McLaren-rapportene:

Avviser russisk statsdoping og skryter av Ole Einar Bjørndalen

Den russiske visestatsministeren Vitalij Mutko snakker ut. 

TOPPMANN: Vitalij Mutko, til venstre, var vert for Vladimir Putin i Sotsji-OL. Mutko skal ha organisert et statlig dopingprogram for å lykkes i mesterskapet. Foto: Pascal Le Segretain/ AP/ NTB Scanpix
TOPPMANN: Vitalij Mutko, til venstre, var vert for Vladimir Putin i Sotsji-OL. Mutko skal ha organisert et statlig dopingprogram for å lykkes i mesterskapet.
Foto: Pascal Le Segretain/ AP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Vitalij Mutko var sportsminister da russisk idrett, ifølge McLaren-rapportene, dopet mer enn 1000 russiske toppidrettsutøvere i et statlig dopingprogram.

Mutko selv skal ha vært sentral i organiseringen av dette programmet.

I kjølvannet av McLaren-rapportene reageres det nå kraftig mot Russland. VM i bod og aking er allerede flyttet fra Sotsji til Tyskland. I tillegg er både verdenscuprennene i skiskyting og verdenscupavslutningen i langrenn i Tjumen i fare.

Angrep på russisk idrett

Mutko, som nå er visestatsminister i Russland, avviser at det har vært et statlig dopingprogram i Russland under hans ledelse.

I et langt intervju med russiske F-sport, gjengitt på nettstedet R-sport.ru, snakker Mutko lenge om det han oppfatter som et angrep på russisk idrett.

- Det er klart det kommer flere angrep på russisk idrett etter den siste McLaren-rapporten. Men faktum er at vi aldri har skjult noen ting. Alle vintersportslagene våre, hele det olympiske laget, de lå ikke i skjul noe sted, sier Mutko.

McLaren-rapportene slår fast at dopinglaboratoriet i Moskva, som skulle være en uavhengig testinstans under OL i Sotsji, var kontrollert av den russiske etterretningstjenesten og at positive prøver ble byttet ut under lekene.

Ingen tatt nå heller

Mutko hevder derimot at nesten alle dopingprøver som ble tatt av de beste russiske utøverne i OL-året, ble tatt av de internasjonale særforbundene, og at disse heller ikke var positive for doping.

- I et år nå har vi ikke hatt noe å gjemme oss bak. Det er det britiske antidopingbyrået som tar prøver av våre utøvere, de har ikke sett noe «dopingprogram», og utøverne er de samme. Det er resultatene også, sier Mutko, før han gir en bredside til den vestlige verdens bruk av medisinske fritak for sine utøvere.

- Hvis du ser statistikker over disse medisinske fritakene, viser det seg at hele verden er forskjellig fra oss. Vi konkurrerer bare mot syke utøvere, visste du det?, sier Mutko i det lange intervjuet.

Skryter av Bjørndalen

Der tar han seg også tid til å snakke om russisk skiskyting som er under sterkt press om dagen.

Det til tross for at sesongstarten i år har vært bedre enn på mange år, med både Shipulin, Tsvetkov og Akimova på seierspallen, mens Anton Babikov tok karrierens første verdenscupseier i Østersund.

- Vi har et problem her, vi forsvinner i tre eller fire år og når 25-åringene våre lykkes føles det som om de er unge. I Tyskland og i andre land er utøverne 19 og 20 år når de slår igjennom. Det er nødvendig at vi studerer dette nøye for å hente de unge opp på et lag der de kan slå igjennom. Ole Einar Bjørndalen sa en gang at vi kan skyte, og du er nødt til å tro på ham, han er en mester, sier Mutko i intervjuet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer