Avviser Trump-medalje

Den legendariske NFL-treneren og venn av Donald Trump, Bill Belichick, nekter å ta imot frihetsmedaljen presidenten vil gi ham.

GAMLE VENNER: Donald Trump og Bill Belichick er gamle venner, men sistnevnte velger likevel å avviske Trumps tilbud om frihetsmedaljen. Foto: REX
GAMLE VENNER: Donald Trump og Bill Belichick er gamle venner, men sistnevnte velger likevel å avviske Trumps tilbud om frihetsmedaljen. Foto: REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Belichick er av mange sett på som tidenes beste trener i NFL etter å ha ledet New England Patriots til Super Bowl-seier hele seks ganger.

Han har også kjent Donald Trump i flere år og har tidligere rost presidenten og uttalt at han har et «vennskap og en lojalitet overfor Donald», skriver The Guardian.

Seinere denne uka planlagte presidenten å dele ut frihetsmedaljen til Belichick, men den legendariske treneren skriver i en pressemelding at han ikke vil akseptere prisen. Årsaken er opptøyene i Washington sist uke.

- Nylig ble jeg tilbudt å motta frihetsmedaljen (the presidential medal of freedom red.anm.), noe som smigret meg på grunn av hva prisen representerer og min beundring for tidligere mottakere. Men etter forrige ukes tragiske hendelser har jeg bestemt meg for å ikke akseptere prisen, skriver Belichick i en pressemelding, som er gjengitt av flere medier.

Han skriver videre at han først og fremst er en amerikansk borger med stor respekt for nasjonens verdier, frihet og demokrati.

- Å forbli tro mot folket, laget og landet som jeg elsker, veier tyngre enn noen individuell pris, skriver Belichick videre.

Onsdag forrige uke tok demonstranter seg inn i Kongressen, mens Joe Biden og Kamala Harris offisielt skulle stemmes fram som president og visepresident.

En samlet Kongress måtte rømme og det oppsto fullstendig kaos i Washington D.C. Flere Donald Trump-tilhengere stormet Kongressen og gjorde den seremonielle seansen til blodige og livsfarlige opptøyer. Til sammen fire personer skal ha blitt drept i opptøyene.

Da det ble kjent at Belichick ble tilbudt prisen søndag ble det møtt med massiv kritikk på sosiale medier.

Trump har i lengre tid vært i konflikt med NFL på grunn av spillere som kneler under den amerikanske nasjonalsangen for å uttrykke motstand mot rasisme.

TWITTER TABBE: Donald Trump ville gratulere vinneren av Super Bowl, men bommet på geografikunnskapene. Video: CNN/TWITTER Vis mer

Under valgkampen i 2016 leste Trump et brev fra Belichick som gratulerte den kommende presidenten med en «fantastisk kampanje».

NFL-treneren uttalte seg om vennskapet med Trump senere.

- Vennskapet vårt går mange år tilbake, og jeg tror alle som har vært med meg i mer enn fem minutter vet at jeg ikke er en politisk person, skal Belichick ha sagt ifølge The Guardian.

Flere idrettsstjerner og lag har protestert mot Trump. Blant annet valgte NFL-laget Philadelphia Eagles, ikke å stille på Det hvite hus sin tradisjonelle seremoni etter klubbens Super Bowl-seier i 2018.

Andre atleter har på sin side valgt å akseptere medaljer fra Trump. Sist uke reiste den svenske golfstjernen Annika Sörenstam til Det hvite hus for å motta frihetsmedaljen. Det fikk hun mye kritikk for, som du kan lese mer om her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer