Avslørte hemmelig Rosenborg-lønn

Dette tjente Kåre Ingebrigtsen da han fikk sparken. Skulle få superbonus hvis han tok Rosenborg til Champions League.

TIL SAK: Kåre Ingebrigtsen trente Rosenborg fra 2014 til 2018. Denne uka møter han gamleklubben i retten. I forgrunnen: Erik Hoftun. Foto: Hans Arne Vedlog
TIL SAK: Kåre Ingebrigtsen trente Rosenborg fra 2014 til 2018. Denne uka møter han gamleklubben i retten. I forgrunnen: Erik Hoftun. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Rettssaken mellom den tidligere trenerduoen Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun på den ene sida - og Rosenborg på den andre - startet i Sør-Trøndelag tingrett mandag.

Styreleder Ivar Koteng og Trond Alstad - leder for strategi, organisasjon, kommunikasjon og samfunnsansvar - representerte Rosenborg.

Ingen av partene følte seg spesielt bekvemme. At de innerste klubbhemmelighetene kommer for en dag, er en av kostnadene ved rettssaken.

Som for eksempel hva Ingebrigtsen tjente i den siste kontrakten han skrev under på for Rosenborg. Den viser hvilke enorme penger som ligger i Champions League. Ikke bare for klubben, men også for treneren rent privat.

Ingebrigtsens siste kontrakt varte fra 1. juli 2016 til 31. desember 2020. Den viser en brutto grunnlønn på tre millioner kroner. I tillegg fikk han 23 200 kroner for hver kamp Rosenborg vant i Eliteserien. Uavgjort var verdt 11 200 kroner.

Ved et seriemesterskap innkasserte Ingebrigtsen 700 000 kroner i bonus. Et cupmesterskap var verdt 300 000 kroner. Men de virkelig store pengene lå i Europa-suksess.

Ved deltakelse i Europa League-innkasserte han en bonus på én million kroner. Ved deltakelse i Champions League ville han fått tre millioner kroner. Denne bonusen ble imidlertid aldri utløst. Rosenborg har ikke vært i gruppespillet i Champions League siden 2007.

Det slo ned som ei bombe da Ingebrigtsen fikk sparken 19. juli i fjor. Med seg i «dragsuget» tok han Hoftun, som var assistent. Begge mener oppsigelsene var ugyldig og har gått til sak mot Rosenborg.

Ingebrigtsen krever utbetalt beløp for tapt grunnlønn og bonus ut hele kontraktsperioden. Det tilsvarer et beløp opp til 10,75 millioner kroner. Hoftun krever opp til 2,75 millioner kroner.

Ingebrigtsen har fått utbetalt en etterlønn tilsvarende ett år, hvilket Rosenborg mener er det som ligger til grunn i kontrakten. Klubben mener stillingsvernet i arbeidsmiljøloven fratrer, fordi han var å anse som «virksomhetens øverste leder».

Suksessbilde

Ingebrigtsens og hans advokat - Stein Kimsås-Otterbech - mener det motsatte, at han ikke var å anse som «virksomhetens øverste leder».

I Sør-Trøndelag tingrett forsøkte Kimsås-Otterbech å tegne et suksessbilde av Ingebrigtsen. Som at han tok tre seriegull, to cupgull – og fikk klubben inn i Europa League to ganger.

Han viste også til at Ingebrigtsen og Hoftun hadde et poengsnitt på 2,16 på de fire første åra i Rosenborg. Til sammenlikning hadde Nils Arne Eggen 1,7 poeng i snitt på de fire første åra hans i klubben.

Også publikumsmessig pekte pilene oppover under Ingebrigtsen. Da han kom inn i 2014 var snittet på Lerkendal 13 922 tilskuere. Året etter var snittet 18 039. Advokatens poeng var at det ikke fantes grunnlag for å si at Ingebrigtsen ikke oppfylte kravene som ble stilt til ham i kontrakten.

Rosenborg ved styreleder Koteng peker på manglende utvikling i angrepsspillet, og at suksess i Europa ligger i klubbens DNA. På disse parameterne mener han og styret at Ingebrigtsen sviktet. Rapporter om «litt for behagelige treninger» hjalp heller ikke på.

Blant dem som reagerte på sparkingen var stjernespiller Pål André Helland. I retten ble det vist fra SMS-er som han sendte til Ingebrigtsen og Hoftun etter avskjedigelsene.

Til Ingebrigtsen skrev han:

«Hei Kåre! Først og fremst. Tusen hjertelig takk for absolutt alt. Æ forstår ingenting. Har du sluttet av egen fri vilje? Om du har fått fyken er det en skandale uten sidestykke, hvilket æ ikke fatte. Slik som æ har oppfatta det så e spillergruppa i sjokk, i likhet med meg. Uansett vil æ takk dæ, og æ håpe det ikke e siste gangen du e treneren min. Pål»

Eggen vitne

I retten kom det fram at Hoftun hadde en årslønn på 1,05 millioner kroner. For hvert seriemesterskap fikk han en bonus på 100 000 kroner. Champions League innebar bonus på 400 000 kroner. Europa League via Champions League-playoff: 125 000 kroner. Europa League: 100 000 kroner.

Saken fortsetter i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag, onsdag og torsdag. Nils Arne Eggen er blant Rosenborg-vitnene som er innkalt onsdag.