JOHAUG I OVERSKRIFTENE: Suksessen til Therese Johaug og norsk skisport skyldes rekrutteringen og bredden, mener Espen Utaker. Foto: Thomas  Rasmus Skaug
JOHAUG I OVERSKRIFTENE: Suksessen til Therese Johaug og norsk skisport skyldes rekrutteringen og bredden, mener Espen Utaker. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Avviser ville Johaug-teorier: - Hemmeligheten er verken doping eller stor smørebil

Norsk skileder vil konspirasjonsteorier til livs.

Dopingsaken med Therese Johaug (28) opptar Sverige like mye som Norge. Nå har leder av Oslo Skikrets - Espen Utaker - skrevet et leserinnlegg på SVT Opinion.

- Vi vinner som regel. Men hemmeligheten er verken doping, stor smørebil eller hva vi har under skiene, skriver Utaker om den norske braksuksessen gjennom mange år.

Svenskene har bred dekning av Johaug-saken. Seinest fredag skrev den anerkjente langrennsreporteren Tomas Pettersson i Expressen at han etterlyser at Johaug svarer for seg.

- For hver dag som går, for hver nye spekulasjon, så forsvinner en del av Therese Johaugs troverdighet. La meg komme med et råd: Kom ut fra ditt gjemmested, Johaug.

Til Dagbladet sier Utaker at han reagerer på konspirasjonsteoriene saken har ført med seg både i Norge, Sverige og andre land.

Stor bredde

Johaug er suspendert i to måneder mens påtalenemnda i Antidoping Norge behandler dopingsaken mot henne. 28-åringen avga positiv dopingprøve 16. september.

Forklaringen hun har gitt er at hun brukte leppekremen Trofodermin, som inneholder det forbudte stoppet clostebol. Dette gikk så videre inn i blodbanene. Tar vi med astmasaken til Martin Johnsrud Sundby, er det blitt kastet et mistankens lys over hele norsk langrenn.

LEDER AV OSLO SKIKRETS: Espen Utaker. Foto: Privat
LEDER AV OSLO SKIKRETS: Espen Utaker. Foto: Privat Vis mer

Utaker mener klimaet i debatten har blitt tøft. Han avviser at norske langrennsløpere doper seg for å bedre prestasjonene. Han tror heller ikke at dette er noe svenske skiløpere tror.

Om suksessen skriver han:

- Hemmeligheten er vår enorme bredde av langrennsløpere, som en gang drømmer om å få gå med «Norge» på brystet i en VM- eller OL-tropp. Vi har enorme 61 528 registrerte langrennsløpere mellom seks og 12 år.

Han fortsetter:

- Vi hadde klart å fylle hele OL-stadion i Rio med bare langrennsløpere mellom seks og 12 år. Vi har like mange deltakere i våre klubbmesterskap som dere har i nasjonale konkurranser.

Oppkjørte løyper

Utaker peker videre på at det bare rundt Oslo er 2200 kilometer med preparerte skiløyper. Det tilsvarer Oslo-Alicante én vei.

- Vi synes utrolig synd på jenta som aldri hadde til hensikt å dope seg, slår han fast - og viser til at Sverige hadde sin dopingsak under Sotsji-OL i 2014.

Ishockeyspilleren Nicklas Bäckström ble tatt for å ha brukt allergimedisin.

KRITISK: Expressens Tomas Pettersson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Expressens Tomas Pettersson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Sammen kan vi bekjempe konspirasjonsteorier både fra svensker og nordmenn som faktisk tror at norske utøvere doper seg med hensikt. Konspirasjonsteorier er livsfarlige, nettopp fordi så mange tror på dem.

Sannheten

Blant avisene som har plukket opp innlegget er Expressen i Stockholm.

- Norsk pik til Sverige, lyder overskriften - noe som kan oversettes med «norsk skrape til Sverige».

Kommentator Tomas Pettersson skriver:

- Det eneste jeg vil høre er noe som burde være veldig enkelt. Hele sannheten. Og ikke noe annet enn sannheten.

Utaker forteller at han har fått mange reaksjoner på innlegget, også fra svensker.

- Jeg ønsker at svensker skal gjøre det bra. Det er fint for sporten.

Og han etterlater ingen tvil overfor Dagbladet:

- Jeg vil ha sannheten, om den så skal føre oss til helvete.