende hyllet valget av Birger "Biggen" Grevstad som enda en ny, mektig næringslivstopp til toppvervet i Sportsklubben Brann, fordi han var «spillernes mann»:

- Han har i hele sin tid som styreengasjert i Brann holdt nær kontakt med spillergruppen. Han er godt likt og vel ansett i garderoben, skrev BTs fotballkommentator sist vinter omtrent på den tida da nachspielene muligens allerede var i gang på Stadion.

Denne gode forbindelsen til Brann-garderoben er kanskje ikke like mye verdt på CV-en i dag.....

MEN slik kan det ikke være i en stabil toppklubb. Ledere og spillere må ha tillit til hverandre i rammer som forplikter alle parter.

Der har det sviktet i lang tid i Brann. Annerledes går det ikke an å tolke det stabile misforholdet mellom ressurser og resultater. Det må være en underliggende grunn for at klubben stadig underpresterer.

Og at så mange spillere i dagens A-stall ikke skjønner forskjellen på rett og galt.

I DEN opprydningsjobben skal klubben i hvert fall slippe å be om hjelp fra den lokale storavisa. Bergens Tidende sin Brann-dekning de siste åra har ikke vært utpreget analytisk.

Der hyllet kommentatoren til Bergens Tidenes først ansettelsen av Kåre Ingebrigtsen som ny Brann-trener ved å minne leserne sine om hvor ynkelige Rosenborg ble etter å ha kvittet seg med nettopp Ingebrigtsen:

- Han gjenreiste Rosenborg, og de klappet sammen etter at han dro, fortalte BT-fotballekspert malende om alt det gode rivalen fra Trondheim mistet.

Og Bergen hadde i vente.

DET var bare for ett år siden. Ti måneder seinere var den samme kommentatorens konklusjon at Ingebrigtsen «fortjener å få sparken» og nok burde vært hevet ut lenge før.

For tida hyller lokalavisa i stedet Ingebrigtsens etterfølger på Brann-benken:

- Nå er han Branns trener, krisesjef og pressetalsmann, skrev BT-kommentatoren begeistret om Eirik Horneland før gårsdagens tap.

- Men; Eirik Horneland?, sier du, og leter i hukommelsen om trenere som kom og gikk i Eliteserien:

- Var ikke det nettopp han som overtok som den første faste RBK-treneren bare halvåret etter at Kåre Ingebrigtsen ble sparket bort fra Lerkendal, og altså hadde treneransvaret da alt ifølge kommentatoren «klappet sammen»?

JODA, og derfor får Bergen den fotballekspertisen og det sirkuset byen muligens fortjener.

Om ikke noen snart evner å tenke litt lenger og være litt mer tålmodig.

Og slipper å bli avslørt på nachspiel igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer