FÅR IKKE DELTA LIKEVEL: Julia Stepanova varslet om den russiske dopingkulturen, men blir likevel ikke belønnet med OL-plass i Rio. Foto: Michael Kappeler/dpa
FÅR IKKE DELTA LIKEVEL: Julia Stepanova varslet om den russiske dopingkulturen, men blir likevel ikke belønnet med OL-plass i Rio. Foto: Michael Kappeler/dpaVis mer

Avslørte dopingkulturen i Russland. Belønnes med OL-nekt: - Fullstendig galskap

IOC gjør oppsiktsvekkende helomvending og fratar varsleren Julia Stepanova OL-billetten. Reaksjonene er sterke.

(Dagbladet): Julia Stepanova, som ble utestengt på grunn av unormale blodverdier i 2013, sto i 2014 fram som dopingvarsler da hun utgjorde grunnlaget for den tyske dokumentaren «Top secret doping, how Russia make its winners».

Sammen med ektemannen Vitalij Stepanov benyttet hun seg av skjulte mikrofoner og videopptak og bidro sterkt til etterforskningen og avsløringen av det statlig organiserte dopingarbeidet i Russland.

Som belønning fikk hun OL-billett av IOC som den eneste russiske friidrettsutøveren, men med motkrav om å konkurrere under nøytralt flagg. I Russland har hun blitt stemplet som en landsforrærder, mens i resten av verden har hun blitt hyllet for sin heltemodige og vågale innsats i kampen mot doping.

Nå gjør imidlertid IOC helomvending. Thomas Bach og co. trekker tilbake OL-billetten som Stepanova fikk tidligere i sommer. Dette skriver IOC i den samme pressemeldingen som formidlet at Russland ikke utestenges fra OL av IOC.

- Det er fullstendig galskap at IOC gir Russland tillatelse til å konkurrere i Rio, men ikke Julia Stepanova, personen vi bør takke for at den russiske dopingkulturen blir avslørt, skriver Telegraph-journalist Ben Bloom på Twitter.

Også det amerikanske antidopingbyrået USADA slakter avgjørelsen.

- Å nekte Stepanova OL-deltakelse, er uforståelig. Det gir negative signaler til varslere i framtiden, sier USADA i en uttalelse.

IOC' begrunnelse

Årsaken til helomvendingen er det klokkeklare standpunktet IOC forfektet i dag om at «det russiske idrettforbundet ikke kan sende tidligere dopingdømte til OL, selv om de har sonet ferdig».

Det er dette som feller Stepanova. IOC takker henne likevel for innsatsen og inviterer henne som gjest.

- Selv om det er sant at Stepanova har bidratt sterkt til å verne om og fremme rene utøvere og fair play, gjør hennes fortid og tidligere dopingdom at hun ikke tilfredsstiller de etiske kravene som skal til for å delta i OL. Derfor får hun ikke konkurrere i Rio, skriver IOC i pressemeldingen.

- Vi vil likevel uttrykke vår takknemlighet for Stepanovas arbeid i kampen mot doping og inviterer henne og ektemannen som gjester til Rio.

Kravene

Russiske utøvere som ønsker deltagelse i OL i Rio må oppfylle blant annet disse kravene:

- Utøveren må fremlegge bevis som er tilfredsstillende for det internasjonale forbundet hvis de vil delta.

- Det russiske idrettforbundet kan ikke sende tidligere dopingdømte til OL, selv om de har sonet ferdig.

- IOC vil kun gi grønt lys til en russisk utøver om IOC er tilfreds med bevisene som er fremskaffet og oppfyller de strenge kravene som blir satt.

- Utøvere som til slutt blir akseptert av IOC, vil være underlagt en ekstra streng antidopingkontroll utenfor konkurranser i samarbeid med WADA.

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg mener det i praksis betyr at alle russiske utøvere er utestengt fra Rio-OL.