Avslørt på TV: Men til slutt var det slitet som vant

Et langrennsliv i slit, en mesterlig plan og ti varmegrader. Så ble det Martin Johnsrud Sundbys største dag.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DETTE VM-gullet er en historie om slit og ærlighet. Det er ikke mer enn ni måneder siden Norges nye, unge landslagssjef Eirik Myhr Nossum (33) tok et oppgjør med stilen til ett år eldre Martin Johnsrud Sundby. Treneren hadde sett igjennom TV-bildene fra sist OL, og var ikke imponert:

  • Martin gikk for mekanisk, var for stiv i skulderne og ikke myk nok i hoftebevegelsene.

- Det ser litt «mølle-aktiv» ut, sa Nossum med henvisning til all den systematiske, målbare treningen Martin er kjent for å gjøre innendørs på skimølla.

Akkurat da virket den norske veteranen vel så god på 15km fristil som i sin gamle paradegren 15 km klassisk.

I dag står han igjen som verdensmester etter et løp for historiebøkene.

DET var et sånt løp på 15 km i VM 1982 også dengang Oddvar Brå tok sitt første individuelle mesterskapsgull som godt voksen etter å ha dominert sporten i årevis. Martin var i akkurat samme posisjon. Ingen har oftere vært nærmere de store seierne enn ham. For noen dager siden ble han gjort narr av av NRKs humorteam for gullet som manglet. Det innslaget er muligens ikke så festlig å spille av nå.

For Martin tok innspillene fra sin yngre trener. Det var jo han som for et par år siden hentet Nossum til jobben med landslaget nettopp på grunn av den evnen Petter Northugs gamle skikompis har til å utfordre løperne.

Da Eirik Myhr Nossum som tilfeldig tilskuer en dag under en sprintøkt på rulleski i Holmenkollen gikk rett bort til Martin med tydelig kritikk av stjernens tekniske løsninger, var Johnsrud Sundby ikke i tvil. Det var akkurat en så faglig sterk og ærlig trener han ville ha i nærheten av seg.

I dag ble det samarbeidet til et tårevått gull.

MEN egentlig er det mer snakk om systematikk og treningsvilje enn følelser. Langrennsgutta var nødt til å gjøre noe i klassisk stil etter å ha blitt distansert av de beste konkurrentene.

Det å utfordre Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov i klassisk stil, var ett av hovedmålene for de norske distansegutta denne sesongen. Etter denne duoens oppvisning på 5-mila i OL, ble trener Eirik Myhr Nossum sittende med videospilleren å spole på opptakene fra løpet. Hva var det som skilte disse to fra hans egne løpere?

Niskanens blendende teknikk var åpenbar. Det fikk det norske laget til å se kritisk på hvordan de hadde forvaltet den klassiske nordiske måten å gå på ski. Om hvilke skavanker som hadde sneket seg inn i diagonalgangen etter flere vintere med vektlegging av rå staking.

Det ga noen utfordrende spørsmål: Var framdriften bra nok? Valgte de for stive ski ut fra vanen med å stake mye? Ga all trening på mølla en for mekanisk teknikk med et for seint fraspark?

SAMTIDIG viste opptakene av Alexandr Bolsjunov en annen utfordring. For hos russeren var det den fysiske råskapen som imponerte mest. Hvordan han tok seg fram mot OL-sølvet selv uten perfekte ski.

Det ga impuls til en stor felles omlegging på distanselaget. Den fysiske kapasiteten måtte opp for å ta igjen konkurrentenes forsprang.

Blant utøvere som allerede lå på pluss 1 000 timer trening i året, var det ikke bare snakk om å øke antall timer. Like viktig var fordelingen mellom øktene. Den nye landslagstreneren ville ha mer, men rolige trening.

UNDER sesongstarten på Beitostølen sist november, viste Eirik Myhr Nossum meg fasiten. Alle løperne hans hadde redusert andelen svært harde økter fra 10 prosent sommeren og høsten 2017 til mellom sju og ni prosent i denne oppkjøringen.

Samtidig hadde samtlige løpt mer. Dagens to beste norske løpere; Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth, hadde for eksempel henholdsvis 50 og 47 treningsturer på mer enn tre timers varighet.

Dette var en justeringen tilbake til tradisjonell norsk tenkning om hvordan man best utvikler utholdenhet for langrenn. Den nye landslagstreneren var opptatt av at han brukte erfaringen til den sportslig suksessrike forgjengeren Tor Arne Hetland som noen sesonger tidligere hadde stresset viktigheten av å ha en løpsandel i den totale treningen på rundt 30 prosent.

OGSÅ Martin Johnsrud Sundby gikk tilbake til gamle treningsdagbøker. OL-sesongen hadde vært et eksperiment for å få høy nok marsjfart i fristil til å vinne 15km. Det ga et godt OL, men en svakere fysisk plattform for den ekstreme stakestyrken som tidligere hadde vært hans fordel.

Da han testet sin egen stakestyrke sist vår, trodde både han og lillebror Sondre som er den nærmeste fysiske privattreneren, at måleapparatet viste feil. Så sjokkerende svakt var resultatet.

Det gjorde at han la inn store mengder staketrening i tillegg til mer løping. Hele opplegget ble mer likt treninga han gjorde sommeren og høsten 2015 i forkant av sin beste sesong. Løsningen var altså å finne i gamle treningsdagbøker.

Igjen balanserte veteranen på en knivsegg. Mot høsten var han sliten og i elendig form. Så løsnet det fram mot sesongstart, men ikke uten flere svake perioder.

ALT dette veltet fram i tårene etter VM-gullet. Der ble det verken en mykere klassisk teknikk eller ren stakestyrke som avgjorde. Det var alt for bløtt og sugende til det.

Martin vant på slitet, alle timene han har brukt de siste tiårene for å utvikle en astmasjuk guttunge til en av de røffeste skiheltene Norge har hatt.

Etter den tunge perioden rundt diskusjonen rundt medisineringen av astmamedisinen, har han ofte snakket med sine nærmeste om hvordan all motgangen har gitt et annet syn på toppidrett. At det å bli aller best, ikke teller så mye lenger.

Men måten han ble verdensmester i dag teller definitivt.

Til slutt var det slitet som vant.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer