Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkel-fest i Oslo:

Avslutter med «VM-etappe» i hovedstaden

Slik blir Tour of Norway 2017.

TILBAKE I SARPSBORG: Edvald Boasson Hagen sykler over målstreken og inn til seier under siste etappen av Tour of Norway i fjor. I 2017 kommer feltet tilbake til Østfold. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TILBAKE I SARPSBORG: Edvald Boasson Hagen sykler over målstreken og inn til seier under siste etappen av Tour of Norway i fjor. I 2017 kommer feltet tilbake til Østfold. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): Flere nyheter sto på plakaten da Tour of Norway (17.-21.mai) avduket sin sjuende utgave mandag ettermiddag. Urbane, publikumsvennlige løyper prioriteres foran de høye fjell, idet etappene til Rjukan og Geilo tas bort til fordel for Asker og Oslo.

Borte er også etappen til Eggemoen, flyplassfinalen som har vært scene for flere dramatiske avslutninger de siste årene. Sarpsborg blir imidlertid værende på Tour of Norway-programmet i 2017, mens Lillehammer vender tilbake etter flere års fravær.

Den tredje etappen som avsluttes i Edvald Boasson Hagens hjemby ser ut til å bli en avgjørende dag med tanke på sammendraget.

– Vi har hatt to fantastiske år i Telemark og i Hallingdalen med mye flott natur. Nå er det på tide å vende tilbake til noen kjente steder fra tidligere, men også åpne noen nye dører, sier teknisk direktør, Anders Eia Linnestad.

Bakom «nye dører» åpnes det for en bakkefinale på åpningsetappen til Asker på selveste nasjonaldagen 17.mai. Et annet høydepunkt kommer på siste etappe, i form av avslutningen i Oslo som tar for seg deler av løypa brukt under VM i 1993.

– Vi ventet lenge på en avklaring fra UCI på datoendring, men måtte til slutt velge å gå for 17. mai-uka. Det dukket raskt opp et flott alternativ til målområde og runder i Asker som passet godt på 17. mai, og dermed ble første etappe fra Hønefoss til Asker en realitet, sier Eia Linnestad.

– Målgang i Oslo har vært på tegnebrettet i flere år, men kan endelig rulles ut i år. Mange vil dra kjensel på de avsluttende rundene som er lagt til deler av løypa fra sykkel-VM i 1993.

Etappene

Med et feststemt bakteppe – bestående av norske flagg, vakre nasjonaldrakter og syngende folketog – gis årets Tour of Norway et verdig Grand Départ på Hønefoss den 17.mai.

Sørover strekker etappen seg langs Tyrifjorden og Drammensfjorden, før feltet peker nese nordover mot Asker, dette også langs kysten. Arrangøren har lagt opp til en krevende lokalrunde inne i målbyen, der muligheten for angrep og soloforsøk skal være til stedet. Finalen er spritet opp med en bakke opp til mål på 1.6 kilometer à 4.4 prosent.

Et nasjonalromantisk tema fortsetter på andre etappe, der grunnlovsbyen Eidsvoll gjør sin debut på Tour of Norway-programmet. Den 194 kilometer lange etappen ender i Brumunddal idet som er en dag for de store spurterne. Etter to lokale runder inne i byen stormer feltet inn på oppløpet via et flat og rask flamme rouge.

Langt mer kupert landskap venter på tredje etappe fra Hamar til Lillehammer. Arrangøren styrer imidlertid unna Reistadbakken, stigningen som har vært fast inventar ved tidligere besøk.

Denne gang er det sannsynligvis VIP-vegen som skal peke ut etappevinneren, og samtidig gi et tydelig hint om hvem som krones til sammenlagtvinner. Den 3.2 kilometer lange VIP-vegen holder åtte prosent i gjennomsnitt og skal forseres tre ganger før målgang finner sted inne i den gamle OL-byen.

1993: En våt og farlig begivenhet da sykkel-VM gikk i Oslo. Her er Dag Otto Lauritzen på vei ned fra Ekeberg og Gamlebyen. Foto: Aleksander Nordahl / NTB / SCANPIX
1993: En våt og farlig begivenhet da sykkel-VM gikk i Oslo. Her er Dag Otto Lauritzen på vei ned fra Ekeberg og Gamlebyen. Foto: Aleksander Nordahl / NTB / SCANPIX Vis mer

Klatringen avtar på etappe fire, 2017-utgavens flateste dag. Runden inne i Sarpsborg er imidlertid både rask og teknisk krevende. To runder skal gjøres unna foran «særpingene», som i fjor stilte mannsterke da Boasson Hagen lurte spurterne med halsbrekkende solostunt.

I det norske VM-året 2017 disker altså Tour of Noway-arrangøren opp en avslutningsetappe til Oslo. Som et nostalgisk nikk til 1993, forrige gang mesterskapet gikk i Norge, er løypen lagt opp til Ekebergsletta. Den stigningen skal forseres tre ganger, før feltet stormer ned mot målgangen i Dronning Eufemias gate, like ved Den Norske Operaen. Valhallveien opp til Ekebergsletta gjør det hele til en tøff affære velegnet for angrepshissige puncheur-er og klassikerspesialister.

Tour of Norway 2017

17.mai, 1. etappe: Hønefoss – Asker (169km)18.mai, 2. etappe: Eidsvoll – Brumunddal (194km)19.mai, 3. etappe: Hama – Lillehammer (192km)20.mai, 4. etappe: Lillestrøm – Sarpsborg (192km)21.mai, 5. etappe: Moss ­– Oslo (153km)

Se alle etappeprofilene her!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling