Kriminelt nettverk bak kampfiksing i tennis

Avslørte tennismafia bak storstilt kampfiksingsskandale

13 personer siktet for kampfiksing, korrupsjon og hvitvasking av penger.

KAMPFIKSNING: Europol og politi i sju ulike land har avslørt et kriminelt nettverk fikset tenniskamper og satte penger på de. Reuters Creative / Kevin Lamarque
KAMPFIKSNING: Europol og politi i sju ulike land har avslørt et kriminelt nettverk fikset tenniskamper og satte penger på de. Reuters Creative / Kevin Lamarque Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En etterforskning ledet av belgisk politi og Europol har avdekket storstilt kampfiksing i profesjonell tennis. Et organisert kriminelt nettverk skal stå bak, og 13 personer er allerede pågrepet etter et omfattende husraid på 12 forskjellige steder i Belgia.

Etterforskningen avslørte at en armensk-belgisk kriminell organisasjon har bestukket profesjonelle spillere på lavere nivå. Spillerne har for det meste deltatt i Challenger- og Futures-turneringer på andre og tredje høyeste nivå.

Spillerne ble bestukket til å avtale kampresultatene på forhånd, og med det øke summene som ble vunnet på kampene.

Storstilt aksjon

Europol har bidratt med analyse av materiale som er blitt samlet inn i etterforskningen. I politiets pressemelding legges det vekt på betydningen av godt samarbeid på tvers av landegrenser i EU for å bekjempe korrupsjon i sportsverden.

Belgisk politi har samarbeidet med etterforskere i Bulgaria, Frankrike, Tyskland, Nederland, Slovakia og USA for å fange opp ytterligere mistenkte i det kriminelle nettverket.

Politiet har beslaglagt mobiltelefoner, datamaskiner og penger i hussøkene.

Siktet

Etterforskningen startet i 2015 etter at flere spillselskaper varslet om at flere personer av armensk opprinnelse som bodde i Belgia kunne være en del av et kampfiksingsnettverk.

De fleste av de mistenkte hadde ingen inntekt eller jobb. De fikk penger fra den organisert forbrytergruppen og fikk instrukser om å sette dem på kamper i lavere divisjoner. Kampene ble ofte ikke filmet, noe som gjorde det enklere for spillerne å levere etter de kriminelles ønsker.

Medlemmene i nettverket er siktet for kampfiksing, korrupsjon, hvitvasking av penger og for å være medlem av en kriminell organisasjon.

Knusende rapport

Tidligere i år leverte en uavhengig kommisjon en knusende rapport som konkluderte med at det er et «svært betydelig» problem med korrupsjon på «lavere og middels nivå» i sporten, og da spesielt i tennis for menn.

I rapporten hevdes det av profftennis på lavere nivå er «fruktbar mark for integritetsbrudd» og at sporten «drukner i veddemålsrelatert korrupsjon».

Problemet har sammenheng med at altfor mange spillere på lavere nivå, i Futures- og Challenger-tourene, ikke tjener nok på sporten til å livnære seg, sammen med at nettbaserte veddemål på tennis blir stadig mer utbredt.

– Bare de som hovedsakelig spiller på ATP- eller WTA-touren har en rimelig inntekt. Bare de 250 beste kvinnene og de 350 beste mennene går med overskudd når utgifter til trening trekkes fra, og likevel er det om lag 15.000 proffspillere, sier advokaten Adam Lewis, som ledet kommisjonen.

Kommisjonen fant ingen beviser for at tennismyndigheter, verken ITF, ATP eller WTA, har prøvd å underslå eller dekke over korrupsjon. I en felles uttalelse fra ATP, ITF, WTA og Grand Slam-turneringene ble det sagt at man i prinsipp gir sin tilslutning til kommisjonens anbefalinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer