ÅPNINGS-MÅLET: Emanuele Giaccherini scoret Italias første mål i kampen mot Belgia, etter en fenomenal pasning fra Leonardo Bonucci. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
ÅPNINGS-MÅLET: Emanuele Giaccherini scoret Italias første mål i kampen mot Belgia, etter en fenomenal pasning fra Leonardo Bonucci. Foto: AFP PHOTO / VINCENZO PINTOVis mer

Avvist i Sunderland - storspiller for Italia

De svarte kattene mistet tålmodigheten og sendte Emanuele Giaccherini på lån, men det er ikke første gang italieneren har slått tilbake etter motgang. 

(FourFourTwo) - Jeg spilte mot monstre som Zlatan Ibrahimovic, men var aldri redd, uttalte Emanuele Giaccherini lykkelig etter sin andre Serie A-kamp i September 2010. Det var et strålende øyeblikk: Midtbanespilleren scoret et mål og ledet lilleputten Cesena til 2-0 seier over Milan. Zlatan bommet på en straffe og stod igjen frustrert.

I EM møter Giaccherini igjen monsteret Zlatan. Men italieneren har vært et friskt pust i turneringen så langt, rett og slett en åpenbaring for alle skeptiske fans hjemme i Italia. De fleste italienere kunne ikke forstå hvorfor Antonio Conte tok spilleren med på laget – og hvertfall ikke hvorfor han fikk starte kampen. Og den lille kometen har motbevist skeptikerne igjen – nøyaktig slik han gjorde for fire år siden.

Comeback spesialist

Nå gjentar historien seg for Giaccherini, noe som nesten ikke er til å tro. Italienerne kritiserte daværende manager Cesare Prandelli for å ta ham med til EM 2012, men treneren trodde på den dynamiske, lille stjerna og sjanset på ham fra start i åpningskampen mot Spania.

FØRSTE LANDSLAGS-KAMP: Giaccherini debuterte for Azzurri mot Spania i gruppe-kampen i EM 2012. Foto: REUTERS / Leonhard Foeger 
FØRSTE LANDSLAGS-KAMP: Giaccherini debuterte for Azzurri mot Spania i gruppe-kampen i EM 2012. Foto: REUTERS / Leonhard Foeger  Vis mer

Bemerkelsesverdig nok var dette Giaccherinis første kamp for landslaget, men han var ikke nervøs og storspilte på venstresiden. Kampen endte 1-1 og Spania var heldige som klarte å redde et poeng i kampen.

Giaccherini overrasket mange den dagen, og det gjentok seg i Italias kamp mot Irland i dette EM. Energien og utseende hans er villedende – midtbanespilleren er faktisk 31 år allerede, noe som gjør historien hans mer unik. Han er både sent utviklet og en comeback spesialist.

Mannen som Sunderland anså som overflødig for et år siden hadde en tøff vei mot Serie A. Han fikk først sjansen i ligaen som 25-åring, og hadde overkommet store hinder på veien.

Tenåringsangst

Det hele begynte da Giaccherini var 15 år – i et sammenstøt med en keeper ble milten hans alvorlig skadet og han måtte hasteopereres for å overleve. Hele karrieren hang i en tynn tråd.

Giaccherini kom seg på beina igjen, men oppdaget til sin forferdelse at ingen var interessert i en spiller så liten av vekst. Furio Valcareggi, sønnen til manageren som ledet Italia til EM-seier i 68 og VM-finalen i 70, tok Emanuele under sin vinge og jobbet hard for å overtale flere små klubber til å gi ham en sjanse...uten hell.

Endelig, i 2004, signerte tredjedivisjonslaget Cesena 19-åringen. Klubben hadde derimot ingen intensjoner om å gi spilleren en plass i laget og lånte ham ut til lavere divisjoner i fire år. Giaccherini mistet mesteparten av 2006/07 sesongen grunnet et dobbelt brudd i ankelen. Karrieren hans så ut til å stå stille, og unggutten vurderte å gi opp og flytte hjem til hjembyen Bibbiena i Toscana. Hvorfor lide når han kunne jobbe på en lokal fabrikk?

Men Giaccherini ga ikke opp fotball-drømmen og i 2008 fikk han endelig belønning for strevet. Den nye Cesena-treneren Pierpaolo Bisoli så spillerens talent. Sammen var de med på å sende klubben to divisjoner opp på to år, fra Serie C til Serie A. Og midtbanespilleren, som var en stor del av triumfen, havnet i rampelyset.

Contes vilje

Det var på dette tidspunktet Antonio Conte først kontaktet spilleren. Den nåværende landslagstreneren signerte for Siena i 2010 og ønsket seg Giaccherini i laget. Treneren fikk ikke ønsket oppfylt, men et år senere tok han over Juventus og kunne signere hvilke spillere han ville.

RESERVE: I et lag fullt av stjerner klarte aldri Giaccherini å bli fast i start-elleveren. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
RESERVE: I et lag fullt av stjerner klarte aldri Giaccherini å bli fast i start-elleveren. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN Vis mer

Giaccherini imponerte under sin første sesong i Serie A, og scoret 7 mål for Cesena. Han ble hentet til Juventus for 3 millioner euro i en del-eier avtale. - Andre lag betaler 30 millioner euro for en allsidig spiller som han, uttalte Conte.

Midtbanespilleren hadde aldri trodd han ville nå toppklubbene. Å spille for Italias største klubb og vinne serien to år på rad var mer enn han hadde drømt om, og det var nettopp det han gjorde.

Det eneste problemet var, til tross for å være en stor fan av Emanuele, kunne ikke Conte gi ham en plass i start-elleveren i et så stjernespekket lag.

Etter å ha representert Italia i EM 2012 og scoret mot Brasil i Confederations Cup året etter, ønsket Giaccherini en større rolle enn innbytterrollen. Derfor valgte han å dra til Sunderland.

- Dette er min sjanse til å være fast på førstelaget. På Juventus hadde jeg ikke denne muligheten siden det var mange viktige spillere foran meg i rekka, fortalte han.

Svarte katter betyr uflaks

Juventus var fornøyde med å få 7 millioner pund for en slik spiller, men Conte var misfornøyd med å miste ham. Derfor var det ingen overraskelse at Conte tok med Giaccherini på landslaget så fort han hadde blitt den nye manageren for Azzurri. Dette til tross for at midtbanespilleren hadde hatt en skuffende første sesong i Premier League.

MISLYKKET: Giaccherini slo aldri til for Sunderland. Foto: Action Images / Ed Sykes

EDITORIAL USE ONLY.
MISLYKKET: Giaccherini slo aldri til for Sunderland. Foto: Action Images / Ed Sykes EDITORIAL USE ONLY. Vis mer

Da midtbanespilleren mistet store deler av 2014/15 sesongen til ankelskader hadde Sunderlands tålmodighet tatt slutt. Giaccherini var også lei og ønsket seg tilbake til Italia.

Nyopprykkede Bologna var den eneste klubben som var interessert i å låne spilleren. Bolognas-manager Roberto Donadoni, var ansett som en fiasko da han ledet Italias landslag under EM 2008, og hans avgjørelse angående Giaccherini var underlig.

Donadoni tok over for Delio Rossi i november da klubben lå nederst på tabellen og han ledet laget til en trygg plass midt på tabellen. Giaccherini hadde kommet tilbake til sin fantastiske form og takket hele Bologna for hjelpen – Jeg er på landslaget igjen takket være mine lagkamerater og Donadoni, sa midtbanespilleren i mars. Conte på sin side var glad for å ha spilleren tilbake.

Fiorentina interesse

Giaccherini var med under alle vennskapskampene i året før EM og -til tross for stor kritikk fra hjemlandet – tvilte aldri treneren på ham. I dag, etter enda en disiplinert, energisk oppvisning og det briljante målet i Italias åpningskamp, er Giaccherini igjen i rampelyset.

Sunderland kan være de som tjener mest på situasjonen. Klubben var klare til å selge italieneren for 2 millioner pund, men hans verdi har steget dette mesterskapet, til tross for at kontrakten hans utløper neste sommer. Lazio og Sampdoria har vært nevnt som mulige destinasjoner, men Fiorentina leder løpet, noe som gleder spillerens mor.

Giaccherinis far, Roberto, har alltid vært en hardbarket Inter supporter og har oppdratt sønnene i samme syn. - Min kone holder med Fiorentina, men jeg lot ikke henne påvirke guttene med det, uttalte han engang stolt.

Inter har derimot aldri vist noen interesse for Giaccherini. Fiorentina er interessert og det blir spennende å se hvordan ting utvikler seg for familien. Men utelukk ikke Chelsea. Conte tar over som manager etter sommeren og har allerede blitt linket til den lille midtbanekometen.