KJØRER VIDERE: Verdens helseorganisasjon tror ikke flytting av Rio-OL har noen betydning for Zika-epidemien.Foto: AFP / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix
KJØRER VIDERE: Verdens helseorganisasjon tror ikke flytting av Rio-OL har noen betydning for Zika-epidemien.Foto: AFP / FABRICE COFFRINI / NTB ScanpixVis mer

Avviser krav om å flytte Rio-OL på grunn av zikaviruset

- Vil ikke påvirke Zika-epidemien.

Verdens helseorganisasjon (WHO) avviser et krav fra 150 forskere, leger og andre eksperter om å avlyse eller flytte OL i Rio de Janeiro på grunn av zikaviruset.

De 150 ekspertene skrev i et åpent brev fredag at OL kan utgjøre en stor smitterisiko.

- Når 500.000 turister fra alle land kommer for å se lekene, utgjør det en unødvendig risiko, heter det i brevet.

Å gjennomføre OL uten en nøyere vurdering av risikoen vil være uetisk, mener ekspertene. De frykter at tilskuere fra fattige tropiske land skal bli smittet, reise hjem og spre viruset i sine hjemland.

Kravet i brevet avvises imidlertid av Verdens helseorganisasjon (WHO). Organisasjonen mener flytting av OL til et annet sted eller et annet tidspunkt ikke vil påvirke zikaepidemien i nevneverdig grad.

En av årsakene er at OL skal holdes i august, når det er vinter i Brasil. Da er det færre aktive mygg som kan overføre viruset.

Ekspertene som har undertegnet brevet med zika-advarselen, kommer fra en rekke forskjellige land. Én av dem er seniorforsker Berit Bringedal ved Legeforskningsinstituttet i Oslo.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram