Avviser Carlsens søknad om å utsette VM-kampen

Fikk nei hos FIDE-presidenten.

 AVVIST:  Magnus Carlsen (t.v) og hans team har søkt om å få flyttet den planlagte VM-kampen mot Vishy Anand. Denne har blitt avvist av FIDE. Til høyre: Espen Agdestein.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
AVVIST: Magnus Carlsen (t.v) og hans team har søkt om å få flyttet den planlagte VM-kampen mot Vishy Anand. Denne har blitt avvist av FIDE. Til høyre: Espen Agdestein. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det internasjonale sjakkforbundet FIDE har avslått Magnus Carlsen søknad om å flytte den planlagte VM-kampen mot Vishy Anand.

VM-kampen skal etter planen starte den 7. november i Sotsji.

- Det er fortsatt mange usikkerhetsmomenter vedrørende matchen. Det er ikke gunstig at det er slik så tett innpå, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til Dagbladet, som ikke vil utdype før han har gjennomgått saken skikkelig.

Flytte kampen På en pressekonferanse opplyser FIDE-president Kirsan Iljumzjinov at de har mottatt en søknad fra Carlsen-leiren om å flytte kampen. Denne har blitt avvist, skriver det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

- Jeg fikk et brev fra Carlsens manager der det var snakk om å flytte matchen. Jeg vil understreke at det ikke var snakk om å bytte sted, bare om å forandre datoen. Derfor mener jeg dette ikke er et politisk spørsmål, sier Iljumzjinov ifølge nyhetsbyrået.

- Skeptisk - Jeg antar at det kan skyldes den anspente situasjonen mellom Russland, Ukraina og Vesten. Det sikkerhetsmessige var i hvert fall et tema under Sjakk OL, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Magnus Carlsen har hele tiden vært klar på at Sotsji ikke var en ønsket sted.

- Magnus er skeptisk og føler ikke at dette er det optimale stedet å spille om et verdensmesterskap i sjakk nå.

 FIDE-PRESIDENT:   Kirsan Iljumzjinov har avvist søknaden.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
FIDE-PRESIDENT: Kirsan Iljumzjinov har avvist søknaden. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Både en utsettelse eller en ren flytting av mesterskapet antar jeg kan være ønskelig. Men jeg vil understreke at dette er en teori, sier Bae.

TV-rettigheter Carlsens manager Espen Agdestein fortalte til Dagbladet for en drøy uke siden, at de fryktet at en russisk kanal ville stikke av med tv-rettighetene.

- Det med rettighetene er oppkonstruert. Der har vi på ingen måte direkte interesser, sier Agdestein til Dagbladet i ettermiddag.

Premiepotten til årets VM-kamp er også halvert sammenlignet med fjoråret.