REAGERTE: Dag-Eilev Fagermo (t.v) ble kåret til årets trener i fjor. Begrunnelsen for valget mislikte Tor Ole Skullerud, og meldte seg derfor ut av Treneforeningen.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
REAGERTE: Dag-Eilev Fagermo (t.v) ble kåret til årets trener i fjor. Begrunnelsen for valget mislikte Tor Ole Skullerud, og meldte seg derfor ut av Treneforeningen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

Avsnittet som fikk Tor Ole Skullerud til å reagere

Her er hele juryens begrunnelse for å velge Dag-Eilev Fagermo til årets trener.

(Dagbladet): I dag sprakk nyheten om at Moldes Tor Ole Skullerud har meldt seg ut av Norsk Fotballtrenerforening i protest.

Bakgrunnen for protesten er juryens begrunnelse da Odd-trener Dag-Eilev Fagermo ble kåret til årets trener forrige sesong.

Juryens begrunnelse kan du lese i sin helhet nederst i saken. Det er imidlertid det øverste avsnittet som gjorde at Skullerud reagerte.

Her står det:

«Årets vinner er en sta og til tider egenrådig herremann som begynner å få god erfaring med norsk toppfotball. Han er temperamentsfull og kan i sin kommunikasjonsform nærmest betraktes som «spontan-reflektert.» Spesielt i kontakt med media.»

- Jeg har den største respekt for det arbeidet Dag-Eilev har gjort i Odd de siste årene. Resultatene og utviklinga viser at han har lagt ned en solid jobb. Jeg forstår godt at trenerforeninga dagen før cupfinalen velger å kåre ham til årets trener. Det var vel fortjent. I juryens begrunnelse berømmes Fagermo blant annet for å være «spontan-reflektert i sin kontakt med media», og jeg skal innrømme at jeg steilet da jeg leste det. Etter alle uttalelsene som gikk min og vår retning i fjorårssesongen ble jeg voldsomt provosert av dette, sier Skullerud til Romsdals Budstikke.

Skullerud og Fagermo har ved flere anledninger vært i munnhuggeri med hverandre. Begge trenerne er kjent for å snakke rett fra levra.

- Ingen sak Skullerud sier til Dagbladet at han ikke hadde noe behov for at dette skulle komme ut i media.

- Dette er ikke noen stor sak. Det er et valg jeg må få ta som jeg vil, mener jeg. Dette hadde aldri i verden blitt noen sak om den ikke involverte Fagermo. Og med vår historikk som bakgrunn, så skjønner jeg hvorfor det blir blåst opp til noe som kan skape en konflikt. Jeg lever fint med ikke å være medlem, og det tror jeg NFT også gjør, sier Skullerud.

- For meg handler det om kollegialitet og respekt, og jeg ble veldig provosert av noen av utspillene som kom i løpet av fjoråret. Det ga jeg uttrykk for overfor NFT. Når juryen da gir begrunnelsen de gir, så er det mitt valg å gå ut av trenerforeningen.

Kåringen fant sted i november, men Skullerud meldte seg først ut av NFT i løpet av årets to første måneder. Det bekrefter NFT-leder Teddy Moen overfor Dagbladet.

- Jeg hadde ikke lyst til å gjøre dette umiddelbart, for da ville jeg i hvert fall sett ut som en stakkar som syntes synd på meg selv for at jeg ikke fikk prisen. Noen vil sikkert oppfatte meg slik nå, også, men jeg har brukt tid og tenkt meg godt om. Jeg lot saken modne, men kunne ikke la være å reagere. Jeg ga trenerforeningen en tilbakemelding om mitt syn på begrunnelsen bak tildelinga allerede i desember, og jeg meldte meg formelt ut i februar, sier Skullerud til Romsdalds Budstikke.

Den tidligere U21-landslagstreneren understreker at avgjørelsen ikke har noe med Fagermo å gjøre.

- Utover utspillene som gjorde meg provosert i fjor, har jeg ingen problemer med Dag-Eilev, og det var en velfortjent pris han fikk, sier Skullerud til Dagbladet.

Juryens begrunnelse:

«Årets vinner er en sta og til tider egenrådig herremann som begynner å få god erfaring med norsk toppfotball. Han er temperamentsfull og kan i sin kommunikasjonsform nærmest betraktes som «spontan-reflektert.» Spesielt i kontakt med media.

Han startet sin karriere som rendyrket trener og har videreutviklet seg via teamleder og management til en markant lederskikkelse hvor sportslig-leder oppgaver etter hvert har blitt en naturlig del av arbeidshverdagen. Med en form for drift som stadig flere klubber med større ressurser retter blikket mot, og innser at de må ta etter. Dette i en klubb som har blitt fylkets stolthet gjennom stort fokus på lokal tilhørighet og utvikling av både unge og eldre spillere, gjennom en treningsmetodikk som best kan karakteriseres som «det ferdige spill.» Årets vinner betraktes som meget utviklingsorientert og har bidratt til å implementere veier for spillere fra råmateriale til etablert A-lagsspiller i klubben.

Etter mange sesonger med prøvelser av sportslige og økonomisk art har sesongen 2014 ført til stor publikumsøkning, klar forbedring av omdømme, bedring av økonomi og så definitivt gode sportslige resultater. De har tatt medalje i serien, og er klare for cupfinale.

Klubben og treneren har holdt sammen i syv sesonger og utvist gjensidig tillit, tålmodighet og tro på at man sammen kan overvinne de utfordringer som dagens toppfotball bringer.  Noe som også forteller om vinnerens karakter og verdier.

Årets trener herrer 2014 er Dag-Eilev Fagermo, ODDS Ballklubb.»

Norsk fotballtrenerforenings (NFT) kriterier for å bli årets trener på herresiden:

 • Prisen «Årets trener på herresiden» tildeles enkeltpersoner som på en meget fortjenestefull måte gjennom sitt trenervirke har bidratt til å utvikle lag og enkeltspillere innenfor Norsk Toppfotball. 

• Årets trener på herresiden må være medlem av Norsk Fotball-Trenerforening.
 
I tillegg står det: «Årets trener tildeles diplom og et reisestipend. Beslutning om tildeling treffes i NFT`s styre, etter at saken har vært forberedt og behandlet fortrolig. En egen vurderingsgruppe foreslår tildeling overfor styret.»