B-52 ankommer innen en time

Akkurat nå dundrer antilufvernskyts over Bagdad. B-52 bombefly fra London er ventet inn over Irak i kveld.

Like etter klokken 18:00 norsk tid gikk flyalarmen i Bagdad sentrum. En rekke salver fra antiluftvernsystemet i byen ble avfyrt.

Elleve gigantiske amerikanske B-52 bombefly tok av fra flybasen RAF Fiarford i Gloucestershire klokka 11 norsk tid i formiddag. Innen en time ankommer de Irak, ifølge den britiske fjernsynstasjonen Sky News.

Flyene kan hver ta 30 tonn med eksplosiver. For å holde seg i luften med den tunge lasten, har flyet åtte motorer.

B-52 er mest kjent for begrepet teppebombing, som beskriver det som skjer når flyet kvitter seg med lasten. Flyet, som snart er 50 år gammelt, har også deltatt i kamp i Afghanistan, Kosovo og Jugoslavia.

CNN stormer frem

CNNs Walter Rogers er med i en amerikansk stridsvogn gjennom ørkenen langt inne i Irak. CNN overfører bildene direkte.

- Vi holder høy hastighet. 50-60 kilometer i timen, sier Rogers, som kaller det '...en stor bølge med stål.' Han sier at han bare har sett en eneste landsby i hele dag. Der holdt alle seg inne mens stridsvognene passerte.

Det skal nå være over 10 000 stridsvogner og allierte kjøretøyer i Irak.

De allierte styrkene gikk inn før soloppgang i dag tidlig, og har nå tatt kontrollen over hele den irakske kyststripa ved Den persiske gulf, inkludert oljelagrene og oljeledningene.

- Vi tok alle våre mål, sier sjefen for de britiske kommandostyrkene, Steve Cox til CNN.

Det er de britiske styrkenes oppgave å holde Sør-Irak.

Britiske styrker skal også ha tatt to viktige flybaser Vest i Irak, melder CNN.

Flybasene, som går under navnet H-2 og H-3, regnes som viktige for de alliertes framrykking. Flybasen H-3, som foreløpig ikke er tatt, regnes som et mulig lagringssted for Saddams masseødeleggelsesvåpen.

Kan ha truffet Saddam

Hittil har ikke invasjonen gått helt etter planen. Angrepene som var rettet direkte mot Saddam Hussein selv, natt til i går, var ikke med i planene. Det var informasjon fra CIA, som mente de hadde snappet opp informasjon om hvor diktatoren befant seg, som førte til at over 40 krysserraketter ble sendt mot Bagdad.

CIA og Bush-administrasjonen sitter nå og diskuterer om de faktisk har klart å slå ut den irakske diktatoren i det første angrepet, eller i hvilken grad angrepet har påvirket Hussein og hans innerste krets.

Washington Post meldte i dag at amerikansk etterretning følger seg sikre på at Saddam Hussein selv, og minst en av hans sønner var inne i palasset da det ble truffet. Etterretningsekspertene er usikre på om Hussein selv ble såret eller drept i angrepet.

Talsmann for den irakske regjeringen, Mohammed Sahaf, sier at Saddam er i sikkerhet til tross for at USA rettet angrepet mot Saddam Hussein og hans familie.

Uavhengig av Saddams Husseins skjebne fortsetter de allierte styrkene å rykke mot Bagdad, og de planlegger lagt kraftigere bombardement enn det innbyggerne i hovedstaden i natt.

Amerikansk soldat drept

En amerikansk soldat ble drept under bakkeinvasjonen i dag tidlig. USA har ikke offentliggjort noen detaljer rundt hvem den døde er, annet enn at han tilhørte en avdeling i marinen som var først ute med å rykke inn i Irak.

NTB melder nå at Irak hevder de har skutt ned et fly i dag tidlig.

En militær talsmann sa ifølge nyhetsbyrået INA at en irakisk rakett traff flyet i sekstiden om morgenen fredag mens det utførte et luftangrep, og at det hadde styrtet i Kuwait, melder NTB.

Meldingen er ikke bekreftet fra noen andre kilder.

<B>RYKKET INN I DAG: Amerikanske stridsvogner i Irak i dag.
<B>50 KILOMETER I TIMEN: CNNs reporter melder at stridsvognene rykker fram i 50-60 kilometer i timen.
LETTET I DAG: Ni B-52 bombefly lettet i dag fra den britiske flybasen i Fairford i Gloucestershire.