Norge - Nederland håndball-VM

Avslørte Norge

VM kan ryke på håndballjentenes store svakhet.

FORNØYD: Nora Mørk og de norske håndballjentene slo Nederland og er nå klar for kvartfinale i håndball-VM. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer
Publisert

DET er bare fem år siden håndballjentenes svært dyktige og rutinerte trener Thorir Hergeirsson ba alle de som kritiserte den dengang nye 7 mot 6 regelen i håndball om roe seg ned:

- Det var grining på nesa første gang Jan Boklöv hoppet i V-stil, også. Det var det ikke mange nordmenn som synes det var veldig lurt, men han hoppet lenger enn alle andre, minnet Hergeirsson om, og fortsatte:

- Vi må la denne 7-mot-6-regelen sette seg først, og bare da kan vi gjøre opp dommen.

Det har sporten allerede gjort. Muligheten til å bruke en ekstra spiller i angrep kommer i praksis til å bli innskrenket, men i mellomtida kan håndballjentene ryke ut av VM på nettopp den.

I dette mesterskapet fikser visst ikke Norge å forsvare seg med en spiller mindre.

ALLEREDE mot Sverige forleden holdt vi på å bli avslørt. Da la den svenske treneren om taktikken i sluttminuttene, og sikret et overraskende uavgjort resultat.

Etterpå ble Hergeirsson kritisert for ikke å ha brukt timeout-muligheten helt på tampen for å roe ned sine egne spillere. Det får så være.

Verre var det å se at et så rutinert lag ikke selv håndterte det å spille i undertall. Og riktig ille var det å høre at spillerne etterpå uttalte at de var uforberedt på situasjonen.

Det var nesten ikke til å tro av en gjeng som bare for ett år siden med nøyaktig de samme reglene vant EM med stil.

Men så kom den avgjørende kampen i gruppespillet mot Nederland i går kveld, og viste at denne svakheten tilsynelatende er større enn noen kunne tenke seg.

ÅPNINGSMINUTTENE varslet skandale. Det er sjelden å se et lag med mange gode spillere bli utspilt som Norge gjennom førsteomgangen. Men da skjedde det fortsatt ganske så tradisjonelt med 6 mot 6 utespillere.

Etter ti minutter hadde nederlenderne scoret ti ganger, og ledet med 5 mål. Det var ikke ett mål for lite. Her var motstanderne raskere, mer konsentrerte og taktisk overlegne.

Gang på gang ble de avtalte norske pasningene snappet. Angrepsspillet vårt ble totalt avkledd. Kombinasjonene var lest på forhånd, og ble lekende lett avverget.

FØRST da den ellers imponerende keeperhelten Katrine Lunde gikk av banen med null redninger og trener Hergeirsson stokket utespillerne sine på nytt, begynte kampen å normalisere seg.

Et mer direkte angrepsspill ga resultater. Unge, sterke Henny Reistad begynte å satse oftere alene mot mål, og fikk følge av Nora Mørk. Det endret kampbildet. Så sto andrekeeper Silje Solberg smart, og presset nederlenderne til å legge om formasjonen litt ut i andreomgangen.

Tomt mål, 7 nederlendere mot 6 norske utespillere og med ett ble det fullstendig kaos for Norge.

STRENGT: De norske håndballjentene tar alle forhåndsregler for å unngå smitte i laget. Men det er det ikke alle lag som tenker like mye på. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

NESTEN hvert eneste nederlandsk angrep endte med norsk baklengs. Timeouten fra den norske benken kom etter ti fæle minutter der vi mistet kontrollen på kampen:

- Det er for mye vann mellom båtene, sa Hergeirsson på vanlig rolig vis, men der og da kunne også han ha hevet røsten.

Det var et elendig norsk forsvar med spillere som verken flyttet seg kjapt nok sidelengs eller tok det riktige steget ut for å få bremset motstandernes tempo.

Nederland fikk ganske fritt score, slik at håndballjentene selv ble presset til å lage mål på hvert eneste angrep for å vinne kampen.

AT de klarte det, er en prestasjon det er all grunn til å gratulere. Med hjelp av dommerne i sluttminuttene ble det til og med tilsynelatende solide 37-34.

En stund bar Henny Reistad fra venstrebacken det norske angrepet nesten alene, sammen med Malin Aune som ble lekkert frispilt ute på høyrekanten. Så overtok Nora Mørk og Hege Arntzen det meste av skuddansvaret de siste ti minuttene.

Det ligger mye bra angrepsspill bak denne plassen i kvartfinalen, men dit kommer vi med et uløst problem.

Akkurat nå fungerer ikke Norge i spill 6 mot 7 i eget forsvar.

AT håndballjentene ikke er bra nok forberedt på den type spill, er det rett og slett ikke mulig å tro på. Det er greit at de ble overrasket over at svenskene plutselig utnyttet regelen smart, men selve undertallsspillet er for lengst etablert. Og med det mottrekkene også gjennom hundretalls timer med fellestreninger.

Slik er svakheten de to siste kampene til å løse i tide til jentene møter Russland i morgen kveld. Det må gjøres for å få spille videre i VM.

Deretter forsvinner det meste av problemet.

FOR ironisk nok mens Norge sliter i undertall i forsvar:

  • Dette et taktisk grep som snart blir svekket.

Sporten vedtok nylig nye regler om på hvordan det er lov til å ta avkast, og disse endringene kommer til å skru opp tempoet radikalt. Da blir det vanskeligere for lagene å ta ut målvakten sin for å spille 7 mot 6 i angrep.

ET høyere tempo i spillet er historisk til Norges fordel. Det var nettopp den ekstreme fartsøkningen som gjorde at håndballjentene i sin tid rykket fra internasjonalt.

Men nå er det atskillig jevnere helt i teten. Et avslørt Norge er så vidt klar for kvartfinalen med en jobb å gjøre på treningene fram til kampen på onsdag mot Russland.

Under OL i sommer slo russerne oss fortjent i semifinalen på fart og teknikk med mange lekre løsninger i en mot en situasjoner.

Nå er 10 av 14 spillere nye på dette laget. Og håndballjentene med all sin rutine må i hvert fall kunne gardere seg mot et taktisk grep med russisk overtallsspill, basert på en regel som har vært kjent i de siste seks mesterskapene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer